Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.11.2011 11:27:17

Největší burzovní podvodníci novodobé historie


Velké společnosti, závratné zisky, vysoké postavení mezi obchodníky. To je vizitka zkušených a prominentních traderů. Někdy se ovšem i zkušení obchodníci, o kterých byste si řekli, že to nemají zapotřebí, podílejí na podvodech. To může mrzet firmy, pro které pracují, ale i běžné akcionáře. Někdo namítá, že jsou jen obětními beránky. Například u Jérôma Kerviela se podobných hlasů objevila celá řada. Ve většině případů však jde o promyšlený plán na rychlé nelegální zbohatnutí. Kteří tradeři uvízli v sítích vyšetřovatelů?

Kweku Adoboli (Ghana)

UBS

Ztráta: 2 miliardy dolarů

Londýnská policie zatkla Kweka Adoboliho jen několik hodin poté, co jeho zaměstnavatel, banka UBS, zjistila neoprávněné obchodní praktiky. Ty přišly banku na 2 miliardy dolarů a srazily její čistý zisk za třetí kvartál na minimum.

Jérôme Kerviel (Francie)

Société Générale

Ztráta: 7,2 miliardy dolarů

Kerviel ošidil druhou největší francouzskou banku pomocí falešných obchodů s futures na evropské akciové indexy. Pracoval v bance od roku 2000 a do obchodního oddělení se přesunul v roce 2006. Ztráta, která je největší v historii bankovnictví, vymazala téměř dva roky zisků investičního oddělení Société Générale.

Brian Hunter (Kanada)

Amaranth

Ztráta: 6,5 miliardy dolarů

Hunter, který vedl hedgeový fond, přišel o 6,5 miliardy dolarů poté, co mu nevyšla sázka na zemní plyn. V září 2006 to společnost označila za největší kolaps hedgeových fondů v historii. Komise pro obchodování s komoditními futures zavedla občanskoprávní donucovací opatření v červenci 2007. V roce 2011 vynesla regulační komise trest - 30 milionů dolarů za manipulaci s cenami zemního plynu.

Chen Juilin (Čína)

China Aviation Oil

Ztráta: 550 milionů dolarů

Chen byl hlavním dozorcem singapurského dovozce leteckých pohonných hmot. Řídil i obchodování s kontrakty na palivo. V roce 2004 vsadil na pokles cen ropy. To vedlo k vážným problémům s hotovostí. V roce 2004 žádá společnost o ochranu před věřiteli, protože firma dluží více než půl miliardy dolarů. V březnu 2006 byl Chen odsouzen k více než čtyřem rokům vězení a pokutě 207 tisíc dolarů.

John Rusnak (USA)

Allied Irish Bank, Allfirst

Ztráta: 691 milionů dolarů

Působil jako obchodník s měnami u Allfirst Bank. Po sérii špatných příkazů přišel o téměř 700 milionů dolarů a vysloužil si 7 let za bankovní podvody. V červnu 2008 byl přeložen do téměř nestřežené káznice, o tři měsíce později pak do domácího vězení. Propuštěn byl v lednu 2009, když mu do konce trestu zbýval jeden rok.

Yasuo Hamanaka (Japonsko)

Sumitomo

Ztráta: 2,6 miliardy dolarů

Yasuo Hamanaka působil jako obchodník s mědí. Během 10 let provedl bezpočet neoprávněných obchodů, které přišly společnost na 2,6 miliardy dolarů. Hamanaka uměle nafukoval ceny a vytvářel obrovské příjmy pro banku. V roce 1997 byl odsouzen k osmi letům vězení za podvody a padělání. Propuštěn byl v červenci 2005.

Nick Leeson (Velká Británie)

V roce 1995 poškodil šéf oddělení obchodování s futures nejstarší britskou obchodní banku Barings. Podařilo se mu totiž skrýt obchodní ztráty od roku 1992. Leeson byl uvězněn v prosinci 1995 a propuštěn o necelé čtyři roky později. Po propuštění napsal knihu Rogue Trader, podle které byl natočen film s Ewanem McGregorem v hlavní roli.

 

Seznam největších podvodníků a burzovních podvodů zde nekončí. Více se dozvíte na Investičním webu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688