Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Legislativní boj o zdanění hazardu možná není u konce. ODS chce v Senátu návrat do vládní podoby

Legislativní boj o zdanění hazardu možná není u konce. ODS chce v Senátu návrat do vládní podoby

24.11.2011 18:06
Autor: ČTK

ODS v Senátu se pokusí vrátit zdanění hazardu do původní podoby schválené vládou. Pro obce hodlá dosáhnout zachování poplatků z hracích automatů. Vyjednat to chce se všemi senátorskými frakcemi. Oznámila to dnes ČTK.

"Jednáním se pokusíme vrátit znění do původní podoby vládního návrhu včetně vrácení místních poplatků z hracích automatů obcím," uvedl v usnesení klubu vládní ODS jeho místopředseda Tomáš Kladívko. Sdělil to krátce poté, co ve sněmovně Věci veřejné vyzvaly ke svolání schůzky lídrů vládní koalice ve formátu K9 ke koordinaci postupu při schvalování podoby zdanění hazardu.

Vládní návrh počítal s odvody z hazardu ve výši 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a výhrami. Stát a obce si tyto peníze měly rozdělit v poměru 9:1, přičemž obce měly dostat navíc všechny odvody z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení.

Zástupci koaličních stran se poté před projednáváním ve sněmovně shodli na rozdělení peněz z hazardu v poměru 70 procent pro obce a 30 procent pro státní rozpočet. Sněmovna ale nakonec schválila rozdělení odvodu z loterií rovným dílem mezi sport, obce a veřejně prospěšné účely s tím, že o této třetině by rozhodovaly samy loterijní firmy. O využití odvodů na sport by mělo rozhodovat ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Senát by nyní měl podle informací z ministerstva financí návrh změnit podle koaličně dohodnutého návrhu poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09). Odvod ve výši 20 procent by se měl podle návrhu počítat z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. "Výnos v případě výherních automatů a videoloterijních terminálů se rozděluje mezi stát a obce v poměru 2:8. To odpovídá přepočtu pevné sazby za přístroj zhruba 20.000 ročně, poměrné 20procentní sazby, a výnosu směřujícího ze 70 procent z poměrné části obcím, kde se nachází daný přístroj," uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení MF.

Odvody z dalších typů hazardu, jako jsou například loterie, kursové sázky a sázkové hry v kasinu, ostatní loterie a jiné podobné hry, mají jednotný základ, kterým je pouze rozdíl mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. Zde se uplatňuje jednotná sazba ve výši 20 procent. "U těchto ostatních dílčích základů je poměr sdílení výnosů opačný, tedy 7:3 ve prospěch státu," uvedl Haas. výnos se v tomto případě u obcí rozděluje podle velikosti obce a počtu obyvatel, tedy podle rozpočtového určení daní.

Obce by měly, pokud bude návrh schválen, získat podle výpočtu ministerstva financí zhruba 4,6 miliardy korun navíc ročně a stát 1,2 miliardy korun. Odhad je ovšem podle Haase počítán na základě údajů a stavu z roku 2010.

ČSSD, která má v Senátu většinu, chce zdanění hazardu upravit v duchu koaličně dohodnutého poměru. Pokud by obce získaly i dvacetitisícový poplatek za každý výherní automat na svém území, poměr by podle ministerstva financí činil 80:20 ve prospěch obcí. U jiného typu hazardu by byl naopak poměr 70:30 ve prospěch státu, uvedlo ministerstvo. Sociální demokraté i věci veřejné chtějí garance, aby peníze vyinkasované státem směřovaly do sportu.


Váš názor
  • czechfuckpolitik.com
    25.11.2011 1:17

    Cetl jsem hodne clanku o tom jak spatne jsou vyherni hraci automaty a vsechen ten hazard jak tomu rikaj.Podle mne je to diskriminace urciteho druhu podnikani...pokud ziskam povoleni na urcite podnikani a splnuji veskere podminky stanovene zakony,platim radne veskere odvody a dane,jsem jako kazdy jiny podnikatel a raadnyy obcan republiky.Kdejaky politik pred volbami rve jak je hazard spatny...ale pri tom z nej maa stat nejvic penez bez kterych by jsi uz tezko predstavil existenci.Rozdelovat to si teda umii hezky.Neco mesto...neco stat...Jen jsem chtel rict ze tenhle zkorumpovany stat si nevazi zadneho podnikatele...Fuj chce se mi zvracet...chtel jsem se do te republiky vratit..ale to bylo pred deseti lety kdy jsem to nevidel vse z dalky...dnes na Cesky stat chciju z vysoka....
    • Re: czechfuckpolitik.com
      25.11.2011 1:30

      Děkujeme za pozdrav Deny,taky se měj hezky!!
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data