TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  01.11.2011 15:10:11

Sazka prý byla o 1,3 miliardy podhodnocená (1.11.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká spořitelna (ČS) má za to, že ve znaleckém posudku na Sazku od firmy Ernst&Young je hrubá početní chyba, loterijní firma měla byla podhodnocena o 1,3 miliardy korun. Vyplývá to z materiálů zveřejněných na internetové verzi insolvenčního rejstříku.

Auditorská firma ocenila hodnotu zkrachovalé Sazky na 3,57 miliardy korun. Spořitelna, která je jedním z velkých věřitelů firmy, má ale za to, že je toto ocenění chybné a že Sazka byla podhodnocena o 1,3 miliardy korun. Hrubá početní chyba podle spořitelny vznikla v části posudku, která oceňuje hodnotu provozní části Sazky.

"ČS objevila ve Znaleckém posudku množství nesrovnalostí ve formální a především věcné rovině, z nichž některé mají potenciálně velmi významný vliv na výslednou hodnotu podniku dlužníka, hodnotu zajištění a vzájemný poměr distribuce výtěžku zpeněžení mezi zajištěné a nezajištěné věřitele," konstatovala spořitelna.

"ČS identifikovala ve Znaleckém posudku velmi pravděpodobnou závažnou početní chybu, díky které byla celková hodnota podniku dlužníka podhodnocena o částku ve výši cca 1,3 miliardy . Správná výše hodnota podniku dlužníka je podle názoru ČS ve výši cca 4,9 miliardy ," stojí dále v materiálu.

Posudek byl přitom vodítkem pro nabídky, které podávali zájemci o převzetí Sazky.

"Jsme přesvědčeni, že nová fakta v případu Sazka posílí naši právní pozici v žalobách, které jsme již podali s cílem zneplatnit její prodej," uvedl mluvčí skupiny Penta Martin Danko. Analýza České spořitelny podle něj potvrzuje, že Sazka neměla být za daných podmínek skupinám PPF a KKCG prodána, ale že insolvenční správce měl vyhlásit nový, férový tendr.

"Zrealizováním prodeje Sazky tak jednoznačně došlo k poškození stovek drobných věřitelů, a to způsobem, jaký nemá v posledních deseti letech v České republice obdoby," doplnil.

Firma Sázková kancelář, která oficiální tendr vyhrála, v úterý podepsala s insolvenčním správcem Sazky Josefem Cupkou poslední dokumenty, které jí umožňují zkrachovalou loterijní firmu převzít. Už dříve skupiny PPF a KKCG, které za Sázkovou kanceláří stojí, sdělily v prohlášení, že transakce byla vypořádána a že Sázková kancelář získala všechny potřebné souhlasy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Ministerstva financí ČR.

Skupiny dále informovaly, že do Sazky jako generální ředitel a zároveň šéf představenstva nastoupí Kamil Ziegler, manažer PPF. Ziegler si ponechá v roli výkonného ředitele Marka Bielyho, kterého do čela Sazky přivedl správce Josef Cupka. Biely pro Cupku řídil Sazku po odchodu předchozího Hušákova vedení.

Sázková kancelář nabídla v tendru za Sazku nejvyšší kupní cenu 3,81 miliardy korun. Insolvenční správce loterijní firmy s ní jako vítězem tendru podepsal smlouvu už koncem září.

Závaznou nabídku do tendru podali ještě další dva zájemci. Společnost Charlcoal spojovaná se jménem finančníka Pavla Tykače, nabídla za zkrachovalou společnost 3,601 miliardy korun. Konkurenční Synot ohodnotil Sazku nejméně, nabídl 0,5 miliardy korun.

Mimo tendr podala nabídku i finanční skupina Penta, která se výběrového řízení na koupi Sazky kvůli nesouhlasu s jeho formou neúčastnila. Za zkrachovalou Sazku nabídla 4,65 miliardy korun. Zavázala se také, že uhradí také závazky Sazky, které vznikly po prohlášení konkurzu ve výši 350 milionů korun.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688