Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perfektní portfolio i bez křišťálové koule

Perfektní portfolio i bez křišťálové koule

28.11.2011 13:26

Média opět skloňují slovo recese ve všech pádech a logika investory nabádá vzdát se rizikových aktiv, jako jsou akcie, a uchýlit se k bezpečnějším přístavům. Ale co když není vše ztraceno? Jistě, světová ekonomická situace nevypadá zrovna růžově, nicméně poslední ekonomická data nebyla překvapivě zase tak špatná a pokud se politici umoudří a učiní rázné kroky... nebylo by právě milé, propásnout šanci naskočit ve správné chvíli na akciový výtah a svézt se na pěkné rally směrem vzhůru, že? Jenže jak vědět, kterým směrem se ten výtah opravdu pořítí?

Pohyb finančních trhů obvykle předchází vývoji ekonomiky. Přitom zpravidla platí, že dluhopisům se obvykle daří lépe než akciím, když se ekonomika blíží k recesi, a akcie naopak vítězí v době rýsujícího se ekonomického růstu. Proto nemáte-li investice převážně v dluhopisech ještě dlouho před tím, než se přiblíží recese, nestihnete rally na dluhopisovém trhu. A pokud nedržíte dost akcií ještě před tím, než se ekonomika začne obracet vzhůru, přijdete o účast na velkých akciových rally. Jenomže předpovídání vývoje ekonomiky se často podobá věštění z křišťálové koule. Je možné někdy zhruba odhadnout její směr, ale neexistuje spolehlivá metoda, jak to dokázat určit vždy správně. Nicméně i pro toho, kdo nedisponuje nadpřirozenými silami a nebo prostě jen nerad příliš riskuje, je zde naděje, jak na finančních trzích neprodělat: Složit si portfolio půl na půl z akcií a dluhopisů a držet se jej recese nerecese.

Americká investiční společnost Vanguard takové modelové portfolio složené 50:50 z akcií a dluhopisů vytvořila a porovnala jeho výnosy v obdobích ekonomického růstu a recese. Zjistila přitom, že průměrné reálné výnosy takového porfolia od roku 1926 byly statisticky stále stejné bez ohledu na to, v jaké fázi hospodářského cyklu se americká ekonomika zrovna nacházela.

Vanguard pro studii s názvem „Recessons and Balanced Portfolio Returns“ použila indexy akciového a dluhopisového trhu, které odrážely celý trh. Nešlo tedy o výběr jednotlivých akcií či dluhopisů. Studie přitom vycházela z oficiálního datového určení recesí americkým úřadem National Bureau of Economic Research v období od roku 1926 do června 2009.

Během ekonomického růstu vykazovalo modelové portfolio průměrné reálné výnosy po započtení inflace ve výši 5,6 %, zatímco v období recesí to bylo průměrně 5,3 %. Rozdíl v tom tedy sice byl, ale tak malý, že jej lze považovat za statisticky bezvýznamný, uvádí Joseph H.Davis, hlavní ekonom a šéf skupiny investiční strategie společnosti Vanguard a spoluautor zprávy. Ať již se tedy ekonomice v minulosti dařilo či ne, portfolio přinášelo více či méně stejné zisky.

„Možná si myslíte, že pro investory je lepší se recesi vyhýbat, a jistým způsobem máte samozřejmě pravdu,“ říká Davis. „Nikdo nestojí o recesi. Ale výsledky ukazují, že většina investorů na tom bude lépe, nebude-li se snažit o správné načasování, ale bude mít diversifikované portfolio, kterého se prostě v dlouhém období bude držet.“

Je samozřejmě pravdou, že takové portfolio je značně konzervativní. Pokud však uvedený poměr byť jen trochu pozměníte, dojdete k radikálně jiným výsledkům, což může být dosti zrádné.

Například budete-li během recese držet portfolio složené ze 60 % z akcií a 40 % z dluhopisů, dosáhnete podle studie společnosti Vanguard průměrného reálného ročního výnosu ve výši 4,9 %. Naopak v období ekonomického růstu vám takováto strategie vydělá 6,8 %.

Potenciálně opravdu vysoké výnosy jsou důvodem, proč je strategie orientovaná na načasování investice podle vývoje ekonomického cyklu tak lákavá. Pokud byste opravdu dokázali správně předpovědět, že přijde ekonomický růst, a vše investovali jen do akcií, čekal by vás po započítání inflace podle Vanguard roční průměrný výnos 11,9 %. Pokud byste správně předpověděli recesi a investovali jen do bondů, vydělali byste v průměru 7,2 % ročně. Jenomže... Stačí se v odhadu budoucího vývoje ekonomiky přepočítat a při držení portfolia složeného jen z akcií získáte podle Vanguard v období recese roční výnos po zahrnutí inflace 3,3 % a při držení jen dluhopisů v období růstu dokonce ztratíte ročně v průměru 0,7 procenta.

„Byl bych velmi opatrný, než bych dospěl k závěru, že jsem chytřejší, než celý trh,“ upozorňuje Davis. Vypadá to tedy, že strategie založená na diversifikovaném portfoliu a ochotě držet se ho zuby nehty, může investora osvobodit od závislosti jeho výnosů na tom, kterým směrem se ekonomika zrovna řítí.

(Zdroj: The New York Times, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)