Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chanos: To jsou mí superkandidáti na short

Chanos: To jsou mí superkandidáti na short

18.10.2011 18:09
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Investiční guru světa hedge fondů a největšího světového fondu orientovaného na krátké prodeje akcií, Jim Chanos, odhalil investorům některé ze svých horkých akciových tipů na sázku proti nim. Proti komu šéf Kynios Associates s aktivy přesahujícími 6,7 miliardy dolarů hodlá spekulovat? Nabídnutý seznam je krátký, ale obsahuje dvě dominantní jména – amerického ropného průmyslu a čínského bankovnictví.

Za vzorný příklad postupné ztráty hodnoty v době rostoucích produkčních nákladů označuje Jim Chanos jednoho z globálních lídrů, akcie Exxon Mobil. „Firma velmi rychle přechází z čistého cash flow k pozici čistého dlužníka,“ varuje Chanos. Sektor se podle něho v krátkodobém výhledu bude potýkat s růstem nákladů produkce na zhruba průměrných 15 z nynějších 5 dolarů za barel a více, říká Chanos.

Druhým kandidátem jsou akcie Gamestop. Firma je americkým maloobchodním, ale vedoucím, prodejcem počítačových videoher a herních konzolí a to jak nových tak použitých. K jedné ze specialit firmy patří také přeprodávání „staršího železa“ do Apple. „Celý byznys model sektoru končí s nástupem digitální distribuce, kde náklady na přenos a úschovu dat tendují k nule,“ říká Chanos.

Třetím typem se celý specifický subsektor amerického vzdělávání, for-profit education (více například zde). Ten je podle Chanose pod rostoucím tlakem již v podstatě z 90 procent financován federálními úvěry. Chanos jej nazývá národní hanbou se vzděláním nikoli získaným, ale zaplaceným. Podle investora jej čeká pozvolný konec.

Nebyl by to Jim Chanos, aby se mezi jeho doporučeními neobjevil alespoň jeden (ať už pozitivní, nebo jako nyní varující) tip k Číně. Tentokrát své short doporučení vyslovuje vůči akciím největšího čínského věřitele, kterým je banka Agricultural Bank of China. Přeúvěrování čínskými státními bankami podle Chanose jen přilévá olej do ohně vývoje v čínské ekonomice, který se vláda snaží všemožně chladit.

Chanos označuje za jeden z nejpalčivějších problémů Číny právě tempo, jakým na sebe banky nabalují špatné úvěry. „Z posledních dvou krizí víme, že vláda nikdy banky nezachraňovala, pouze jejich úvěry převedla na firmy spravující aktiva. Ty pak vydaly dluhopisy, které nakoupily banky, vysvětloval Chanos v rozhovoru pro Bloomberg. Situaci nezachrání ani vysoké dolarové rezervy, protože proti nim má centrální banka závazky. Pokud by měla pomáhat bankám, musela by tisknout peníze. Již nyní má ale Čína problém s inflací a ten by se tímto krokem ještě zhoršil,“ uvedl již dříve v říjnu Chanos.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  • Naked shorts
    25.10.2011 19:04

    Ale tak jednoduchý to zas není. Kdyby by bylo, tak by některé HF neutrpěly letos i víc než 25% ztrátu... ;-)
    Kalka.
    • Re: Naked shorts
      25.10.2011 19:08

      ...a ne nemnohé skončily...
      Kalka.
  • Zakázat !
    18.10.2011 19:12

    Krátké prodeje by měly být na celém světě navždy zakázány. Podle mého by to měl být trestný čin. Akciový trh má sloužit firmám, rústu hospodářství a bohatství lidí. Krátké prodeje dělaji pravý opak. Poskozuji jména firem - stači jen vyhlásit, že jsou kandidátem na krátký prodej. Vytváří na trhu strach a paniku a vyvolávají krize. Pár jedinců parazituje na práci ostatních.
    LOLa
    • Re: Zakázat !
      25.10.2011 18:18

      souhlas, krátkodobé obchody nepřináší do ekonomiky žádnou hodnotu, pouze deformují trh a slouží k odčerpání důležitého kapitálu pro dlouhodobý rozvoj. Krátkodobé obchody a investice na pokles trhu jsou přesně ty nástroje, které vymysleli lidi, kteří nikdy nepracovali rukama - pro mě to jsou příživníci.
      Element
      •  
        25.10.2011 18:33

