Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie stále tvrdohlavé a doktor se chová podivně

Akcie stále tvrdohlavé a doktor se chová podivně

14.12.2011 18:08

Trhy nadále hýbe Evropa, až s odstupem je tu americké dilema recese/plazení se vpřed a čínské dilema tvrdé/měkké přistání. Vedení eurozóny stále sní o tom, že likviditu vyřeší pár stovek miliard eur odkudkoliv a magický návrat optimismu na trhy. Teoreticky je to možné. A sní i o tom, že recesi a stagnaci vyřeší to, že všichni budou někam vyvážet. Tj. že Německo si dál pojede své obchodní přebytky a periferie jich začne dosahovat také. To není možné ani teoreticky. Tomu odpovídá výhled do budoucna, i když to automaticky neznamená, že akcie se musí propadat níž a níž. Co o nich říkají jiní?

Zeleně je v následujícím grafu MSCI World Index, oranžově spotové ceny mědi (respektive odpovídající ETF). Již na přelomu jara a léta vykazovaly světové akcie vyšší optimismus, pak se cesty mědi a akcií zase na několik týdnů spojily. V září ale vidíme, že se postoj obou trhů značně oddálil – akcie se s fluktuacemi drží stále na srpnových úrovních, měď je ale v ročním vyjádření o dalších 10 % níže. Pokud Dr. Copper vůbec něco říká (viz Dr. Copper - vy jste se zase kochal, pane doktore?), pak je to podle mého to samé, jako řeč dluhopisových trhů. Tzn., že akcie jsou příliš optimistické. Uvidíme, zda se jim jejich tvrdohlavost opět nevyplatí, či mají tentokrát navrch.

doktor1

Zdroj: Bloomberg

Protože je Dr. Měď poměrně často zmiňován jako dobrý indikátor věcí příštích, podívejme se mu krátce na zoubek. V zimě 2010 začala cena mědi růst, s tím se zvyšovala nabídka (modré sloupce v prvním s následujících grafů) a klesala poptávka (sloupce červené). Na přelomu let 2010 a 2011 se dynamika otočila – cena mědi začala klesat, poptávka rostla a nabídka zamířila dolů. Tmavě modrou čárou je v prvním grafu vyznačena implikovaná nerovnováha na trhu – rozdíl mezi poptávkou a nabídkou. Její vývoj v podstatě kopíruje vývoj ceny mědi. A to následujícím způsobem: Pokud poptávka roste a mezera mezi ní a nabídkou se otevírá (v grafu jsou to záporná čísla), cena klesá. Pokud se mezera uzavírá (poptávka klesá), cena roste. To je možná opak toho, co bychom čekali – otevírání mezery při rostoucí poptávce by přece mělo způsobovat růst cen, ne?

Tuto měděnou záhadu asi vysvětluje právě to, že trh mědi je většinou v nerovnováze a jen výjimečně se posune do rovnováhy (přelom 2010 a 2011) – princip ukazuje obrázek vpravo. V roce 2010 tak docházelo k tomu, že při dané nerovnovážné ceně byla poptávka vyšší než nabídka a rostoucí cena tuto mezeru uzavírala – klesala poptávka a rostla nabídka. V roce 2011 by pak ale musel probíhat opačný jev – přestože jsme blízko rovnováhy, klesá cena, s tím opět roste poptávka a klesá nabídka. Chová se to tedy, jako kdyby cenu určovalo ještě něco jiného zvenčí. Že by ještě nějaká jiná poptávka?


doktor2

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Drobná chybička
    15.12.2011 10:24

    Pane Soustružníku, uvádíte: "Tj. že Německo si dál pojede své obchodní přebytky a periferie jich začne dosahovat také. To není možné ani teoreticky". Kupodivu však existuje možnost, že by i některé země periferie mohly docílit přebytků netradičním způsobem. Jejich export by víceméně zůstal v dosavadní linii. Import by však v PENĚŽNÍM vyjádření klesl o X%. Jak?? Uvedení masívní robustní a levné OverUnity technologie na SPOTŘEBITELSKÝ trh v r. 2012 jistě může snížit cenu ropy a ostatních energií. V r. 2008 klesla spotřeba ropy o pouhá 3% a cena ropy klesla z 140 USD na 37 USD. Pro pokles cen ropy v r. 2012 není ani nutný pokles spotřeby. Analytici prostě pochopí, že pokud si každý do baráku může dovolit koupit OverUnity s CoP 40:1, tak trh s energiemi čeká temná budoucnost. Cena ropy tak může klesnout i bez konkrétního okamžitého efektu ve spotřebě. Země na periférii jsou dovozci ropy a plynu, tzn. jejich obchodní deficity se dosti rychle mohou změnit na mírné přebytky a to na "neočekávané" straně rovnice. To pochopitelně nebude řešit zoufalý stav jejich bankovního sektoru, zde však diskutujeme termín: "není možné ani teoreticky". Já tvrdím: Je možné.
    Detective
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y