Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
American Airlines požádaly o ochranu před věřiteli, letový provoz to údajně nenaruší

American Airlines požádaly o ochranu před věřiteli, letový provoz to údajně nenaruší

29.11.2011 14:08, aktualizováno: 29.11. 16:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Společnost AMR Corp., vlastník American Airlines, požádala v New Yorku o ochranu před věřiteli podle kapitoly 11. Firma v tiskové zprávě uvedla, že se k tomuto kroku rozhodla dobrovolně, aby mohla zajistit restrukturalizaci. Činnost třetího největšího leteckého dopravce v USA tím není dotčena, letový provoz pokračuje. Akcie AMR propadaly v předobchodní fázi o více než 60 % na 64 centů, avšak po 15 minutách bylo obchodování s nimi pozastaveno. Po otevření trhu akcie padají až o 87,7 procenta na 0,20 USD.

Společnost dále uvedla, že dosavadní předseda představenstva Gerard Arpey odchází do penze a společnost místo něj povede Thomas Horton, který byl doposud členem užšího vedení firmy.

Aerolinky hodlají v rámci restrukturalizace osekat náklady a dluhy na úroveň, která firmě umožní pokračovat v činnosti a konkurovat v rámci sektoru, uvádí tisková zpráva. „Bylo to těžké rozhodnutí, nicméně nezbytné a správné, chceme-li se stát efektivnějšími, finančně silnějšími a konkurenceschopnými aerolinkami,“ uvedl Horton.

Společnost AMR se delší dobu snažila omezit výdaje a se zaměstnanci se dohodnout na určitých ústupcích. To se jí ale nepodařilo, proto zvolila formu dobrovolného bankrotu. Firma promeškala dobu, která v odvětví přála fúzím a akvizicím, což je zřejmě i hlavní příčina toho, proč se kdysi největší letecká společnost světa propadla až na třetí místo v USA.

Firma se bankrotu snažila za každou cenu zabránit, což se jí za minulé krize po teroristických útocích v roce 2001 ještě podařilo. AMR v dokumentech pro konkurzní soud na newyorském Manhattanu uvedla, že má aktiva za 24,7 miliardy dolarů a závazky za zhruba 29,6 miliardy dolarů.

Společnost disponuje zhruba 4,1 miliardy dolarů ve formě volné hotovosti a krátkodobých investic. Částka by měla podle očekávání postačit na zachování provozu společnosti během bankrotové ochrany a uspokojit dodavatele i další obchodní partnery. Zároveň AMR uvedla, že současný stav povede k obnovení rozhovoru s odbory o snižování stavů zaměstnanců a připustila, že může také dojít k omezení některých letů.

American Airlines je už nějakou dobu považována za nejslabší z hlavních společností v sektoru, od roku 2007 reportovala pouze jediný čtvrtletní výsledek v kladných číslech, přičemž celková ztráta za uvedené období činí necelých 5 miliard dolarů. Podle analytiků Reuters budou aerolinky ztrátové i v příštím roce. AMR drtí konkurence štíhlejších a mnohdy i levnějších dopravců, kterým se na rozdíl od AMR náklady osekat podařilo. Velkým rivalem je například Southwest Airlines.

AMR sídlí ve Fort Worth v americkém státě Texas. Kořeny firmy sahají do 20. let minulého století, kdy ještě jako malý podnik zajišťovala převážně leteckou poštu po americkém Středozápadě.

Profil letecké společnosti American Airlines

Vznik: 1930 pod názvem American Airways

Sídlo: Forth Worth (Texas)

Vedení: předseda správní rady a výkonný ředitel Gerard Arpey

Členství v alianci: Oneworld

Hospodářské výsledky: Obrat v loňském roce činil 22,17 miliardy dolarů. Společnost se dostala do ztráty 471 milionů dolarů. Mateřský podnik American Airlines společnost AMR v dokumentech pro konkurzní soud na newyorském Manhattanu uvedla, že má aktiva za 24,7 miliardy dolarů (asi 476,4 miliardy Kč) a závazky za zhruba 29,6 miliardy dolarů (asi 570,9 miliardy Kč).

Ostatní:
- Podle aktuálního žebříčku Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) jsou aerolinie s 86 miliony přepravených pasažérů třetí největší leteckou společností na světě. Podle kilometrů nalétaných cestujícími (202 miliard) jim náleží druhé místo ve světovém žebříčku.

- Firmě zlomily vaz především stoupající náklady na palivo. Ty v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostly u AMR o 25 procent na 1,8 miliardy dolarů a staly se pro firmu nejvyšší nákladovou položkou. Před rokem platila AMR nejvíce za pracovní sílu.

- K prosinci loňského roku firma vlastnila 621 letadel. V červenci AMR oznámila, že koupí rekordních 460 nových úzkotrupých letadel od firem Boeing a Airbus.

- Loni v říjnu American Airlines spustily atlantickou alianci společně s aeroliniemi British Airways a Iberia.

- V roce 2008 zavedla společnost poplatky za odbavení zavazadla kvůli prudkém růstu cen ropy. Další aerolinky ji rychle následovaly.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data