Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pražská ODS se dohodla s TOP 09, koaliční smlouva podepsána

Pražská ODS se dohodla s TOP 09, koaliční smlouva podepsána

24.11.2011 10:04, aktualizováno: 24.11. 17:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Na pražském magistrátu bude vládnout ODS a TOP 09. Zástupci obou stran dnes potvrdili, že se v ranních hodinách dohodli na uzavření vlády na pražském magistrátu. Podle podepsané koaliční smlouvy by měla ODS získat post primátora, kterým zůstane Bohuslav Svoboda, a celkem pět míst v radě (dva náměstci a dva radní), TOP 09 bude mít šest míst (dva náměstky a čtyři radní) a tudíž těsnou většinu. Změny ve vedení města doprovází pravděpodobně i konec mnohamiliardové zakázky na svoz odpadu.

Čtyři sociální demokraté byli dnes z rady odvoláni. Podle Svobody by se nová rada hlavního města měla sejít již v úterý. Výpovědní lhůta 30 dnů koaliční smlouvy s ČSSD by pak prý již neplatila. Novými náměstky primátora za TOP 09 jsou Tomáš Hudeček a Pavel Richter. Pražské zastupitelstvo je zvolilo na místa sociálně demokratických náměstků Karla Březiny a Antonína Weinerta. Dalšími novými členy rady za TOP 09 namísto sociálních demokratů jsou Helena Chudomelová, Lukáš Manhart, Eva Vorlíčková a Václav Novotný. Za ODS zůstávají v radě Josef Nosek, Ivan Kabický, Aleksandra Udženija a Radek Lohynský.

Primátorský post zůstane Bohuslavu Svobodovi (ODS) a lídr TOP 09 Zdeněk Tůma bude mít na starosti finance hlavního města. TOP 09 také získá většinu postů v radě a bude tak vládnout se Svobodou a jeho příznivci. Společně budou mít 35 zastupitelů ze 63. ODS tak v gesci zůstala doprava, zdravotnictví, životní prostředí a majetek. TOP 09 má mít podle koaliční smlouvy na starost územní plán, infrastrukturu, informatiku, evropské fondy, veřejnou správu, kulturu a školství.

Dohodu ráno uzavřela pouze část ODS kolem primátora. Ten uvedl, že doufá, že se k ní připojí i zbytek strany. Posun v tomto směru se odehrál ještě dopoledne. Šéf pražské ODS Boris Šťastný podepsal koaliční smlouvu s TOP 09. Potvrdil nicméně, že o dohodě nevěděl, její vznik chtěl proto řešit ve stranických orgánech. Následně ale k podpisu vyzval i ostatní zastupitele za ODS. Způsob dohody označil za nestandardní a chce, aby jí večer posvětila regionální rada pražské ODS. Ke koaliční dohodě uzavřené mezi TOP 09 a zastupiteli ODS okolo primátora Bohuslava Svobody se už svými podpisy připojili i spojenci šéfa pražské ODS Borise Šťastného, uvedl on sám. Koalice tak bude mít v 63členném zastupitelstvu 46 křesel.

Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dohodu o novém uspořádání na pražském magistrátu ocenil s tím, že koalice má sloužit Pražanům a zabránit zneužívání rozkrádání metropolitních financí. "Doufám, že to bude dohoda, která bude sloužit především Pražanům a odstaví od rozpočtových zdrojů hlavního města Prahy přísavné a odkloňující vlivy," uvedl Kalousek. "Myslím si, že tak, jak je to vyjednáno, je to vyjednáno dobře," dodal. Připustil, že jako 1. místopředseda strany byl o sjednávání noční dohody informovaný. Premiér Petr Nečas uvítal dohodu jako rozumný a správný krok. V tiskovém prohlášení připomněl, že veřejně zastával názor, podle kterého má v Praze vládnout středopravá koalice.

Zástupci pražské ODS a ČSSD vypověděli dosavadní koalici na začátku týdne, oficiálně ukončili vládnutí na magistrátu ve středu, platnost koaliční smlouvy skončí letos 23. prosince. S nabídkou na koalici přišla dnes ráno TOP 09.

Pražskou koalici ODS a ČSSD, která se ujala vlády po loňských komunálních volbách, provázela během roku vládnutí na pražském magistrátu řada střetů a neshod. Posledním bodem, který vyvolal spory, bylo schvalování rozpočtu na příští rok. Za vypovězením koalice ODS a ČSSD stojí nejen problém s rozpočtem, ale také výběrové řízení na odpad, financování metra A nebo miliardový úvěr pro dopravní podnik.

Podle informací ČTK dnes komise magistrátu vyřadila všechny tři nabídky na desetileté nakládání s komunálním odpadem v Praze. Tendr tak bude pravděpodobně zrušen. Podle některých kritiků byla zakázka předražená. Předpokládaná hodnota tendru byla 13,2 miliardy, nejnižší nabídka byla ale o více než tři miliardy vyšší.

(Zdroj: čtk, Mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data