Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Smrt (reálných) úroků

Smrt (reálných) úroků

24.11.2011 14:28

Při četbě dnešních ranních ekonomických zpráv mne pobavila poznámka o možném snížení hodnocení japonského dluhu z důvodu jeho velikosti, která dosáhla takových rozměrů, že jakékoliv podstatnější zvýšení japonské úrokové sazby by znamenalo jeho neudržitelnost (více o tété zprávě čtěte v článku zde). V Japonsku tento problém, na rozdíl od řady evropských zemí, není ještě akutní, ale pouhá představa, že by došlo k tolik proklamovanému a některými investory netrpělivě očekávanému celosvětovému nárůstu inflace, který by tlačil na růst úroků a potažmo neudržitelnost státních dluhů takto postižených zemí, je natolik komická, že bych si přes veškerou její tragiku přál sledovat kyselé tváře ekonomů a politiků komentujících tuto situaci. Japonsko však není ani polovina celého problému. Stejným směrem, kterým se před lety vydalo, kráčí velká většina rozvinutých ekonomik. Vládní deficity jsou zde běžným jevem, nad nímž se dnes nikdo ani na minutu nepozastaví. Zadluženost zemí narůstá s každou uplynutou minutou a vůle tento problém řešit je nulová. Odstrašujícím případem jsou USA, kde se tiše předpokládá, že po volbách dojde k rozmělnění a možná i zrušení úsporných opatření, na kterých se před nedávnem s Kongresem dohodl prezident. Takže nejenom Japonsko, Řecko, Belgie, ale pravděpodobně i USA se jednoho dne dostanou do stejné komicky-paradoxní situace, kdy bude všem jasné, že úroková sazba má svůj přesně daný strop, přes který se nikdy nemůže přehoupnout, i kdyby trakaře padaly a inflace byla několikanásobně vyšší než tato kritická hranice.

V matematice se tomu říká důkaz sporem. Pokud dospějeme posloupností implikací k nesmyslnému závěru, je výchozí tvrzení taktéž nesmyslné. Vyjděme tedy z předpokladu, že máme zadluženost 200 %. HDP, inflaci 10 % a reálné úrokové sazby, které jsou prémií nad výši inflace, 5 %. Tato konstelace nám implikuje neudržitelnost státního dluhu a tudíž, dle důkazu sporem, není možná koexistence všech tří složek dohromady. Co je tady špatně? Kterého ze tří elementů se můžeme zbavit? Dluh přes noc nezmizí, slovo inflace se může dát na index, ale její dopady se tím taktéž nezruší. Zbývá reálná úroková míra. Ta je plně v rukou centrálních bankéřů, a proto je jednoznačným kandidátem na manipulaci. Konec konců jsou již dlouho v řadě zemí reálné úroky záporné. Omlouvá se to slabým růstem, avšak i v dobách slušné prosperity nebyla příliš velká ochota držet reálné sazby kladné. Od této nechuti ke kladným reálným sazbám je již jenom krok k tomu, úroky ze státních dluhopisů zrušit úplně.

Tato představa je tak trochu z rodu ekonomického sci-fi, ale když se zamyslíme, bylo by to poměrně elegantní řešení mnoha stávajících problémů. Proč by měl platit stát úrok ze svého dluhu? Není v době zkrachovalých států typu Řecka a safe heaven zemí typu Německa a Švýcarska placení úroků jen pouhou přetvářkou? Nejsou státní dluhopisy díky nejrůznějším Q1,2,3… vlastně jistou formou mezibankovního finančního platidla, podobně, jako jsou bankovky platebním médiem pro obyvatelstvo, přičemž ty žádný úrok nenesou? Proč platit úrok, když potenciálnímu investorovi stačí formou regulace nákup státního dluhopisu nařídit?

Omlouvám se, jestliže jsem zabloudil pro někoho až příliš daleko. Pohnutá doba však k takovým úvahám inspiruje a jsem si jist, že než dojdeme řešení stávajících problémů, staneme se svědky mnoha nečekaných překvapení a nekonvenčních kroků.


Váš názor
  • autorovi...
    25.11.2011 12:46

    oslovil mě poslední odstavec.Není za co se omlouvat.Na můj vkus jste nezašel daleko, ale zůstal jste stát na úplném kraji.Kraji něčeho , co se začne terpve odehrávat."Než dojdeme řešení stávajících problémů..." toho se normální komunikací již nelze dobrat.Nastává doba již jen nečekaných řešení a nekonvenčních kroků. Např.Nikdo již od nikoho nic nekoupí na dluh a nikdo již nikomu nic neprodá bez úroku a cashe. Nebo např. jako v minulých stoletích : rozděl a panuj ! Nebo např.nastane systém barterových obchodů, které nebudou uznávat půjčky ani úroky a dluhy, ale před tím se musi vše dokonale anulovat a začit s čistým stolem.Nebo něco podobného jste měl na mysli,že ? Tato a ani příští generace, toto řešení nebude muset řešit ! A co bude poté......at si vymyslí oni .....asi tak se to ted servíruje!
    AMN
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data