Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na reformy v Itálii bude dohlížet EU a MMF

Na reformy v Itálii bude dohlížet EU a MMF

04.11.2011 9:51
Autor: ČTK

Itálie souhlasila s návrhem, aby na její postup při zavádění série reformních opatření dohlížela monitorovací mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Oficiální italské zdroje ale formulaci tvrzení popřely a uvedly, že Itálie k ničemu donucena nebyla. Dohled MMF si údajně sama přeje.

"Popíráme, že by existovala nějaká dohoda, podle které by na Itálii měl dohlížet Mezinárodní měnový fond. Týká se to celé eurozóny a její napjaté situace, včetně Itálie a Španělska. Řím chce požádat MMF o radu jen pokud jde o závěry schůzky euroskupiny z 27. října," ohradil se proti původní zprávě oficiální zdroj.

Itálie je tedy podle oficiálního zdroje pouze otevřena tomu, aby měnový fond dohlížel na plnění reformních závazků, které na zmíněném summitu Itálie dala Evropské unii. Itálie prý v žádném případě nebyla vyčleněna jako jedna země, na kterou je třeba dohlížet.

Podle zdroje z EU, na který se předtím odvolala agentura Reuters, by měly EU a MMF v Itálii dohlížet na reformu penzijního systému, reformu pracovního trhu a na strukturální reformy. Měnový fond a Evropská komise budou prý postup hodnotit každý za sebe.

"Musíme se ujistit, že cíle Itálie jsou důvěryhodné a že je Itálie splní. Rozhodli jsme se proto, že do monitoringu zapojíme i MMF, využijeme tedy jeho vlastní metodologii. Italové nám řekli, že se s tím vyrovnají," poznamenal zdroj. Na reformách, na které bude EU a MMF dohlížet, se Itálie minulý týden dohodla s EU.

"Itálie nemá s dohledem vůbec žádný problém, dokonce ani s MMF," podotkl zdroj. Preventivní úvěrová linka prý není pro Itálii důvěryhodnou volbou. Jedním z hlavních problémů v Itálii je totiž slabá důvěra trhu v realizaci plánů.

"Vzhledem k obecnému klimatu a nízké důvěryhodnosti v Itálii se každý malý nezdar znásobí a všechno jen zhorší. Trhy proto nemohou mít důvěru," dodal zdroj. Itálie je po Řecku nejzadluženější zemí eurozóny, zadlužení k hrubému domácímu produktu dosahuje kolem 120 procent.


Váš názor
  • pssst, nerušit nadlidi v Bruselu :-)
    07.11.2011 9:56

    Například po Argentinské krizi v letech 1999-2002 přišli věřitelé až o 75 % půjčených prostředků, což je NICa ve srovnání s dnešní Itálií. Argentina byla k bankrotu dotlačena úmyslně marxisticko židovským MMF, protože tehdejší vláda odmítala další zadlužení, což se lichvářům nelíbilo. V EU současní lichváři o stavu financí Itálie dodržují přísnou cenzůru, aby se lidé nedozvěděli, že dluhy Itálie jsou už 2x větší, než tehdejší Argentiny. Víc než Argentina jsou zadluženy ještě Portugalsko, Španělsko, Řecko a dokonce Francie... a další malé státy raději fixlují data, aby se případná panika nezvětšila do rozměrů, které svět ještě nepoznal. Ale beztak to přijde. Tomu se prostě vyhnout nelze.
    Jesse
  • euronádej & usa & iq & selskochazjastvennyj UM
    07.11.2011 6:10

    po koniec začiatku tejto formácie Asi mi treba začať od konca začiatku konca, ktorý je až príliš vzdialený začiatku i koncu jednej éry v eurozóne nemajúcej konca začiatku začiatku konca v dekáde konca i začiatku konca v jeho počiatočnom štádiu začínajúcim od konca začiatku v jeho priebežnej dekáde konca začiatku -ak nehovorím i komunizme & kapitalizme ale o inej kataklizme eurozóny od jej eurovzniku -ak chcete vedieť viac, a nielen odomňa- tak potom na :janiga.dusan@centrum.sk -diplomatickorektne -odpovedám ZASa dne :GRATIS Turčianske Teplice ?!
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data