Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSÚ: Důvěra podnikatelů i spotřebitelů se v říjnu meziměsíčně zvýšila

ČSÚ: Důvěra podnikatelů i spotřebitelů se v říjnu meziměsíčně zvýšila

24.10.2011 9:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v říjnu meziměsíčně po poklesech v minulých měsících zlepšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se ve srovnání se zářím zvýšil o 3,2 bodu, a to vlivem zvýšení podnikatelského i spotřebitelského indikátoru důvěry. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně zvýšila o 3,3 bodu, důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila o 2,7 bodu. Ve srovnání s hodnotou v říjnu 2010 je však souhrnný indikátor důvěry o 1,4 bodu nižší, ve srovnání s hodnotami v období recese (ve druhém pololetí 2008 a v roce 2009) je ale vyšší.

Indikátor důvěry podnikatelů se v říjnu meziměsíčně po výraznějším snížení v minulém měsíci zvýšil o 3,3 bodu. Důvěra se zvýšila v průmyslu, v obchodě a ve vybraných službách; ve stavebnictví se důvěra zvýšila mírně a zůstává nadále velmi nízká. Ve srovnání s hodnotou v říjnu 2010 je důvěra podnikatelů o 0,1 bodu vyšší.

V průmyslu se v říjnu hodnocení současné celkové ekonomické situace téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se snížilo. Zásoby se podle respondentů snížily také. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v říjnu mírně snížilo a dosáhlo 83,6 %; zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 7,3 měsíce, což je nepatrně méně než v předchozím čtvrtletí. Hlavní bariérou růstu produkce je opět nedostatečná poptávka, uvádí ji téměř polovina respondentů. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zrychlení tempa výrobní činnosti při téměř stabilní zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v září. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně vlivem příznivého očekávání vývoje výrobní činnosti zvýšila o 3 body a oproti hodnotám v říjnu 2010 je o 2 body nižší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v říjnu oproti minulému měsíci snížilo. Stále nízké hodnocení celkové poptávky se nepatrně zlepšilo. Pro příští tři měsíce respondenti očekávají zpomalení vývoje stavební činnosti při téměř neměnné zaměstnanosti. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 8,1 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou horší než v září. Celkově se nízká důvěra ve stavebnictví v říjnu meziměsíčně zvýšila o 1 bod a je o 4 body vyšší než před rokem.

V odvětví obchodu se v říjnu ve srovnání se zářím zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v říjnu nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v září, pro příštích šest měsíců jsou téměř stejná. Celkově se v říjnu důvěra v obchodě po zářijovém poklesu meziměsíčně zvýšila o 4,7 bodu a v meziročním srovnání je o 5,7 bodu vyšší než v říjnu 2010.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v říjnu ve srovnání se zářím zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšilo také. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v září, pro příštích šest měsíců jsou téměř stejná. Hlavní bariérou růstu produkce zůstává nedostatečná poptávka (uvedlo ji 30,6 % respondentů). Celkově se důvěra ve vybraných službách po zářijovém poklesu meziměsíčně zvýšila o 4 body a v meziročním srovnání je o 1,3 bodu vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v říjnu meziměsíčně zvýšil o 2,7 bodu a ve srovnání s říjnem 2010 je o 7,3 bodu nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v říjnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců mírně snížily obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v říjnu nepatrně snížil. Úmysl spořit se o něco zvýšil. Respondenti se nadále obávají růstu cen.

(Zdroj: ČSÚ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y