Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
No risk, no fun?  Mr. Stop Loss opět v akci, stíhán Mrs. Diverzifikací

No risk, no fun? Mr. Stop Loss opět v akci, stíhán Mrs. Diverzifikací

08.12.2011 15:56
Autor: Anonymní Investor, ???

Všichni v životě řešíme spoustu dilemat, nejvíce z nich souvisí s tím, jaké riziko si můžeme dovolit.

Mám změnit práci, když v ní nejsem spokojený?
Mám se rozvést, když na mě manžel(ka) každý den „ štěká“, sotva otevřu dveře?
Mám se pokusit vylézt na Mt. Everest?

Odpovědi na všechny otázky v první řadě souvisí s velikostí rizika. Pokud mám dostatečné finanční rezervy a slušnou hodnotu na trhu práce, riziko změny klesá. Pokud to umím se ženami (muži), riziko klesá. Pokud jsem v dobré fyzické kondici a mám zkušenosti s horolezectvím, riziko klesá.

Vždy je to hlavně o riziku. A přestože je riziko život sám, my ho můžeme eliminovat a řídit, ačkoliv ho nemůžeme snížit na nulu. Pokud to však aktivně děláme, jsme objektivně v životě šťastnější, než když buď neděláme nic, nebo se naopak vrháme do riskantních dobrodružství všeho druhu.

Paralela mezi obchodováním na burzách a životem je nečekaně velká … Riziku a jeho omezení byla věnována již první glosa, nicméně jedná se o natolik zásadní téma, že jsem se k němu rozhodl vrátit.

Pojďme si říci, jak s rizikem pracovat. Riziko lze spolehlivě eliminovat kombinací následujících způsobů:

1. Omezit riziko na obchod/pozici vůči celkové hodnotě účtu/portfolia – ať obchodujete s čímkoliv, doporučuje se nepřekračovat hranici 5 % účtu. Osobně bych nebyl u dlouhodobých investic do akcií tak razantní, ale riziko 7-8 % účtu bych používal opravdu jen velmi, velmi výjimečně. Aby bylo jasné, rizikem je myšlena maximální možná ztráta na obchod daná předem nastaveným stop lossem. (Viva Mr.Stop Loss!)

2. Omezit riziko přílišné angažovanost v trzích
Asi tušíte, že není dobré mít v každé chvíli zainvestováno 100 % účtu. Být v cashi může být někdy velmi výhodné. Co se týká optimální hodnoty zainvestovanosti, záleží hodně na tom, jaké instrumenty používáte. Pokud je to kombinace dluhopisů a akcií, tak lze jen měnit poměr v rámci tržní situace a v cashi být opravdu jen minimálně. Pokud pracujete pouze s pákovanými deriváty, tak naprosté maximum angažovanosti by mělo být 60 %. (Cash is King in recession!)

3. Diverzifikovat
Není diverzifikace jako diverzifikace. Osobně vidím nejlepší formu v celkové diverzifikaci přes různé instrumenty. Diverzifikace neznamená, že si koupíte 10 akciových titulů, které se Vám líbí. (I love you, Mrs. Diversification!)

Pokud se Vaše životní strategie řídí heslem "No risk, no fun", raději si uložte peníze na běžný účet a riskujte někde jinde a něco jiného.

Hodně štěstí!

Investor

Upozornění: Tento článek vyjadřuje pouze soukromý názor autora, nikoliv názor jakékoliv společnosti ze skupiny Patria Finance, a nejedná se o investiční doporučení ve smyslu § 125 odst. 6 zákona 256/2004 Sb. Prosíme přečtěte si Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

Váš názor
  • Diverzifikace
    10.12.2011 16:30

    "Diverzifikace je ochrana před nevědomostí. Nemá smysl pro lidi, kteří vědí, co dělají.'' Warren Buffet
    Nero
  • tak teď "slušně":
    09.12.2011 0:19

    "Všichni v životě řešíme spoustu dilemat, nejvíce z nich souvisí s tím, jaké riziko si můžeme dovolit." Odpověď: nesmysl pro svobodně uvažujícího jedince, máme svobodu volby "Mám změnit práci, když v ní nejsem spokojený?! Odpověď: Samozřejmě, jinak se z tebe stane impotentní frustrát. Mám se rozvést, když na mě manžel(ka) každý den „ štěká“, sotva otevřu dveře? Odpověď: Záleží jestli ji(jeho) přes to přesevšchno miluješ. Mám se pokusit vylézt na Mt. Everest? Odpověď: Pokud jseš úchylný masochista nebo naopak máš takovou fyzičku a skillz a baví tě to, že si to vychutnáš (Rheinhold Messner)...tak jistě
    db
    • Re: tak teď "slušně":
      09.12.2011 0:25

