Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poslanci schválili přímou volbu prezidenta, změna jmenování členů bankovní rady ČNB neprošla

Poslanci schválili přímou volbu prezidenta, změna jmenování členů bankovní rady ČNB neprošla

14.12.2011 12:09
Autor: ČTK

Sněmovna dnes schválila ústavní novelu, která zavádí přímou volbu prezidenta. Předlohu podpořili poslanci ze všech stran v dolní komoře kromě komunistů, kteří se hlasování zdrželi. Novela je nyní v rukou Senátu, v němž má většinu opoziční ČSSD. Pokud bude platit, obyvatelé by měli vybírat přespříští rok už nástupce nynější hlavy státu Václava Klause.

Sporný návrh na změnu způsobu jmenování členů bankovní rady České národní banky ve sněmovně neprošel. Se svými pozměňovacími návrhy neuspěli ani komunisté.

ČSSD si po hlasování o pozměňovacích návrzích vzala hodinovou pauzu na jednání klubu. Na něm rozhodovala, jak se k ústavní předloze v závěrečném hlasování postaví. Jednají i další poslanecké kluby. Jednání sněmovny bude pokračovat zhruba v 11:50, bude závěrečné hlasování o ústavní předloze.

Sociální demokraté uspěli s návrhem, který se týká omezení prezidentovy pravomoci rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání. Nutný by byl podpis premiéra nebo pověřeného ministra. Jen na dobu výkonu funkce by byla podle dalšího úspěšného návrhu ČSSD omezena prezidentova imunita.

Pro jmenování bankovní rady ČSSD nabízela dvě možnosti - byl by nutný podpis premiéra, nebo souhlas Senátu. Koalice to odmítla. Komunisté neuspěli se svým návrhem, aby prezident mohl jmenovat radu centrální banky jen po souhlasu sněmovny.

Poslanci zamítli i další návrhy KSČM, které se týkaly jmenování prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, jmenování a odvolávání předsedy a místopředsedů Ústavního soudu a vyhlašování referenda a jeho výsledků.

Právě návrh na změnu jmenování bankovní rady vyvolal v diskusi slovní přestřelku mezi koalicí a ČSSD. Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že jde ze strany sociální demokracie o záminku, aby ústavní zákon zamítla v Senátu, v němž má většinu. "Sociální demokracie žádnou přímou volbu nechce," řekl Nečas, který označil postoj ČSSD za nechutný a pokrytecký boj. Podobně jako Nečas se vyjádřil i Viktor Paggio (VV).

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale poukázal na to, že má centrální banka rozsáhlé pravomoci a není možné, aby její bankovní radu jmenoval jeden člověk, tedy prezident. Změna by byla pojistkou nezávislosti České národní banky a protikorupčním opatřením, uvedl. Sobotka zároveň zdůraznil, že ČSSD se snaží o zavedení přímé volby už téměř dvě desetiletí.

Kritika ze strany poslanců ČSSD na adresu centrální banky pobouřila ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). "Máme jednoho z nejlepších regulátorů v Evropě. Přestaňte ho, k čertu, napadat," prohlásil.

Změna ve jmenování bankovní rady je zbytečná také podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Současná praxe podle něho nečiní problémy.

Sociální demokraté zdůrazňovali, že od některých svých pozměňovacích návrhů ustoupili a vůbec je nepodali. Týkaly se prodloužení funkčního období prezidenta z pěti na šest let a možnosti odvolat ho v referendu.


Váš názor
  •  
    14.12.2011 13:01

    Takže Klaus bude moct být znovu zvolen. Já miluju ty jeho cestopisy, jsou tak oduševnělé tak vtipné a zajímavé. A jeho postoj k financím je tak vysoce korektní ba přímo profesionální. Je to prostě žijící bůh.
    Homo
    •  
      14.12.2011 13:39

      No to snad ne, pán profesor už má dvě volební období za sebou, ne? Ale zase je fakt, že my a vůbec celá Eu budeme bez něj naprosto ztraceni!
      Safrik
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y