Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evans „černou ovcí“ Fedu: Vysoká nezaměstnanost si žádá další uvolňování. Bullard kontruje: Pozor na inflaci

Evans „černou ovcí“ Fedu: Vysoká nezaměstnanost si žádá další uvolňování. Bullard kontruje: Pozor na inflaci

15.11.2011 17:24

Problémy americké ekonomiky jsou mnohem větší, než centrální banka očekávala, a měla by se dle toho začít chovat, uvedl prezident chicagského Fedu Charles Evans. Ten volá po „rostoucí míře uvolnění měnové politiky“, které by pomohlo snížit vysokou míru nezaměstnanosti; ta se drží na úrovni 9 procent, tedy výrazně nad cílem Fedu, a podle Evanse se bez zásahu politiků, s ohledem na současné prognózy růstu, jen těžko sníží.

Fed by měl jednat, jako by zde byl „hodně velký problém“, řekl Evans. Americká ekonomika může podle něj v příštím roce růst v nejlepším případě 2,5% rychlostí a následně o další 3 % v roce 2013, což není tempo dostatečné pro pokles nezaměstnanosti. Další kolo nákupu federálních dluhopisů do bilance Fedu by podle něj prokázalo oddanost politiky centrální banky ekonomice.

Šéf chicagského Fedu byl jediným z desítky členů výboru pro měnovou politiku (FOMC), který v listopadu prosazoval další uvolnění měnové politiky, zatímco zbytek se shodl na ponechání jejího současného nastavení. Fed ponechal úrokové sazby na historickém minimu 0-0,25 procenta (kde jsou od prosince 2008) a přidal příslib držení sazeb poblíž nuly alespoň do poloviny roku 2013. Centrální banka navíc představila plán na prodloužení splatnosti amerických dluhopisů ve svém portfoliu, známý jako operace Twist.

Evans je prvním případem vychýlení názoru od zbytku FOMC směrem k dalšímu měnovému uvolňování a sám připustil, že jeho pozice je mezi politiky „neobvyklá“. Názorový konflikt v opačném směru dolehl na výbor na přelomu léta a podzimu letošního roku, kdy se trojice šéfů poboček centrální banky v Dallasu, Philadelphii a Minneapolis, respektive Richard Fisher, Charles Plosser a Narayana Kocherlakota, vyslovili proti dalšímu uvolňování měnové politiky.

Obavy o americkou ekonomiku, ač spíše z druhého úhlu pohledu, dnes vyjádřil další člen Fedu, prezident pobočky v St. Louis James Bullard, podle něhož brání růstu především nejistota o dalším směřování fiskální politiky. Naráží tak zřejmě na trvající spekulace o možnosti dalších nákupů státních dluhopisů. Politici by se podle Bullarda měli v tomto ohledu řídit pravidlem „dvakrát měř a jednou řež“, než rozhodnou o dalších objemných stimulacích, které by mohly být zdrojem vysoké inflace. „Přímý nákup dluhopisů je mocným nástrojem a je třeba ho používat s uvážením. Nafukování rozvahy s sebou nese inflační rizika, pokud není akomodační politika odpovídajícím tempem rozpuštěna,“ řekl.

Guvernér Fedu Ben Bernanke na začátku měsíce uvedl, že nezaměstnanost se stále drží „příliš vysoko“ a otázka dodatečného stimulu tak zůstává otevřená. Podle Bullarda se americká ekonomika vyhnula panice z recese a vykazuje mírný růst, události spojené s evropskou dluhovou krizí však zůstávají rizikem i pro Spojené státy, jakkoli se evropští lídři „snaží udržet evropský projekt v pohybu směrem k větší integraci“.

Bullard, který je pro letošní rok nevolícím členem Fedu, rovněž řekl, že měnová politika je v současnosti nastavená adekvátně a vyjádřil nesouhlas s požadavkem Evanse, podle něhož je třeba podržet sazby poblíž nuly, dokud nezaměstnanost neklesne pod 7 %, či pokud nevzroste střednědobý výhled pro inflaci nad 3procentní hranici. „Nízké úrokové sazby škodí úsporám. Lepším řešením je soustředit se na trh práce, ne řešit nezaměstnanost měnovou politikou,“ domnívá se Bullard.

Šéf saintlouiského Fedu ve svém projevu zmínil také trh s deriváty CDS, který označil za těžko regulovatelný. „Je to neprůhledný trh a nezdá se, že máme mnoho prostředků k jeho efektivní regulaci. Někteří účastníci trhu jsou motivováni ke snaze ovlivnit platební schopnost subjektu, proti němuž sázejí…“

(Zdroj: Bloomberg, MarketWatch)


Váš názor
  • KONEČNĚ !
    15.11.2011 20:44

    Někdo z FEDu řekl po dlouhé době rozumnou věc: ------- Regulátoři by měli rozsekat na mnoho dílů tzv.too-big-to-fail banky. Je příliš nebezpečné je stále zachraňovat ve stavu, v jakém nyní existují ! R.FISHER (FED Dallas)Blmg.
    ***
    • Re: KONEČNĚ !
      15.11.2011 21:22

      Takže ne 29 největších systémových bank světa, které "nesmí" zkrachovat ----ALE těch, které budou nuceny z nařízení regulátorů se rozdělit na více menších, aby v případě špatného hospodaření mohly zkrachovat.
      ***
Aktuální komentáře
03.05.2024
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách