Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Elektřina domácnostem příští rok zdraží v průměru o 3,4 %, velkoodběratelům až o 6,6 %

Elektřina domácnostem příští rok zdraží v průměru o 3,4 %, velkoodběratelům až o 6,6 %

22.11.2011 10:44, aktualizováno: 22.11. 14:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Domácnosti si v příštím roce za elektřinu připlatí v průměru 3,4 procenta, uvedla šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková s tím, že ceny se budou lišit podle regionu. Malým podnikatelům pak elektřina zdraží o 4,3 procenta, ceny pro velkoodběratele vzrostou o 6,0 až 6,6 procenta.

Růst cen energie se týká především tzv. silové energie, ceny za samotnou distribuci elektřiny klesají. Zatímco silová energie bude o 7,3 procenta dražší, ceny za distribuci klesnou o 2,4 procenta v celé České republice, cena regulované složky celkově vzroste o 0,5 procenta. Nárůst dotací pro dodávky z obnovitelných zdrojů energie, placených spotřebiteli, dosahuje 13,3 procenta na úroveň 419,22 Kč/MWh.

Za hlavní vliv na růst ceny elektřin ERÚ stále označuje loňský prudký rozvoj fotovoltaických elektráren a také růst výroby z bioplynových stanic a zdrojů spalujících biomasu. Významný vliv na ceny pro spotřebitele má také letošní růst cen na velkoobchodním trhu. Zdražení přišlo po rozhodnutí Německa odstavit v příštích letech všechny své jaderné elektrárny. Od října 2010 do září 2011 vzrostla průměrná cena elektřiny na trhu o zhruba desetinu. "V poslední době dochází k dalšímu mírnému poklesu cen elektřiny, který se ale projeví až v cenách roku 2013," uvedl ERÚ.

Nejvíce v příštím roce podle ERÚ zdraží ČEZ, který zvýší ceny dodávek elektřiny v průměru o 4,9 procenta. Pražská energetika (PRE) zdraží o 3,6 procenta a E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, zvedne ceny o 0,6 procenta. Firmy zveřejní pevné ceníky ke konci letošního roku. Zákazníci ČEZ se základním tarifem s průměrnou spotřebou si tak příští rok za elektřinu připlatí zhruba 450 korun. Klienti E.ON ale ušetří 240 korun. U PRE zaplatí o 156 korun více.

Pro omezení vlivu obnovitelných zdrojů na ceny elektřiny vláda pro příští rok stejně jako loni vyčlenila 11,7 miliardy korun. Alena Vitásková upozornila, že obnovitelné zdroje se budou promítat do cen elektřiny i v dalších letech.  "Náklady na podporu rozvoje například fotovoltaických elektráren bude česká populace doplácet ještě příštích 20 let," uvedla Vitásková.

Nyní hrozí podle ní velký problém s podporou biometanu. V novém zákonu o podporovaných zdrojích energie, který schválili poslanci a má se jím zabývat Senát, je stanovena podpora výroby biometanu ve výši 4000 Kč/MWh, což by výrazně mohlo zvýšit ceny plynu a přineslo by to stejné problémy jako u fotovoltaiky. Vitásková uvedla, že chce, aby opatření bylo ze zákona odstraněno. "Může to stát až 17 miliard korun ročně, když se to rozjede," řekla o podpoře biometanu.

Regulované ceny související s dodávkou plynu, které tvoří zhruba pětinu celkové ceny, pro rok 2012 naopak klesají. Cena za přepravu plynu klesne o 9,7 procenta, cena za distribuci se sníží o 2,9 procenta. Neregulovanou část ceny však plynárenské společnosti letos výrazně zvyšovaly.

ERÚ v příštím roce předpokládá také růst cen tepla o zhruba šest procent. Hlavní vliv na vyšší ceny tepla budou mít podle úřadu dražší paliva a zvýšená sazba DPH. Podle regulátora bude tepelná energie z uhlí stát 498 korun za GJ včetně DPH, tedy 1,79 korun za kilowatthodinu. Cena tepla vyrobeného z plynu dosáhne 586 korun za GJ. To se rovná 2,11 Kč za kilowatthodinu.

Podle cenového rozhodnutí ERÚ budou jednotliví dodavatelé i nadále regulátorovi zasílat informace o změnách cen, které budou účtovat koncovým odběratelům.

"ERÚ si chce ponechat dohled nad vývojem cen tepla a pokud by došlo k jejich neoprávněnému zvýšení, postará se o rychlou nápravu," uvedla předsedkyně úřadu Alena Vitásková.


(Zdroj: ERÚ, čtk, Bloomberg, mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data