Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed nechal sazby beze změny, přiznal rizika pro ekonomiku USA

Fed nechal sazby beze změny, přiznal rizika pro ekonomiku USA

14.12.2011 8:23, aktualizováno: 14.12. 8:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) včera podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu prakticky na nule a nijak nezměnila ani další nástroje měnové politiky. Americká ekonomika sice mírně expanduje, její růst by však mohly ohrozit otřesy a napětí na globálních finančních trzích, uvedl Fed po zasedání měnového výboru s odkazem na vývoj kolem dluhové krize v eurozóně.
 
"Napětí na globálních finančních trzích zůstává nadále významným rizikem pro ekonomický výhled," konstatoval Fed. Podle agentury Reuters si tak otevřel pro příští rok možnost nových kroků k uvolnění své politiky a na podporu ekonomiky.

Akciové trhy po oznámení Fedu ztratily mírné zisky a přehouply se do záporného pásma. Hlavní index Wall Street, S&P 500, nakonec zakončil se ztrátou 0,87 procenta, ale technologický Nasdaq klesl dokonce o 1,26 %. Kurz dolaru zrychlil růst vůči euru a dostal se až na 1,3013 USD/EUR.

Fed nyní váží na jedné straně povzbuzující známky rychlejšího oživování americké ekonomiky a na straně druhé rizika vycházející z Evropy. Tam se kvůli dluhové krizi zemí eurozóny čeká v nejbližší době silný útlum až propad do recese, což by příští rok zasáhlo i americkou ekonomiku.

Fed drží sazbu v pásmu nula až 0,25 procenta od prosince 2008. Od roku 2009 pak podporuje oživení ekonomiky z hluboké recese "kvantitativním uvolňováním", v jehož rámci kupoval hypoteční a státní dluhopisy a zvyšoval objem peněz v oběhu. Od té doby Fed nakoupil dluhopisy za 2,3 bilionu dolarů.

Fed včera uvedl, že nezaměstnanost, jejíž míra v listopadu klesla o 0,4 procentního bodu na 8,6 procenta, je v USA stále vysoká a aktivita v sektoru bydlení nadále abnormálně nízká. Zopakoval, že inflace by se měla usadit na úrovních, které odpovídají jeho mandátu udržovat cenovou stabilitu, nebo pod nimi.

O měnové politice v rámci Fedu rozhoduje desetičlenný Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC), který rozhodnutí podpořil hlasy devíti bankéřů. Proti byl stejně jako minulý měsíc šéf Federální rezervní banky v Chicagu Charles Evans, který prosazoval další uvolnění politiky.

Na předešlém zasedání na počátku listopadu Fed snížil odhad růstu ekonomiky na letošní a příští rok a uvedl, že nezaměstnanost se bude snižovat pomaleji, než se čekalo. V posledních týdnech však přicházely příznivější údaje z trhu práce a maloobchodního sektoru, které naznačily zrychlení růstu. Ekonomové nyní předpovídají, že v tomto čtvrtletí ekonomika zrychlí tempo na tři procenta ze dvou procent ve třetím čtvrtletí, v prvním pololetí příštího roku se však čeká opět zpomalení.

Ohledně své komunikační politiky Fed žádné novinky nenaznačil. Podle analytičky BNP Paribas Julie Coronado by Bernanke se svými kolegy mohl zvažovat další opatření pro podporu ekonomického růstu již na dalším měnovém jednání naplánovaném na 24.-25. ledna příštího roku, kdy také vydá novou čtvrtletní ekonomickou prognózu.

„Stále vidí rizika na dolní straně odhadů, takže jsou pořád vychýlení směrem k dalšímu uvolňování měnové politiky,“ vysvětluje Coronado a očekává další kvantitativní uvolňování skrze nákupy aktiv ve druhém kvartále příštího roku s tím, že rozhodnutí padne v lednu či březnu. Fed v srpnu sdělil, že pokud ekonomika výrazněji neoživí, plánuje držet nynější nulové úroky nejméně do poloviny roku 2013.

Ve Fedu se údajně rovněž diskutuje o možnosti zastavit inflační cílení po vzoru řady jiných centrálních bank. Směrem k větší otevřenosti udělal už Fed krok v letošním roce, když rozhodl, že po každém druhém zasedání bude jeho politiku osobně vysvětlovat jeho šéf Ben Bernanke.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y