Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Kdy je platná ústní změna písemné smlouvy?

Kdy je platná ústní změna písemné smlouvy?

07.11.2011
Účastníci písemné smlouvy o dílo se v průběhu jejího trvání dohodli na změnách smlouvy, nicméně učinili tak jen ústně. Později vznikl spor, zda bylo možné změnit písemnou smlouvu ústní dohodou účastníků. Ústavní soud ve svém rozhodnutí připomněl, že ústní změna smlouvy (ač původně sjednaná s výhradou pouze písemných změn) není neplatná, pokud se této neplatnosti druhý účastník nedovolá.

Mezi účastníky (podnikatelem a nepodnikatelem) došlo k uzavření písemné smlouvy o provedení stavebních úprav dle projektové dokumentace, tedy k uzavření smlouvy o dílo. Účastníci se dohodli, že uzavřenou smlouvu je možné měnit pouze písemnými dodatky, a smlouvu podřídili režimu obchodního zákoníku. Později mezi účastníky došlo ke dvěma změnám uzavřené smlouvy – ústní dohodě o změně díla podle nové projektové dokumentace a písemné dohodě o změně termínu dokončení díla.

Otázka, zda ústní dohodou došlo ke změně uzavřené smlouvy o dílo, se stala aktuální v momentě, kdy mezi účastníky smlouvy vznikl soudní spor a bylo nutno rozhodnout, zda se nadále jednalo o původní smlouvu v režimu obchodního zákoníku (s promlčením ve 4leté lhůtě), nebo zda vedle původní smlouvy o dílo vznikla smlouva nová, která se řídila režimem zákoníku občanského (s promlčením ve 3leté lhůtě). Vzhledem k tomu, že soudy při rozhodování sporu v některých aspektech pochybily, dostal se případ až před Ústavní soud.

Ve svém červencovém nálezu Ústavní soud konstatoval, že „písemně uzavřenou smlouvu se sjednanou výhradou změn v písemné podobě lze změnit i jinou formou (např. ústně učiněnými právními úkony), není-li včas namítána jejich relativní neplatnost; tento závěr se netýká smluv, u nichž písemnou formu stanoví zákon.“ Kromě toho v tomto případě Ústavní soud připomněl, že soudy budou muset při rozhodování uvedeného sporu zohlednit ustanovení obchodního zákoníku týkající se ochrany smluvní strany – nepodnikatele a dále ustanovení občanského zákoníku o tzv. spotřebitelských smlouvách. 

Podnikatelé by tedy, ve světle tohoto rozhodnutí, měli vždy pamatovat na to, že pokud při jejich ústních jednáních došlo k nežádoucí změně původní písemné smlouvy, je nutno se proti takovéto změně bránit námitkou neplatnosti (a to zavčas). Rovněž je na místě pořizovat z důležitých jednání kupříkladu písemný zápis, neboť prokazování ústní dohody o změně smlouvy může být složité.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje