Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Nereklamování vad díla a jejich oprava na vlastní náklady s sebou nese řadu důsledků

Nereklamování vad díla a jejich oprava na vlastní náklady s sebou nese řadu důsledků

01.11.2011
Pokud objednatel nereklamuje případné vady díla bez zbytečného odkladu po jejich zjištění a na své náklady je opraví, nelze se těchto vad dovolávat jako důvodu pro nezaplacení části ceny díla splatné po jeho dokončení ani na tuto část ceny započítávat náklady vynaložené na odstranění údajných vad. Tak rozhodl Vrchní soud v Praze dne 20. června 2011 v níže popsaném sporu.

Objednatel (žalovaný) a zhotovitel (žalobce) uzavřeli smlouvu o dílo, ve které se zhotovitel zavázal zpracovat pro objednatele design, 3D modely a 2D výkresy jednotlivých dílů stadiónového sedadla. Podle smlouvy mělo být dílo splněno předáním modelů a výkresů jednotlivých dílů a sestav sedadla v dohodnuté formě, s přihlédnutím k potřebám výrobce forem pro následnou výrobu sedadla, a úspěšným odzkoušením výrobních nástrojů sedadla.

Objednatel odmítl uhradit zhotoviteli sjednanou podílovou odměnu za každý prodaný kus sedadla. Své jednání odůvodnil tím, že po odzkoušení výrobních nástrojů se objevily (údajné) vady díla, které musel sám odstranit, a to změnou materiálu pro výrobu sedadla a drobnými opravami návrhu zhotovitele.

Soud poukázal na to, že pokud bylo v důsledku volby materiálu pro výrobu fyzického modelu sedadla potřeba upravovat i původní návrh sedadla vytvořený zhotovitelem, nejedná se o vadu díla. Za rozhodné považoval soud to, že výběr materiálu, ze kterého mělo být sedadlo vyrobeno, byl v rukou objednatele a že úpravy návrhu sedadla v souvislosti s výrobou jeho fyzického modelu předvídala i sama smlouva.

Dále soud konstatoval, že i kdyby bylo dílo skutečně vadné, postup objednatele byl v rozporu s pravidly, které obchodní zákoník stanoví pro uplatňování nároků z vad díla. Objednatel měl totiž uplatnit vady díla bez zbytečného odkladu, a to pouze některým ze zákonem předvídaných způsobů. Je v rozporu s obchodním zákoníkem, aby se objednatel omezil pouze na konstatování údajných vad a následně je opravil na své náklady, aniž by k takovému kroku nejprve vyzval zhotovitele. Soud rovněž odmítl postup objednatele, který se snažil snížit výši podílové odměny za každý prodaný kus sedadla tím, že oproti této částce započetl náklady, jež objednateli vznikly v souvislosti s odstraňováním (údajných) vad díla.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje