Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naše expozice vůči Evropě rychle klesají, uklidňují banky v USA. Investoři se ale bojí CDS...

Naše expozice vůči Evropě rychle klesají, uklidňují banky v USA. Investoři se ale bojí CDS...

14.11.2011 16:35
Autor: ČTK

Americké banky se v posledních týdnech snaží odvrátit obavy z nákazy evropskou dluhovou krizí. Trhy se jim ale zatím moc přesvědčit nedaří, přestože zveřejňují více informací o svém relativně malém vystavení rizikovým evropským dluhopisům, než musejí. Investoři přesto nemají velkou důvěru v zajišťovací strategie velkých finančních ústavů ve Spojených státech, a akcie bank proto klesají. Informoval o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

O tom, kolik drží portugalských, irských, italských, řeckých a španělských dluhopisů v posledních zprávách regulačním úřadům informovala jak společnost J.P. Morgan Chase, tak Goldman Sachs (98,56 USD, -3,05%) a Morgan Stanley (15,89 USD, -2,87%). V předchozím čtvrtletí přitom informace o případných ztrátách, které jim kvůli těmto cenným papírům hrozí, neuváděly s tím, že jsou dobře zajištěné.

Ze zveřejněných údajů vyplývá, že potenciální ztráty jsou obecně tak nízké, že by o nich banky ani informovat nemusely. Vzhledem k negativní náladě na trhu ale podle WSJ ani tyto nové informace nesnížily tlak na trhu. Minulý týden tak například kvůli čerstvým obavám z vývoje v Itálii ve středu klesly akcie banky Morgan Stanley o devět procent. Akcie Goldman Sachs pak poprvé za poslední tři týdny skončily obchodování pod 100 dolary.

Firmy z Wall Streetu skutečně drží výrazně méně rizikových státních dluhopisů než jejich evropské protějšky. Investoři je přesto pozorně sledují kvůli nedávnému pádu americké společnosti MF Global Holdings, jež právě do těchto cenných papírů vložila značné prostředky.

Obavy trhů podle WSJ prohlubují nástroje, kterými se banky zajišťují. Jsou to takzvané swapy úvěrového selhání (CDS), jakési pojistky pro případ nesplácení dluhopisu. Investoři se obávají, že by v případě neschopnosti některé z problémových evropských zemí splácet své závazky nemuselo být dost peněz na výplatu těchto pojistek, podobně jako tomu bylo během nedávné finanční krize.

Investoři se tak velmi zajímají o důkazy, zda finanční firmy nejsou nadměrně vystaveny slabším evropským ekonomikám a zda se příliš nespoléhají na zajištění, které by se mohlo v okamžiku zhroutit. "Nacházíme se v éře silné skepse trhů ohledně bilancí finančních institucí," podotkl Herb Lurie z investiční společnosti Guggenheim Partners, jež má aktiva ve výši 125 miliard dolarů (zhruba 2,4 bilionu Kč). "Pokud chcete být pro investory optimálně důvěryhodný, musíte jim odhalit co nejvíce informací," dodal.

J.P. Morgan Chase tak v nedávné době informovala o výši svého vystavení vůči pěti problémovým evropským zemím a výši aktiv a cenných papírů, jimiž se vůči němu jistí. Goldman Sachs také informovala o celkovém vystavení těmto státům. Zveřejnila i údaj o případné čisté ztrátě, což je celková hrozící ztráta minus zajišťovací nástroje.

Právě na rozdíl mezi těmito údaji, který může činit miliardy dolarů, se někteří pozorovatelé trhů zaměřují. Zvláště v Evropě totiž banky tvrdí, že nižší údaj o čisté ztrátě vypovídá o jejich zdraví. Někteří analytici a investoři o tom ale pochybují. Podle nich je tento údaj zkreslující, protože panuje velké riziko, že partner zajišťující banku nebude schopný dostát svým závazkům. Ztráta by pak byla mnohem vyšší.

K nejistotě na trzích přispívá i to, že vzhledem k evropskému záchrannému plánu z minulého měsíce se neočekává, že budou vypláceny CDS na řecké dluhopisy. Držitelé těchto úvěrových derivátů nedostanou žádné peníze, přestože dohoda, k níž dospěly státy eurozóny, odepíše polovinu řeckého dluhu, což se podle některých účastníků trhu de facto rovná bankrotu.

Věřitelé se ale odpuštění poloviny řeckého dluhu účastní dobrovolně, a tak dohoda záměrně technicky nepředstavuje bankrot, při kterém by byl nárok na čerpání pojistného z CDS. Pro řadu banky to ale může znamenat, že nástroj, na němž postavily svou zajišťovací strategii, nemusí být účinný. Pro Morgan Stanley by takový vývoj u všech problémových evropských dluhopisů, které drží, například znamenal ztrátu 1,9 miliardy dolarů.


Váš názor
  •  
    14.11.2011 16:47

    Tak to vypadá, že to h o v n o si budou banky a vlády v Evropě přehazovat mezi sebou.
    Homo
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board