Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec světa?

Konec světa?

17.10.2011 10:37

Několikrát za posledních čtrnáct dní jsem měl nutkání napsat něco moudrého o probíhající dluhové krizi a korekci na akciových trzích, ale nakonec jsem tak neučinil, jelikož by to bylo nošení dříví do lesa. Slovo krize bylo patrně nejfrekventovanějším slovem v našich médiích a potřebu se vyjádřit cítil opravdu kde kdo. Tento stav nejvyšší vypjatosti a rezonance téměř všech lidských bytostí s jedním tématem je povětšinou znamením, že daná krizová situace dosahuje svého vrcholu.

Abych to shrnul. Máme zde potenciální nebezpečí recese v USA, dluhovou krizi v Evropě a nebezpečí tvrdého dopadu čínské ekonomiky. Každý ze jmenovaných faktorů představuje údajně takovou katastrofu pro světový ekonomický růst, že kombinace všech tří musí téměř s naprostou jistotou způsobit kolaps. Zdá se tedy, že nedávné poklesy akcií, prodeje měn rozvíjejících se zemí a komodit a nákupy amerických státních dluhopisů, chování trhů, pro něž se vžil trefný název „risk off“, mají své opodstatnění.

S jistým překvapením a tak trochu i zadostiučiněním jsem proto v pátek zaregistroval drobnost, která vůbec nezapadá do katastrofických scénářů, jež se nám několik posledních týdnů tak sugestivně snaží vnutit bankovní analytici, totiž o nárůst zářijových maloobchodních prodejů v USA o 1,1 pct. Americký spotřebitel pravděpodobně ožil z klinické smrti, kterou mu diagnostikovali výše zmínění. Není to tak dlouho a jeho peněženka byla sužována vysokými cenami pohonných hmot a prudce rostoucími cenami potravin, kterýžto proces vrcholil spolu s inflačními očekáváními v květnu letošního roku. Od té doby padala cena ropy, i ceny zemědělských komodit, což pravděpodobně přineslo uklidnění do spotřebitelských myslí.

Páteční překvapivé číslo považuji za částečné potvrzení teorie, že v době nulových úrokových sazeb jsou to ceny komodit, které přebírají zpětnovazební regulační funkci v ekonomice namísto úrokových sazeb centrálních bank. Je-li pravdou, že americký spotřebitel je stále hlavním tahounem světové ekonomiky a páteční číslo důkazem, že ožívá, můžeme nyní očekávat jistou periodu uklidnění a růstu. Porostou ceny komodit, pravděpodobně i ceny jiných rizikových aktiv a bude oslabovat dolar. Toto všechno by mělo platit do doby, než americký spotřebitel narazí na další práh bolesti a přestane spotřebovávat. Jak dlouho tento proces (risk on) bude trvat, zdali měsíc nebo rok lze říct jen s velmi malou pravděpodobností. Co bude následovat pak, si už vůbec nemůžeme troufnout předvídat, ale kdo ví? Třeba to už konečně bude onen tolik očekávaný konec světa.


Váš názor
  • Nic nového pod sluncem pane
    20.10.2011 10:32

    Lehman Brothers, já kdysi dělal pro Shearson Lehman American Express, v roce 1992-3 tuším, předtím pro Bear Stearns, já jsem ovšem jenom analytik, taková uklízečka, co se všemu jenom směje, no a co? Kdo si koupí Merrill Lynch? Zase další blázen. Auditoři za půl mil ročně a nevědí to? Viděl jste někdy na ulici skořápky? Vytipujte, kdo je jejich, vsaďte s ním a pak - take the money and run, hihihihi....
    Dan
  •  
    17.10.2011 10:58

    http://www.finviz.com/futures_charts.ashx?t=DX&p=w1 Jen pro zajímavost mrkněte na tenhle graf. Ukazuje, na co sází ti chytřejší z nás. Měli pravdu jak v roce 2008 při burzovním krachu, tak v roce 2010, kdy se provalil ten průser s Řeckem. Teď je situace úplně stejná. Tenhle jev teď není jenom na dolar indexu, ale i na akciových indexech, dluhopisech, zlatu a podobných zásadních aktiv odrážejících averzi k riziku a vývoj globální ekonomiky. Samozřejmě to nemusí znamenat konec světa, ale za každou korekcí bych hned neviděl důvod k optimismu. Teďko se hraje o hodně, hodně větší prachy než nějakej blbej pád Lehman Brothers...
    paf
    •  
      15.11.2011 14:03

      Není mi jasné jak, ten graf mám číst? kdo jsou ti chytří Large traders nebo Com.hedgers? Vždy jdou proti sobě. jedni prodávají druzí nakupují? Děkuji.
      český honza
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data