Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr Kocourek odmítl korupci, peníze své a rodiny prý přesouval kvůli rozvodu

Ministr Kocourek odmítl korupci, peníze své a rodiny prý přesouval kvůli rozvodu

09.11.2011 16:10, aktualizováno: 9.11. 17:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) popřel korupci v souvislosti s 16 miliony korun na účtu své matky. Novinářům řekl, že peníze byly jeho a svěřil je společnosti Key Investments proto, aby je "odklonil" od problémů s rozvodem v roce 2008. Ministrem chce Kocourek zůstat. Uvedl ale, že záležet bude na premiéru Petru Nečasovi, se kterým se ještě dnes sejde.

Ministr dnes popřel souvislost této své finanční transakce spojovat se svou funkcí v dozorčí radě ČEZ nebo se zájmy hazardního průmyslu. "Veškeré prostředky, o které se jedná, pocházejí z prostředků, které jsou buď mé osobní, rodinné nebo historické a svěřil jsem je do správy společnosti Key Investments jen proto, abych je odklonil od problémů, které vznikaly v souvislosti s mou složitou rodinnou situací v roce 2008," reagoval dnes na spekulace médií.

Z dokumentů zveřejněných před šesti dny v páteční Mladé frontě Dnes vyplývá, že matka nynějšího ministra uzavřela smlouvu se společností Key Investments 3. března 2008. Už o týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun. Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investovala peníze klientů výhradně Key Investments. Pokyn k prodeji dala Kocourková za tři měsíce. Za další měsíc pak přišla hotovost 16,14 milionu korun na její účet.

"V posledních dnech se objevily spekulace okolo mé osoby a mé rodiny, takového charakteru, že mne přesvědčily, abych otevřel kapitoly života, které jsem považoval za uzavřené," uvedl Kocourek.

Peníze, o které se jednalo, byly podle ministra jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. V prohlášení, které poskytl novinářům Kocourek vypočetl, že se jednalo o necelé dva miliony jeho matky, půlmilionovou pozůstalost po otci, asi 3,4 milionu z pojistek a mimosoudní dohody, které se týkaly jeho vážného úrazu s trvalými následky.

Zbytek, podstatný, do oněch 16 milionů korun mají být další úspory a peníze z Kocourkovy podnikatelské činnosti jako ekonomického, organizačního a investičního poradce.

Ministr prý v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou. "Nikdo na této transakci nezbohatnul. Udělala se transakce, kdy jsme soustředili naše rodinné peníze a prostřednictvím této transakce je převedli na jiný účet," poznamenal Kocourek.


Oficiální vyjádření ministra Kocourka ke kauze 16 milionů na matčině účtu:

Informace k finanční transakci mé matky s Key Investment v roce 2008

Uplynulých několik dní jsem věnoval úvahám, zda se pustit do vysvětlování majetkových poměrů mých rodinných příslušníků, o které se od minulého týdne zajímala Mladá fronta Dnes a následně i ostatní média a politici. Důvod těchto mých úvah není v tom, že bych nedokázal vysvětlit původ prostředků, ale v tom, za jakých okolností se popisovaná transakce odehrála. Šlo o okolnosti nepříjemné, a zejména spojené s takovou rodinnou situací, jako je rozvod manželství. Žádný rozpad manželství není nepochybně příjemný, což potvrdí každý, kdo nějaký prožil.

Jinými slovy, počátkem roku 2008 vyvrcholily předchozí problémy definitivním rozpadem mého tehdejšího manželství. Protože bylo možné očekávat, že rozvod bude složitý, hledal jsem způsob, jak odklonit případné majetkové otázky od řešení otázek spojených s historickými rodinnými prostředky.

Pokud jde o skladbu těchto prostředků, šlo o necelé 2 miliony korun mé matky a prakticky celé mé disponibilní zdroje:

- pozůstalost po otci (500 tis. Kč)

- plnění z pojistek (400 tis. Kč) a z mimosoudní dohody (3 mil. Kč), které se týkají mého vážného úrazu s celoživotními následky

- úspory a peníze z podnikatelské činnosti.

Po zvážení všech možností jsem se rozhodl soustředit tyto prostředky do správy společnosti Key Investment, jejíhož partnera Vladimíra Kroužeckého znám přibližně 20 let. Na doporučení mých právníků pak společnost za tyto prostředky pořídila portfolio dluhopisů a přes třetí osobu je převedla na majetkový účet mé matky. Neměl jsem důvod nesouhlasit s návrhem společnosti Key Investments, aby onou třetí osobou, která by se stala přechodným vlastníkem dluhopisů, byla firma registrovaná v USA.

Když se začaly objevovat pochybnosti o důvěryhodnosti a spolehlivosti společnosti Key Investment, obrátila se na mne matka s obavou o osud našich peněz. Doporučil jsem jí proto, aby celé portfolio nechala prodat a peníze převedla na svůj běžný účet.

V témže roce, v roce 2008, jsem již byl předsedou dozorčí rady ČEZ a v této pozici jsem vzal na vědomí informaci o ukončení spolupráce ČEZ s Key Investment, která začala v roce 2005, tedy mnoho měsíců před mým příchodem do dozorčí rady v září 2006. Nebyl jsem tedy v ČEZ při zahájení spolupráce s Key Investment, jak je naznačováno, ale právě naopak, při jejím ukončení.

Martin Kocourek



(Zdroj: čtk, ČT, mediafax)


Váš názor
  •  
    09.11.2011 16:36

    Peníze prý šly přes Mexiko. Že by tam Kocourek našel Montezumův poklad. Bože a takové podezření, že se lidi nestydíte.
    Homo
  •  
    09.11.2011 16:20

    A kdo tomu nevěří, tak je vůl -korunovanej
    Bobo
Aktuální komentáře
30.04.2024
11:49Ekonomika EU vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta, inflace v eurozóně v dubnu stagnovala
11:43Partners HoldCo, a.s.: Výroční zpráva 2023
11:42Direct Financing s.r.o.: Výroční zpráva za rok 2023
11:12Evropská ekonomika se zvedá, ale investory zajímají jiná témata  
11:09Čtvrtletní tržby automobilky Stellantis klesly o 12 procent, zaostaly za odhady
10:57Německá ekonomika po poklesu opět roste, v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta
10:13Adidas je zpět v zisku, za první čtvrtletí vydělal 170 milionů eur
9:48ČEZ, a.s.: Vnitřní informace
9:37Jan Bureš: HDP potvrzuje pokračující „nerovnoměrné“ oživení
9:23Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %
9:12Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků
8:53Trhy otevřou opatrně. Erste po prvním čtvrtletí potvrzuje roční výhled, dozvíme se první odhad HDP  
8:39Rozbřesk: HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky
8:27ČEZ, a.s.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
8:05Erste s úrokovým výnosem i ziskem nad očekáváním, drží celoroční výhled
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board