Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch nevidí řešení pro eurozónu a varuje před snižováním ratingů, Moody’s sráží Belgii o dva stupně

Fitch nevidí řešení pro eurozónu a varuje před snižováním ratingů, Moody’s sráží Belgii o dva stupně

19.12.2011 10:12, aktualizováno: 19.12. 10:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Fitch může snížit hodnocení úvěrové spolehlivosti šesti zemím eurozóny. Horší rating hrozí Itálii, Španělsku, Irsku, Belgii, Slovinsku a Kypru. Agentura před krokem, který by mohl přijít již po dokončení lednové revize, varovala v pátek v noci s tím, že nyní nevidí "technicky a politicky dosažitelné" řešení pro eurozónu. Francii sice agentura také zhoršila výhled na negativní, ale prozatím potvrdila nejvyšší rating "AAA" a dodala, že nevylučuje ve středně dlouhém výhledu dvou let jeho snížení. Závěr týdne dále přinesl také downgrade belgického ratingu od Moody’s a to rovnou o dva stupně na Aa3 z Aa1. Obává se, že současná krize v eurozóně zkomplikuje financování značně vysokého dluhu země.

„Zvláště se obáváme absence jakékoliv přesvědčivé finanční záchranné sítě,“ uvedla v pátečním prohlášení agentura Fitch na adresu současné situace v eurozóně. „Toto vyžaduje aktivnější a jasnější závazek ze strany ECB,“ dodává zpráva.

Agentura již dříve zhoršila výhled výše jmenované šestice ratingů zemí na negativní a nyní zařadila ratingy těchto zemí do režimu sledování s ohledem na snížení. To znamená, že v příštích třech měsících může ratingy těchto zemí snížit. Důvodem je absence komplexního řešení dluhové krize v eurozóně, uvedla Fitch. Rating může snížit o jeden až dva stupně. Přezkoumání ratingu zemí má být hotové do konce ledna.

Fitch varoval, že bez nalezení úplného řešení bude krize přetrvávat. To podle agentury bude ve chvílích další významné volatility na finančních trzích znamenat zdroj rizika pro státy s relativně vysokým zadlužením a nároky na financování ve srovnání s ostatními držiteli stejné ratingové známky.

Fitch snížil úvěrové ratingy Itálie a Španělska v říjnu kvůli obavám z vysokých dluhů a slabého ekonomického růstu – u Itálie o jeden stupeň z "AA-" na "A+" a ponechal mu výhled "negativní". Rating Španělska snížil o dva stupně z "AA+" na "A-" a nechala mu negativní výhled. Současný rating Španělska je "AA-".

Francii ponechala agentura rating na nejvyšší hodnotě vzhledem k její zdravé a diverzifikované ekonomice. Francouzská vláda rovněž přijala několik opatření na posílení svých financí, uvedla Fitch. Upozornila však, že do roku 2014 zřejmě dluh Francie stoupne až na 92 procent hrubého domácího produktu. Z toho důvodu se rozhodla umístit výhled ratingu do režimu negativní ze stabilního.

Francouzská vláda a investoři se obávali zhoršení ratingu, což by mělo vážné dopady na snahy eurozóny bojovat s dluhovou krizí. Nejvyšší ratingy Francie a Německa jsou totiž hlavní oporou ratingu záchranného fondu eurozóny. Francie dnes opět vyzkouší důvěru investorů další aukci svých obligací, v níž hodlá získat až 7 miliard eur.

"Křehkost trhu se státními dluhopisy v eurozóně se čím dál víc prohlubuje a není pravděpodobné, že se situace v blízké budoucnosti zlepší," uvedla na konci týdne agentura Moody's při zprávě o snížení belgického ratingu.

Belgický státní dluh patří k nejvyšším v eurozóně a přesahuje hranici 100 procent. V potížích se navíc několikrát ocitl finanční systém země, kdy vláda musela pomáhat bankám Fortis, KBC a Dexia, přičemž u posledně jmenované hrozí státní pokladně citelná zátěž v podobě záruk za úvěry.

S ohledem na tato rizika má nový rating Belgie od Fitch proto nadále negativní výhled. "Současná zkušenost v Belgii odhaluje, že politický proces může být pro zemi velkou výzvou. Je navíc možné, že nová vláda bude muset odsouhlasit další (úsporná) opatření," uvedl analytik Moody's Alexander Kockerbeck.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Fitch, Reuters, Moody's, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data