Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Osud eurozóny možná rozhodnou dva Italové: Šašek ve vládě a technokrat v ECB

Osud eurozóny možná rozhodnou dva Italové: Šašek ve vládě a technokrat v ECB

01.11.2011 17:33
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

„Jsem premiérem jen ve volném čase,“ svěřil se před časem v odposlouchávaném hovoru šéf italského kabinetu Silvio Berlusconi, který v posledních letech (zatím úspěšně) odráží jednu žalobu za druhou a spíš než v úřadě vlády je možné ho zastihnout v rozmanitých soudních síních celé Itálie. Jestli se Berlusconi věnuje vládnutí v jedné z nejzadluženějších zemí eurozóny skutečně jen jako koníčku, není divu, že se trhy zmítají v agónii nejistoty. Situace došla tak daleko, že ho jeho evropští kolegové musí napomínat a strašit jako zlobivého školáka.

První varování přišlo v srpnu v dopise podepsaném prezidentem ECB Jean-Claudem Trichetem a jeho italským nástupcem Mariem Draghim. „Obnova důvěry investorů vyžaduje neodkladnou akci italských úřadů,“ stálo v psaní doplněném bodově napsaným plánem privatizace, liberalizace ekonomiky a škrtů státních výdajů, tak aby rozpočet dosáhl vyrovnané bilance v roce 2013. Jednalo se o jasný vzkaz: ECB Itálii pomůže (nakoupí její dluhopisy, podpoří banky), jen pokud premiér začne ihned jednat.

Berlusconi se pokusil polepšit. Navrhl rozpočet s většími škrty (i když místy s pochybnými kalkulacemi), jenže na řešení problému hlemýždího tempa růstu ekonomiky už se nevzmohl. Na nedělním summitu EU tedy dostal opět vyhubováno, přičemž mu němečtí a francouzští představitelé uložili úkol dodělat, tedy přijít s důvěryhodným reformním plánem, do příští schůzky v Bruselu ve středu.

Tím ale nedělní představení neskončilo. Trpělivost s nespolehlivým ministerským předsedou už podle všeho eurozóně z velké míry docházela, a tak k soukromým výtkám přibylo i veřejné ponížení. To přišlo na tiskové konferenci po summitu, kdy padla otázka ohledně důvěryhodnosti italských slibů. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy nejdřív zaváhali, následně na sebe krátce mrkli a pak se jako na povel shodně jízlivě ušklíbli. Místnost plná novinářů vybuchla smíchem. Stěží lze v historii evropské integrace nalézt příklad, kdy byl představitel členské země (zakládající!) vystaven takto otevřenému pohrdání.

Berlusconi v reakci zahrál uraženého a jeho příznivci zorganizovali smíškovské protestní vystoupení před francouzskou ambasádou v Římě (na Německou už si přeci jen netroufli). Ale ani italský premiér se asi nebere tak úplně vážně. Do Bruselu se ve středu vrátil s vlastním dopisem plným nářků a vágních slibů. Dohoda o klíčové důchodové reformě, které dosud bránil Berlusconiho koaliční partner, Liga Severu, prý nakonec uzavřena byla. Detaily mají být podle italských novin oznámeny později.

Silvio Berlusconi na italskou politickou scénu vstoupil v devadesátých letech, kdy se po sérii obřích korupčních kauz známých jako mani pulite (čisté ruce) v zemi zhroutil starý řád. Založil vlastní politickou stranu a jako mediální magnát působil svěže a dynamicky. Soudní pře s bývalými podnikatelskými partnery, které jeho kariéru doprovázely už tehdy, sice byly trochu na obtíž, ale v zemi s široce rozšířenou tradicí daňových úniků a úplatkářství se nezdály být smrtelným hříchem. V nadějích mnohých příznivců měl Berlusconi přinést do vlády podnikatelskou dravost. Oplzlé poznámky na adresu ženské části populace jen dokládaly, že je Ital duší i tělem.

Ani za devět let strávených celkem v úřadě ale Berlusconi nedokázal reformovat italskou ekonomiku, a to navzdory pohodlné většině, kterou od roku 2001 v parlamentu disponoval. Někteří v něm viděli novou Margaret Thatcherovou, ale jeho liberalismus nešel dál než za silácká gesta a mediální šum. Staré klientelistické sítě se sžily s novými politickými stranami. Velkou výhodu představovala slabá opozice, ale časem se proti nevyzpytatelnému premiérovi obrátili i bývalí spojenci z řad katolické církve a podnikatelských elit.

Ostrůvkem stability a kompetence v neklidných dekádách zůstala jen italská centrální banka, která zemi vychovala mnohé prezidenty i premiéry - třeba Carla Azeglia Ciampiho (krom funkce guvernéra banky vystřídal oba nejvyšší posty v zemi).

Mario Draghi, který dnes oficiálně nastoupí do čela ECB, není zcela čistokrevným centrálním bankéřem. Krom působení v různých funkcích na ministerstvu financí pracoval nějaký čas i v soukromém sektoru (u Goldman Sachs). Do samotného oka hurikánu dluhové krize vstupuje z pozice guvernéra centrální banky země, která se potácí na hraně a ECB nyní představuje jedinou věrohodnou záchranu. To Draghiho staví do nelehké pozice, národnostně vzato do velmi zapeklitého střetu zájmů.

Jeho předchůdce neochotně souhlasil s nákupem dluhopisů zadlužených zemí, čímž ve vyděšených očích mnohých Němců překročil hranice představitelného. I samotná ECB by se břímě zachránce chtěla co nejrychleji zbavit, jenže ostatní země eurozóny nemají, nebo nechtějí dát, dost prostředků na podporu tak velké země jakou je Itálie. A pokud se euroval protrhne, jenom neomezená likvidita ECB může zachránit eurozónu před zničující povodní. Odváží se Draghi k takovému kroku, třeba i přes protesty Německa, jehož souhlas umožnil Italovi funkci dostat?

Osud Itálie, a možná i eurozóny, tak bude záležet na dvou mužích: premiéru Berlusconim, který může zemi potopit, a šéfovi ECB Draghim, jenž je možná jediný schopen ji zachránit. Jejich vztah zatím není nejlepší. Uprostřed středečního summitu Berlusconi vyšel z jednacího sálu, aby do éteru italské televizní show prohlásil, že „euro je měnou, bez podpory centrální banky“.

(Zdroj: The Economist, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.