Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna potvrdila všechny reformní zákony. DPH, penzijní i zdravotní reforma míří k podpisu prezidentovi

Sněmovna potvrdila všechny reformní zákony. DPH, penzijní i zdravotní reforma míří k podpisu prezidentovi

07.11.2011 8:41, aktualizováno: 7.11. 9:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sněmovna v noci na dnešek podle očekávání přehlasovala koaliční většinou stanoviska opozičního Senátu k reformním a úsporným zákonům. Zásadní reformní předlohy míří k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi. Hlasování předcházela několikadenní obstrukční rozprava. Opoziční ČSSD  zvažuje, že kvůli postupu koalice při procedurách podá ústavní stížnost.

Poslanci během zhruba půlhodiny schválili například důchodovou reformu, zdravotnickou i sociální reformu. Rozhodli také o zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty.

Zvýšení dolní sazby DPH zdraží například potraviny. Takto získané peníze mají posílit důchodový účet. Projednávání návrhu prodlužovalo obstrukční jednání opoziční sociální demokracie, která se změnami nesouhlasí. Novela rovněž sjednocuje od roku 2013 obě sazby DPH na 17,5 procenta, základní sazba DPH je nyní dvacetiprocentní.

Sněmovnou finálně prošly také změny v penzijním spoření se státním příspěvkem. Senát a opět schválili návrh zákona o doplňkovém penzijním spoření. Státní podpory podle nových podmínek se dočkají už jen lidé, kteří si budou spořit aspoň 300 korun měsíčně. Pro normu nakonec hlasovalo 109 poslanců koalice, proti bylo 70 přítomných. Podle návrhu dostane každý z účastníků systému k naspořeným 300 korunám devadesát korun od státu. Nad třísetkorunovou hranici bude státní bonus ve výši 20 procent. Pro pětisetkorunové úložky tak bude nový model méně výhodný, státní příspěvek u nich bude jen 130 korun (namísto stávajících 150 korun). Maximální, ve výši 230 korun, bude od hranice tisíce korun. Poslanci vládní koalice znovu potvrdili možnost vyvádět část peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů.

Koalice prohlasovala také  balíček 17 novel zákonů v sociální oblasti, který například ruší sociální příplatek či zachovává výši nemocenské na 60 procentech a zaměstnavatelům ji ukládá platit po dobu tří týdnů, v neděli opět schválili poslanci. Vládní předloha novely o zdravotním pojištění nařizuje pojišťovnám, aby zajistily svým klientům dostupnost hrazených služeb. Novela, podle níž musí pojišťovny pacientům poskytnout informace, kterých placených služeb využili, vrátili předtím sněmovně senátoři. Novela, která je součástí rozsáhlé vládní zdravotnické reformy, počítá rovněž s tím, že si lidé mohou vybrat druh péče mezi standardem a nadstandardem. Zákon o zdravotnické záchranné službě prodlužuje dobu dojezdu sanitek. Doba čekání lidí na záchranáře se podle zákona prodlouží namísto současných patnácti na dvacet minut

Novela o hmotné nouzi zavádí výplatu sociálních dávek na jednom výplatním místě, karty sociálních systémů a povinnost uchazečů o zaměstnání evidovaných na Úřadu práce vykonávat veřejně prospěšné práce.

Sněmovna také přehlasovala koaliční většinou senátní veto vládní novely zákoníku práce. Odstupné se podle ní má řídit počtem odpracovaných let, předloha omezuje také zaměstnávání na dobu určitou.

Těsně před začátkem dnešního dne tak skončila řádná říjnová schůze sněmovny, která začala v úterý 25. října. Poslance ale nečeká klid, už ve středu dopoledne se sejdou se na další schůzi. Je to pokračování mimořádné schůze svolané na žádost koalice. Poslanci by na ní mohli například schvalovat daňovou reformu. Měli by rozhodnout také o tom, zda stát bude moci používat příjmy z dividend ze státem ovládaných firem na důchody. 

(Zdroj: čtk, mediafax,ČT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data