Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  08.11.2011 16:14:56

Investorská akademie - desatero pro zdravý rozum a jasné cíle

Vývoj řeckých veřejných financí a pochyby o budoucnosti eurozóny dnes dobrému prostředí pro investice příliš neprospívají. Hledáte pro své peníze ochranu proti krizi? Desatero pro zdravý rozum a jasné cíle.

Úroky v bankách jsou stlačené na minimech a inflace nespí. Navíc má mnoho lidí své peníze již zainvestováno a s vývojem svých úspor spojuje značné obavy. Jak tedy reagovat v době panických záchvatů na trzích? Odpovědi nejsou jednoduché, ale existují:

1. Uvědomte si, proč spoříte a investujete, jaké máte osobní potřeby a cíle. I v současné době mějte tyto skutečnosti na paměti. Neprchejte z trhů, pokud budete peníze potřebovat za 20 let. Nastane-li však taková situace třeba napřesrok, přemýšlejte o ní již dnes.

2. Nepodléhejte panice ani euforii po přečtení zpráv v médiích. Máte-li zainvestováno, neutíkejte jen proto, že trh zrovna padá. Poklesy akcií jsou často vyvolány přehnaným strachem a násobeny technickými faktory; střídající se vlny naši analytici pro letošek na trzích předpovídali. Rozhodnete-li se prodávat, prodávejte po zralé úvaze, ne kvůli svítícím titulkům v novinách. Stejně tak nezačínejte nakupovat jen proto, že se na trzích objeví jedna pozitivní zpráva. Sledujte makroekonomiku a jednání politiků, poté vsaďte na levnější nákupy investic a šanci na návrat růstového trendu.

3. Sledujte dividendy. Pokles cen totiž učinil dividendové výnosy mimořádně zajímavými.

4. Studujte nové produkty. Kolísání kurzů tlačí na vznik novinek. Nebraňte se jim, pečlivě však studujte jejich konstrukci a případné garance; zajímejte se dnes více než jindy také o kredit toho, kdo je nabízí.

5. Dívejte se na postavení různých sektorů. Cyklickým odvětvím doba nepřeje, naopak např. zdravotnictví, farmacie nebo telekomunikace mohou být zajímavé dřív než ostatní.

6. Nebojte se komodit. Nahrává jim růst poptávky z třetího světa i omezené zásoby. Raději do nich ale investujte přes některý diverzifikovaný fond. Rozlišujte ale mezi fondy komoditními a fondy nakupujícími akcie firem podnikající v oblasti komodit.

7. Stále myslete na diverzifikaci. Svou dlouhodobou strategii berte v úvahu nejen při přemýšlení o prodejích, ale i když usoudíte, že přišel čas nakupovat.

8. Nepřehánějte to s krátkodobými spekulacemi, přestože teď mohou být lákavé. Většinou se totiž nevyplácí. Takzvané časování trhu proto nechte hráčům zvyklým na velké zisky i ztráty.

9. Navyšujte kapitál pravidelně a nezapomínejte na své peníze v penzi. Toto téma je a bude aktuální vždy. I kdybyste měli mít dočasně nízký výnos, jednu stoprocentní jistotu budete mít vždy: penze se nevzdaluje - je tomu právě naopak.

10. Myslete na přítomné kurzové riziko. Investujte převážně do fondů vedených v české koruně se zajištěním proti měnovému riziku.

 

Nenechtesi ujít ekonomikcé výhledy na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/bnp-paribas-am

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688