      No nezbývá než dodat, že všechny rozhodnutí nesouvisí s "averzí k riziku, rizikem samotným, s tím kdo nám dovolí riskovat.." ......alébrž se svobodnou vůlí nesešněrovanou hypotékama, kravatama, ranníma poradama, příkazem něco zábavnýho napsat na web...a tak podobně...HOWGH.
      db
  • Vážená redakce
    08.12.2011 23:09

    Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    db
    • Re: Vážená redakce
      08.12.2011 23:13

      Klídek Bufíku, co se rozpaluješ do běla?:-)) Mě je 59 let, mám břucho, že si nazavážu tkaničky v předklonu, ale klidně ti napíšu, jak se skáče na 120 m můstku do telemarku :-))) Povznes se někdy nad těmi bludy, uleví se ti .-)))
      Jesse
      • Jesse
        08.12.2011 23:26

        ne nemůžu s tebou souhlasit, buď bulvár nebo bloomberg, tohle je prostě shit...jestli chtěj bejt ipoint, tak je to jejich volba...
        db
        • Re: Jesse
          09.12.2011 14:20

          Naprostej souhlas s Bufikem. Už jsem to psal i minule a píšu to znovu. AI píšeš totální nesmysly, prázdný slova, úplná ztráta času. Není to profesionální, není to dokonce ani vtipný a zábavný. Je to pár odstavců nudnýho absolutně bezvýznamnýho odpadu. Jestli chceš bavit lidi, tak dělej redaktora třeba na novinkách.cz, tam by tě s tvojim stylem a obsahem psaní jistě rádi přivítali. A jestli chceš psát něco seriózního a užitečnýho, co je originální a co se člověk nikde nedočte nebo nedoví, tak někde kopíruj cizí články nebo je překládej z angličtiny (jestli umíš anglicky), protože na svůj takovej článek ty osobně nemáš!!
          paf
        • Re: Jesse
          08.12.2011 23:34

          Má to háček. Přece nechceš hledat nezi šíbry odborníky?:-) Dyk jsme všichni z postaty hokynáři, šmelináři, překupníci. Všichni si chtějí nahrabat. jak můžeš v takové úctyhodné společnosti očekávat něco, čemu se říká pravda, odbornost a pod...? Trh, nebo ekonomika... jsou vlastně pavěda a nenažranost. O slušnýho odborníka na pavědu prostě nezakopneš. To samo se vylučuje.
          Jesse
          • jesse
            08.12.2011 23:39

            toks*** je s*** páč do ničeho nejde, tak ať ale nerozdává rozumy...jestli si Patria myslí, že je to "služba" a zahrnuje náklady na toho s**** do svejch poplatků..tak at to řekne...tak to vemu.
            db
    • Re: Vážená redakce
      08.12.2011 23:13

      a hned doplním: obchodovat s certifikáty a us akciemi s brokerem typu Patria s vyšší frekvencí - která je dne s ovšem naprostej imperativ - je totální loser game neřkuli sebevražda. Myslím samozřejmě poplatky za obchodování nesmyslné pro účty pod 10 mio.
      db
      •  
        08.12.2011 23:15

        Ale na FX se Patria předvedla jako kabrňáci, to zas jo :-)
        Jesse
  • názor
    08.12.2011 16:18

    Sice to je pro "neurčenou" investorskou majoritu dobré doporučení, ale pro konkretního investora či tradera naprosto úsměvné. Ano doporučuje se jezdit do zatáček opatrně, dodržovat si odstup od auta před námi nebo zpomalit za deště, ale je pak na každém jednotlivém člověku jak umí řídit. A dovolím si skromně tvrdit, že co člověk to úplně jiná kombinace vlastností a charakteristik.
    john
    • Re: názor : přesně
      08.12.2011 23:18

      za takovýhle bulvární rady bych coby "seriozní investorský portál" autora okamžitě suspendoval na telefonistu, recepčního nebo objednáváče pizz. Omlouvám se gurmánům mezi brokery-
      db
      •  
        08.12.2011 23:21

        Zas to nepřeháněj. My spekulanti nejsme žádná šlechta. Jsme obyčejní vožungři, co přehazujeme miliony vidlema a čouhají nám z galoší... a pro otrlý výraz si nejdeme daleko :-)))
        Jesse
  • z mého pohledu
    08.12.2011 16:10

    aktuální článek a to právě dnes, kdy eur/usd 2 x otočil. Jsem rád, že jses k tomuto tématu vrátil. Jesli máš v rukávu ještě jiné pohledy na SL, tak sem s nimi.
    lalabusbus
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)