Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  12.12.2011 09:44:46

Investiční pravidla do každého burzovního počasí


Pokud chcete investovat, není nic jednoduššího, než si založit účet u některého z brokerů a začít. Pokud však nechcete přijít o své peníze, je dobré řídit se alespoň základními pravidly. Základní investiční desatero vám určitě nezaručí výdělky, ale může vám pomoci zbytečně neriskovat a chránit své finance.

 

1. Nastavte si jasné cíle

Pokud neinvestujete za nějakým účelem nebo s jasnou vizí, raději neinvestujte vůbec. Zní to trochu tvrdě, ale i trh je přeplněný různými instrumenty, a pokud nebudete mít jasno v tom, čeho chcete dosáhnout, nejspíš se v nich ztratíte.

2. Dejte si do pořádku finance

Abyste mohli být úspěšnými investory, musíte mít pod kontrolou finance. Když investujete bez cíle, je to špatně, pokud investujete a ve stejné době platíte ohromné úroky za své dluhy, je to mnohem horší.

Od investování rozhodně nečekejte, že vám vydělá miliony, kterými poplatíte půl roku staré složenky a kontokorent na kreditce. To je trochu riskantní sázka.

3. Nespokojujte se s jednoduchými odpověďmi

Ani Warren Buffett nemá vždycky pravdu. I jeho investiční strategie někdy selže. I "zaručená doporučení" musíte podrobit kritice.

Často se stává, že firmy ve finančních výkazech podají čísla co nejatraktivněji. Pro investora je proto důležité dokázat pochybovat nad vším, co si přečte. Získávat správné odpovědi je složité.

7 důvodů, proč z nás mozek dělá horší investory

Pokud to tedy myslíte s investováním vážně, je nutné, abyste se finančně vzdělali. Mnoho investorů se totiž dívá jen na ceny akcií. Když nějaký titul roste, stane se pro takové investory magnetem. O to víc na jejich pozdější ztrátě vydělává investor, kterému nestačila taková jednoduchá interpretace.

4. Vybočte z řady

Není chyba nechat ležet peníze v nějakém fondu nebo jiném nástroji pro nenáročné investory. Pasivní investování se také počítá. Nebezpečí ovšem nastává, když se lidé rozhodnou, že už jim pasivní investování nestačí a chytí se hlavního proudu. Ten většinou informace nezpracovává, ale pasivně přijímá.

Finanční svět je mnohem složitější, ani titul, který podle analytiků rozhodně musíte mít, nemusí být to pravé. Když se nenecháte unést davem, možná vám utečou nějaké zisky, rozhodně však budete schopní lépe uchránit peníze před ztrátou.

Připravte se na šílený trh! 5 investičních rad, které vám zachrání peníze

5. Buďte skromní

Pokud si vezmete první čtyři rady k srdci, je pravděpodobné, že se vám bude dařit lépe než většině investorů, možná i profesionálních.

Někdy je sebevědomí na škodu. Speciálně to platí u rychle rostoucích trhů. Tam totiž často investor není schopen ovlivnit svůj úspěch. Odhadnout, kdy se z býčího trhu stane medvědí, je těžké, podstupovali byste tím zbytečná rizika.

6. Buďte trpěliví

Trpělivost se vyplácí. Často totiž samotná trpělivost může vydělávat. Nejvíc to platí při propadech trhu. V tu chvíli totiž investoři zpanikaří a zbavují se zlevňujících titulů. Lepší je vyčkat.

Prodej byste si totiž měli rozmýšlet alespoň tak dlouho, jako to děláte u nákupu. Pokud jde jen o drobný kotrmelec titulu, vyčkejte. Pokud jde o vážnější problém, taky vyčkejte. V tu chvíli, kdy jste se o problému dozvěděli, o něm již zřejmě ví většina obchodníků a věci se již nemohou tolik zhoršit.

Investujte jako opravdoví mistři: Lynch, Buffett a Templeton

7. Všeho s mírou

Říká se, že jsou pocity ze ztráty dvakrát intenzivnější než ty, které vyvolává zisk. Někteří lidé proto od investování zcela upustí. Jiné ztráta žene k většímu riskování v zájmu získání ztracených peněz.

Nést ztrátu se ctí umí málokdo. Pokles ovšem může mít i světlé stránky - pokud totiž máte diverzifikované portfolio, může ztráta v jednom sektoru znamenat zisky v jiném.

8. Nesledujte investice po minutách

Z mnoha investorů se stanou doslova fanatici. Každých pět minut jim na mobil přicházejí zprávy, jak na tom trh zrovna je. Kontrolovat investice stojí sice můžete, pokud zvládnete pouze přihlížet. Rozhodně zapomeňte na to, že budete stejně často upravovat své pozice.

Možná nejlepší je se nepokoušet trhy stopovat. Nezapomeňte, že za každý obchod zaplatíte poplatek, což může zisk zcela vymazat, nebo - v horším případě - ještě prohloubit ztrátu.

9. Neriskujte příliš, ale ani málo

Rozhodně nikdy neinvestujte všechno, co máte, do futures. Dát všechny úspory do vládních dluhopisů – to taky nebude to pravé. Každý investor si sám musí najít přijatelnou dávku rizika.

10. Nedělejte ze sebe hrdiny

Neexistují dokonalí investoři. I Warren Buffett, George Soros nebo Peter Lynch někdy prodělali. I tak se od nich stále máme co učit. Rozhodně však nenapodobujte něčí investiční strategii, pokud jí nerozumíte.

Investice: Zamáčkněte slzu, volný trh je minulostí

Jak tedy být dobrým investorem?

Pokud budete hltat příručky (Jak se stát bohatým?), nečekejte, že se z vás stane zázračný investor. Nad vším je potřeba se zamýšlet, zaručený recept na úspěch vám nikdo nedá. Ostatně skeptici se většinou na Wall Street ohřejí mnohem déle než ti, kteří všemu uvěří.

Čtěte také:
Investování: Desatero úspěšného tradera
Základní principy investování? Žádná věda
18 pouček a pravidel úspěšného obchodování


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

11.02.2023Akcie do každého počasí? - Víkendář Patria (Patria Finance)
14.11.2022Předpověď burzovního počasí, která vás (ne)naláká k nákupům akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
29.06.2021Investorský magazín: Předpověď letního burzovního počasí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688