Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD zhoršila výhled růstu české ekonomiky, radí udržet spád reforem s jasným dluhovým cílem

OECD zhoršila výhled růstu české ekonomiky, radí udržet spád reforem s jasným dluhovým cílem

18.11.2011 12:01, aktualizováno: 18.11. 13:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká ekonomika by v příštím roce měla podle odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zpomalit růst na 1,6 procenta z letošních 2,1 procenta. Zpráva, kterou dnes představil generální tajemník OECD Ángel Gurría, tak počítá s výrazným zhoršením vývoje HDP ČR oproti květnové prognóze, v níž organizace předpokládala růst o 2,4 procenta letos a příští rok zrychlení růstu na 3,5 procenta. V roce 2013 by měla tuzemská ekonomika podle OECD znovu zrychlit a vykázat 3% růst.

Prognóza OECD je přesto výrazně optimističtější než v případě České národní banky a Ministerstva financí, které předpovídají růst pro příští rok o 1,2 respektive 1,0 procenta a současně varují před sílícími riziky. OECD uvedla, že růstové vyhlídky české ekonomiky jsou aktuálně zastíněny prudkým zhoršením vnějších podmínek, neboť v mnoha vyspělých zemích se oživení prakticky zastavilo a světový obchod stagnuje. Zároveň však organizace uvedla, že zpomalení v ČR bude přechodné a omezí se na druhou polovinu letošního a první polovinu příštího roku.

K odvrácení vnějších hrozeb a povzbuzení ekonomické aktivity OECD doporučuje udržet spád reforem zaměřených na posílení konkurenceschopnosti a dlouhodobého růstu. "Růst a zlepšení životní úrovně budou záviset na přechodu k více inovativní a energeticky efektivní ekonomice založené na znalostech," uvedl Gurría. OECD dále doporučuje zavést jasný dluhový cíl při reformě veřejných financí a založení nezávislé instituce, která by sledovala a posuzovala stav veřejných financí.

Důchodový systém v ČR podle OECD dobře chrání před chudobou v důchodovém věku, není ale příliš diverzifikovaný. "Zavedení nového dobrovolného pilíře je krok správným směrem, který je třeba dobře komunikovat a doplnit regulatorními opatřeními tak, aby veřejnost mohla přijímat informovaná rozhodnutí," uvedlo OECD. Kvůli nízkým správním nákladům pak organizace navrhuje zřídit centralizované zúčtovací místo.

V případě zdravotnictví by podle OECD zvýšil efektivitu poskytování zdravotní péče například systém plateb pro jednotlivé skupiny diagnóz. "Povinné předepisování účinné látky a zavedení elektronických aukcí mohou pomoci udržet na uzdě náklady na léky," uvádí zpráva.

Z dalších makroekonomických ukazatelů očekává OECD růst indexu spotřebitelských cen o 1,7 % letos a o 3,1 procenta v příštím roce. Míra nezaměstnanosti by měla v roce 2012 poklesnout na 6,7 % z 6,9 % odhadovaných pro letošní rok, v roce 2013 pak čeká OECD další pokles na 6,4 procenta.

ČNB v nové prognóze výrazně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 2,2 procenta. Pro letošní rok centrální banka zhoršila odhad růstu na dvě procenta z předchozích 2,1 procenta. Podle ministerstva financí by česká ekonomika měla v roce 2012 stoupnout o procento. Ještě v červenci úřad počítal s 2,5procentním růstem, a to v letošním i příštím roce. Letos ekonomika podle nových odhadů ministerstva stoupne o 2,1 procenta.

Také Evropská komise výrazně zhoršila výhled české ekonomiky. Letos podle ní vzroste o 1,8 procenta, na jaře přitom komise čekala dvouprocentní růst. Příští rok Brusel očekává růst českého HDP jen o 0,7 procenta, zatímco na jaře to bylo 2,9 procenta.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data