Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čeští výrobci čelí poklesu zakázek, index nákupních manažerů za listopad signalizuje recesi

Čeští výrobci čelí poklesu zakázek, index nákupních manažerů za listopad signalizuje recesi

01.12.2011 9:56, aktualizováno: 1.12. 11:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Český zpracovatelský sektor v listopadu oslabil poprvé za dva roky v důsledku tlumené domácí i zahraniční poptávky. Index nákupních manažerů pro ČR za uplynulý měsíc klesl na 48,6 bodu z 51,7 bodu v říjnu a ocitl se tak poprvé od října 2009 pod 50bodovou hranicí, uvedla společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity, nižší než 50bodová úroveň indexu je přitom považována za recesi.

Objem nových zakázek, které v listopadu firmy ve zpracovatelském sektoru obdržely, se poprvé od července roku 2009 snížil. „Data ukazují na oslabení jak domácího tak exportního trhu,“ uvedla ke zprávě banka s tím, že nové vývozní kontrakty klesly poprvé od srpna předminulého roku. „Především kvůli poklesu nových zakázek snížili čeští výrobci svou listopadovou produkci, což vedlo k prvnímu meziměsíčnímu poklesu zaznamenanému za posledních 28 měsíců.“

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se držel nad 50 body od listopadu 2009 do října 2011. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

"Výroba, nové zakázky a zaměstnanost klesly v listopadu pod hranici 50 bodů, a čtyři z pěti složek indexu PMI tudíž nyní poukazují na zhoršující se podmínky. V posledních dvou měsících došlo k obzvláště prudkému meziměsíčnímu poklesu v Indexu výroby. Ostré oslabení Indexu nových zakázek naznačuje další pokles výroby v následujících měsících," uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

ČR projevuje základní znaky malé otevřené ekonomiky, tedy se vyvíjí v souladu se sousedními zeměmi, především Německem, domnívá se hlavní analytik Patria Finance David Marek. Indexy klesají i v dalších evropských zemích. Takzvaný index nákupních manažerů v Maďarsku v listopadu klesl na 47,8 bodu, dostal se tak nejníže za více než dva roky. Velkým překvapením je ale propad aktivity v Polsku. Hodnota indexu se tam snížila na 49,5 bodu, zatímco v říjnu byla na 51,7 bodu. Dostala se tak nejníže za 25 měsíců. Pod 50 body zůstaly podle dnes zveřejněných údajů také indexy nákupních manažerů v Německu a celé eurozóně. Německý index ve zpracovatelském sektoru byl za listopad potvrzen na 47,9 bodu, v eurozóně pak na 46,4 bodu a je nejníže od července 2009. Marek očekává pravděpodobný pokles průmyslové výroby v příštím roce, pro nějž předpokládá růst HDP o pouhých 0,3 %.

Zveřejněné indexy ukázaly podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška, že se průmysl v Evropě dostal v listopadu do synchronního poklesu. "Zatímco v předchozích měsících se zdálo, že se v Evropě formují dvě skupiny zemí, z nichž jedna (včetně Česka) přežije zpomalení ekonomiky s menšími ztrátami, dnes se jeví takový scénář jako málo realistický," uvedl analytik. Česká ekonomika podle něj možná již vstoupila v tomto čtvrtletí do recese.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data