Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB) na Patria.cz: Koruna je slabší. Intervenci nelze vyloučit, ale snažíme se vystačit se slovy a sazbami

Singer (ČNB) na Patria.cz: Koruna je slabší. Intervenci nelze vyloučit, ale snažíme se vystačit se slovy a sazbami

18.10.2011 15:00, aktualizováno: 18.10. 16:14

Aktualizováno

Zvyšování úrokových sazeb nemusí přijít na konci letošního, nebo na začátku příštího roku, jak předpokládá srpnová prognóza České národní banky (ČNB), připustil dnes guvernér Miroslav Singer v online rozhovoru na Patria.cz. Koruna je podle něho slabší, než ČNB čekala, není však jediným faktorem při rozhodování o sazbách. Možnost přímého zásahu centrální banky na devizovém trhu šéf ČNB sice nevyloučil, ale zároveň připomněl, že za poslední dekádu se ČNB k tomuto kroku neuchýlila.

„Současná situace zvýšení dále odsouvá a po dlouhé době nastává situace, kdy si já a řada kolegů nejsme jisti, zda příští pohyb musí být jen nahoru,“ odpověděl Miroslav Singer v dnešním rozhovoru na otázku ohledně očekávaného vývoje sazeb ČNB. Poslední oficiální prognózu vývoje sazeb ČNB zveřejnila v srpnu. Počítá se v ní se stabilitou tržních úrokových sazeb v nejbližším období, následně měly sazby od přelomu letošního a příštího roku postupně růst. Další prognózu centrální banka zveřejní po listopadovém jednání o sazbách.

Česká měna, která se nyní pohybuje opět nadosah hladiny 25 korun za euro, nyní podle Miroslava Singera zaostává za očekáváním ČNB. „Koruna je trochu slabší než jsme čekali, ale podobně je to s inflačními tlaky,“ řekl k současným vlivům na rozhodování o měnové politice guvernér. „Principiálně je převodní pravidlo přibližně "jedna koruna posunu něco nad jeden hike/cut". Jenže mechanicky se moc aplikovat nedá neb se koruna většinou pohybuje proto, že se mění i něco jiného. Jenže mechanicky se moc aplikovat nedá neb se koruna většinou pohybuje proto, že se mění i něco jiného,“ rozkryl Singer některé zákonitosti rozhodování o měnové politice.

Na otázku, zda by ČNB po vzoru polské centrální banky mohla v případě dalšího oslabování české měny sáhnout, až k přímému zásahu na devizovém trhu Miroslav Singer odpověděl: „Intervencí se nezříkáme, ale nijak je nepreferujeme.“ Na rozdíl od Polska české ekonomice podle šéfa ČNB nemá významné úvěry v cizích měnách. „Asi bychom spíš intervenovali jen v případě mimořádně prudkých pohybů kursu s cílem nikoliv kurs "držet" ale jen zpomalit jeho pohyb. V posledních deseti letech však ČNB neintervenovala...,“ shrnul postoj vůči intervencím Singer a na jiném místě dodal, že se ČNB snaží vystačit se sazbami a komunikací.

Řeč v rámci rozhovoru samozřejmě došla i na evropskou dluhovou krizi. Singer se nechal slyšet, že v případě řeckého dluhu bude nejspíš třeba odepsat více než v červenci původně dohodnutých 21 procent z dluhopisů držených soukromými věřiteli. „Odepsání podstatné části řeckého dluhu považuji za nutnost. Podstatná část určitě není jen pětina, ale nechci se pouštět do spekulací na úrovni procent,“ uvedl dnes. Zároveň však vyjádřil obavy, že dohoda o rozšíření evropského záchranného fondu dluhovou krizi nevyřeší. „Docela se bojím, že navýšení samo o sobě stačit nemusí, ale především se obávám, že většina představitelů eurozóny s každým měsícem krize ztrácí na trzích kredibilitu. To krizi prohlubuje a její řešení zdražuje,“ upozornil Singer.

Kritiky se dostalo také Evropské centrální bance za to, že se její nákupy dluhopisů zemí eurozóny soustředí na Itálii a Španělsko. „Operaci centrální banky s vládními dluhopisy systém narušovat nemusí, je-li jejich motivací inflační cílování (obava z deflace a snaha stlačit úrok na delších splatnostech). Už mnohem spornější jsou ale operace na dluhopisech jen některých částí relevantního finančního trhu (například tedy jen některých zemí eurozóny - je to tak trochu jako by Fed nenakupoval dluhopisy vlády USA ale třeba Kalifornie a Filadelfie),“ uvedl guvernér ČNB.

Singer dále také varoval před současným evropským přístupem k soukromým věřitelům: „Evropa současně říká, že chce dodatečný kapitál do bank získat od soukromých investorů (a v případě řady států už ho tam státy ani dodat nemohou, neb jsou samy v krizi) a současně jim říká, že jim v budoucnu výnos z takové investice hodlá regulačními opatřeními minimalizovat... Všichni rádi kritizují Maďarsko, ale přitom činí totéž je n v civilizovanějším obalu.“

Ke spekulacím o možných tlacích evropských bankovních skupin získat kapitál ze zdravějších českých dceřiných bank Singer uvedl, že ČNB má pravomoc navýšení expozice vůči matkám zakázat a pokračuje v monitorování situace. „Obecně si myslím, že si manažeři bank u nás operujících taky váží toho, že operují na tomto klidném finančním trhu, stejně jako si dnes vlastníci těchto bank uvědomují, že jejich české instituce jsou velice kvalitními a bonitními aktivy a nemají tudíž zájem, tento stav měnit nebo si ho nějak komplikovat,“ uklidnil investory a střadatele guvernér ČNB.

Kompletní přepis online rozhovoru na Patria.cz si můžete přečíst ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data