TNBiz (TN.cz)
Finance  |  01.12.2011 15:05:05

EK upravila a prodloužila krizová pravidla podpory bankám v EU

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropská komise prodloužila a rozšířila krizová pravidla upravující státní podporu bankám. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

"Mým záměrem bylo ukončit krizi režimu ... tento měsíc. Od posledního léta jsem byl nucen změnit svůj názor vzhledem k většímu napětí na trzích státních dluhopisů a přenosu tohoto napětí na mezibankovní trhy a na podmínky pro financování bank," uvedl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Zvláštní pravidla pro státní podporu Evropská komise přijala během roku 2008 v reakci na finanční krizi a s tím spojené potíže bank, kterým musely pomoci vlády jejich zemí. Cílem je zabránit případným narušením pravidel hospodářské soutěže.

"Zhoršení napětí na trzích se státními dluhopisy banky v Evropské unii dostalo pod obnovený tlak, což je důvodem prodloužení krizových pravidel," dodal Almunia.

Nová direktiva, která bude platit od 1. ledna, ulehčí vládám poskytnutí pomoci bankám v potížích, pokud by se země EU potýkaly s problémy zamrznutí úvěrového trhu, ztráty kapitálu a dluhové krize.

"Poplatky, které budou banky platit za garance za své závazky, budou po úpravách reflektovat především vnitřní riziko banky před rizikem země nebo tržních podmínek," uvedla EK.

Průměrná cena za garanci se bude pohybovat kolem jednoho procenta, přičemž minimální poplatek bude 0,4 procenta. Tyto podmínky budou použitelné pro dluhopisy se splatností jednoho roku až pěti let nebo pro sedmileté konvertibilní dluhopisy.

Evropská komise dále uvedla, že očekává, že náklady na garance klesnou díky této nové cenové politice o 0,2 procenta. EK dále očekává, že banky budou více využívat akcie než peníze při placení státu za jeho podporu.

Almunia dodal, že by preferoval systém, kde by se státy dělily o garance poskytnuté bankám. Ale skupina ministrů financí EU, tzv. Ecofin, ve středu rozhodla, že nechá na jednotlivých členských státech, zda budou chtít zajistit jejich banky samostatně, přestože by tento zásah poskytl jen mírnou důvěru v upadající finanční systém v zemi, která je příliš slabá na to, aby tomuto finančnímu systému mohla pomoci.

Vlády EU podle údajů EK poskytly už 1,6 biliónu eur finančnímu sektoru prostřednictvím garancí, rekapitalizací a výkupů špatných aktiv a přes opatření dodávající finančnímu systému likviditu od října 2008 do prosince loňského roku.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688