Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB údajně stanoví limit pro nákupy dluhopisů, napětí v Radě guvernérů roste. Draghi apeluje na evropské vlády

ECB údajně stanoví limit pro nákupy dluhopisů, napětí v Radě guvernérů roste. Draghi apeluje na evropské vlády

18.11.2011 9:54, aktualizováno: 18.11. 13:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská centrální banka pravděpodobně omezí objem prostředků určených pro nákup dluhopisů zadlužených zemí eurozóny. Podle německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung se Rada guvernérů ECB dohodla na stanovení limitu pro týdenní nákupy vládních dluhopisů ve výši 20 miliard eur. Projevuje se tak rostoucí názorový konflikt mezi členy řídícího orgánu evropské měnové autority, z nichž někteří se s takovými intervencemi neztotožňují.

Rada guvernérů stanovuje strop pro nákupy vládních dluhopisů vždy jednou za dva týdny, uvádí list bez odvolání na konkrétní zdroj informací. Poslední setkání přitom mělo proběhnout včera za účelem snížení hranice, přičemž roste počet členů, kteří nesouhlasí s pokračováním programu nákupu dluhopisů. Podle listu rozšířili řady skeptiků také zástupci Nizozemska a Rakouska. Odpůrci programu jsou prezident německé Bundesbank Jens Weidmann, člen výkonné rady ECB Juergen Stark a guvernér lucemburské centrální banky Yves Mersch.

ECB snížila výdaje na nákupy dluhopisů těsně poté, co v jejím čele stanul Ital Mario Draghi, který vystřídal Francouze Jean-Claude Tricheta. Minulý týden banka snížila nákupy na 4,5 miliardy eur z 9,5 mld. EUR v předešlém týdnu, kdy nakupovala nejvíce za téměř dva měsíce. Analytici přitom očekávali intervence za zhruba deset miliard eur.

Podle dnešních zpráv obnovila ECB nákupy italských vládních dluhopisů na sekundárním trhu, jejichž výnosy v reakci mírně klesly. Agentura Reuters s odvoláním na obchodníky informovala, že šlo především o desetileté obligace, jejichž výnosy poklesly o 4 bps na 6,87 procenta.

Banka se intervencemi na dluhopisovém trhu od loňského června snaží zabránit nadměrnému růstu výnosů a šíření dluhové krize, od zahájení programu již nakoupila dluhopisy za 187 miliard eur. Na ECB je vyvíjen tlak na zesílení intervencí nejen ze strany zemí eurozóny ale i ze strany USA, Británie a Ruska, které se obávají negativních dopadů krize v Evropě na své ekonomiky. Prezident Bundesbanky Weidmann tento měsíc prohlásil, že mezinárodní tlak na ECB musí přestat, protože ohrožuje věrohodnost banky.

Signál, že evropské vlády by neměly do budoucna počítat s masivnější pomocí ECB, dnes trhům dodal nový guvernér ECB Draghi. ECB by se podle něj měla soustředit především na udržení cenové stability a zachovat si důvěryhodnost. Udržení stabilní cenové hladiny je "zásadní cíl, jím můžeme přispět k podpoře udržitelného růstu, růstu zaměstnanosti a finanční stability," řekl dnes Dragni ve svém projevu ve Frankfurtu. "Ke ztrátě důvěryhodnosti může dojít velice rychle, a historie ukazuje, že její získání zpět je spojeno s obrovskými ekonomickými a sociálními náklady," dodal. Kredibilita podle Draghiho spočívá v úspěšném ukotvení inflačních očekávání pro středně dlouhé až dlouhé období, založeném na naprosté nezávislosti měnové autority.

Draghi zároveň důrazně vyzval vlády, aby se chovaly dle svých slibů a zasadily se o ukončení evropské dluhové krize, konkrétně aby co nejdříve zprovoznily evropský záchranný fond. Celý proces se podle něj příliš táhne, i když času není nazbyt. "Kde je realizace těch rozhodnutí, která byla přijata už tak dávno? Déle už bychom čekat neměli," uvedl Draghi v dokumentu připraveném pro Evropský bankovní kongres ve Frankfurtu.

Draghi poukázal na to, že lídři EU se rozhodli záchranný fond založit už před více než rokem a půl. Následně se dohodli, že poskytnou za fond garance a letos v říjnu odsouhlasili, že efektivní kapacitu fondu pomocí finančních nástrojů několikanásobně zvýší. Záchranný fond má vládám pomoci bojovat proti dluhové krizi.

Zvýšení efektivity záchranného fondu by podle dohody politiků mělo být vyřešeno do konce roku, jejich úsilí ale podkopává zpoždění klíčových rozhodnutí. Na trhu ale mezitím roste nervozita, která se projevuje růstem výnosů státních dluhopisů nejohroženějších zemí. To je teď hlavně Itálie a Španělsko.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, mediafax)


Váš názor
  •  
    18.11.2011 11:01

    tez bych si chtel zkusit utracet 20 miliard € tydne..
    Azb
    •  
      18.11.2011 11:10

      Pořiď si tiskárnu jak to bruselské politbyro guvernérů ECB a můžeš začít :-)))
      Jesse
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data