Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Opravdu je hlavním viníkem euro?

Opravdu je hlavním viníkem euro?

01.11.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

O roli, kterou při současné krizi hraje euro, se živě debatuje. Někteří ho považují za hlavní příčinu toho, proč hrozí defaulty některých zemí. Brad DeLong dokonce tvrdí, že to, co se stalo Řecku, se může přihodit jen zemi bez vlastní měny (i když dobře ví, že v minulosti došlo k mnoha defaultům zemí, které svou měnu měly). Paul Krugman poukazuje na vývoj na Islandu a ve Velké Británii a srovnává ho s Irskem, Řeckem a Španělskem. První dvě z uvedených zemí podle něho mohou devalvovat svou měnu a tím podpořit růst, což zvýší i udržitelnost zadlužení.

Teoretické argumenty hovořící pro flexibilní kurz a jeho využívání pro vyhlazení cyklu nebudu zpochybňovat. Nevidím ale příliš mnoho důkazů hovořících proti euru. Můžeme si pohrávat s myšlenkou, že některá s ním spojená omezení jsou brzdou řešení současných problémů. Pokud ale pohlédneme na data, nějaký dramatický důsledek toho, že země eurozóny nemají flexibilní měnu, je těžké najít.

Mohli bychom porovnávat růst HDP, na ten má ale vliv příliš mnoho faktorů. Co když se namísto toho prostě zaměříme na význam exportů? Ty jsou obvykle ovlivněny podmínkami na zahraničních trzích a měnovým kurzem. Pokud v krizi hraje významnou roli kurz, měly by si země eurozóny vést po exportní stránce hůře než země, které nechaly svou měnu oslabit. První z grafů ukazuje růst objemu exportů Portugalska, Řecka, Irska a Španělska (tedy zemí eurozóny). Vedle toho je vyznačen vývoj exportů Švédska a Velké Británie. Druhý graf převádí uvedený růst na celkový vývoj v čase, hodnoty v roce 2005 jsou nastaveny na 100.

00eur

01eur

Zpozorovat nějaký efekt eura je v grafech obtížné. Je pravdou, že nejhůře si vede Řecko, Švédsko se naopak nachází mezi nejlepšími. Vývoj u Velké Británie se ale podobá Portugalsku, Španělsku či Irsku. Pokud bychom navíc začali pozorování v roce 2008, podobnost by ještě narostla.

Ohledně euro-efektu jsem tak pesimističtější než ostatní blogující ekonomové. Nepopírám sice, že euro přináší omezení spojená s pevným kurzem. Ovšem důkazy, že je hlavním důvodem krize, nevidím.

(Zdroj: Blog Antonia Fatáse, profesora ekonomie na INSEAD)


Váš názor
  • kdo je viníkem
    01.11.2011 10:01

    Euro jako měna určitě není jediným viníkem ,ale jeho podíl na stavu eurozóny je dle mého názoru značný. Za tragický omyl pro evropu osbně považuji eurozónu jako takovou a její nesmyslnou snahu o neustálé rozšiřování. Krása Evropy dle mého názoru spočívá zejména v kulturních a hystorických odlišnostech jednotlivých států , v pestrosti zvyků, architektury atd. To vše začala EU unifikovat , usměrňovat a různými direktivami z Bruselu cíleně likvidovat. Toto politické rozhodnutí evropských mocností a snaha států a na jejich pokyn i bank na zlepšování životní úrovně zadlužováním se nutně musí ukázat jako chybné , pro evropu tragické. Není třeba grafů a jejich vědeckého porovnávání , abychom pochopili, že blahobyt "na úvěr" asi definitivně končí. Snad se vrátíme zpět na zem a pochopíme , že utratit lze pouze to ,co jsme si vydělali . Asi to bude bolet ,ale dle mého selského rozumu jiné cesty není. Otázkou zůstává ,jak toto mohou politici demokraticky sdělit svým voličům, kterým se od korýtek příliž nechce.
    karel
  • Opravdu?
    01.11.2011 9:56

    Opravdu se nízká ekonomická a exportní výkonnost, nefunkční daňový systém a státní dluh vyřeší jako mávnutím kouzelného proutku tak, že devalvuje měna a inflací se sníží i její vnitřní hodnota? To můžeme tvrdit voličským masám a získávat tím volební preference, ale vskrytu duše každý ekonom ví, že to není pravda. bez odbourání neefektivních nákladů a zvýšení výnosů se nic nezmění. Krizový management podniku nemůže vést k úspěchu, když pouze restrukturalizuje dluhy.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data