        že jo, jak by se mělo lidstvo dobře, kdyby všechno rostlo jen vzhůru, nejdál a nejvýš :-))) Ale to by zase všici pochcípali hladem, protože by nikdo nesměl NIC prodávat a koupit si za to "jídlo" k přežití :-))) Vy jste rozumbradi :-)))
        Jesse
        •  
          25.10.2011 20:10

          A nihilo nihil – z ničeho nic nevznikne.
          Element
        •  
          25.10.2011 19:23

          jeden za osumnact a druhy bez zamecku za dvacet.
          Azb
    • co to plácáš za nesmysly?
      19.10.2011 8:33

      Ty jsi nikdy neprodal papíry, aby sis pak počkal na jejich vyklesanou cenu a koupil je levněji zpět? Taková operace je prakticky také short. Je to nachlup stejná podstata operace, jako by sis akcie půjčil - prodal a zase nakoupil zpět (vrátil)... jen s tím rozdílem, že ty první jsou tvé vlastní akcie a v druhém případě vypůjčené. Jsi vůbec normální? Pak-li že mluvíme o naked schort, měl bys brát na vědomí, že v každé lidské činnosti existuje "podvod" a pokud burzovní dozor zjistí, že se jedná o nedovolenou machinaci, tak dotyčný makléř vyfasuje adekvátní trest. Takové komunistické bláboly "ala vrazi z Wall street" si nechej na besídku pro pionýrky :-)))
      Jesse
      • Re: co to plácáš za nesmysly?
        25.10.2011 14:33

        Nejsem komanč a nesnáším je. Na druhou stranu: Kdo vymyslel nacked short, pákové produkty, deriváty a jiné nesmysly? Nenasytní bankéři a obchodníci a vymysleli je proto, aby víc vydělávali, resp. obírali své klienty. Bez ohledu na důsledky. Ty jako malinký majitel několika akcií se jich zastáváš? Samozřajmě že mohu prodat své akcie a počkat si na nižší cenu, ale to jsou moje skutečné akcie, ne jakési vypůjčené, virtuální a vlastně neexistující...
        LOLa
        •  
          25.10.2011 19:22

          Deriváty,pákové produkty a marginy by se měly definitivně zakázat.Tak
          ?
        •  
          25.10.2011 18:25

          Dyk přece píšu, že naked short je podvod. Ale páky jsou zcela čisté. Je to nabídka jako každá jiná - ber nebo neber. Prostě ti někdo dává šanci si zaspekulovat a vydělat. A ty jako potenciální oběť se můžeš chránit mnoha způsoby. Jde jen o tu míru, kterou bys měl projevit. Kdyby nebylo páky, těžko by ses mohl zůčastnit jako drobný spekulant, protože nákup např. 1 lotu usd, tedy 10.000 dolarů by sis těžko mohl dovolit... Měli bychom si zvyknout na svět, který nám komunisti zatajovali. Takže to neber osobně :-))
          Jesse
    • Re: Zakázat !
      18.10.2011 23:07

      podpis pod tohle
      bob
      •  
        19.10.2011 8:35

        Bobku, to už jsem někdy zažil - pořád jen vzhůru, k lepším zítřkům:-)))
        Jesse
      • čtu tady...
        18.10.2011 23:13

        ...Blbý a Blbější.....)))
        db
        • Re: čtu tady...
          19.10.2011 8:09

          Tak zrovna "naked short" nepovažuji za fér instrument.
          oh171
          •  
            19.10.2011 9:33

            Nacked short je úžasný nástroj na vygumování šílenců, kteří neví kdy skončit býčí tah. Pokud se včas nerozhodnu prodat, musím počítat s tím, že cena se zlomí. Na druhou stranu je tenhle nástroj dost rizikový, protože ztráta není ohraničená (je to vlastně opačný pochod k hypoteticky neomezenému růstu zisků při nákupní operaci). V minulosti už bylo dost případů, kdy obchodník udělal short a ostatní ho přetlačili do růstu....pak je to buď na dobrý stoploss nebo pevný provaz. Ale vždycky existují SR úrovně, kde se cena láme, ať už dole nebo nahoře, jen si na to pak musí dotyčný počkat...a někdy i dost a dost dlouho....nebo je i variantaZENTIVA A ECM.
            marrtt
        • Re: čtu tady...
          19.10.2011 0:50

          :) a este ke vsemu bez zamku!
          Azb
Aktuální komentáře
06.05.2024
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:59Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci už dnes
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)