Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Norsku se prodává máslo na příděl a hrozí prý i

V Norsku se prodává máslo na příděl a hrozí prý i "smetanová krize"

22.12.2011 9:51
Autor: ČTK

Bohaté Norsko, které se předvánoční době pečení cukroví ocitlo v neobvyklé situaci kvůli nedostatku másla, řeší situaci novým opatřením. Jak informovala agentura DPA, máslo se prodává na příděl, jen jedno balení na rodinu, stojí na nápisech, které se objevily v obchodech. Máslová krize trvá již několik týdnů a situace se pravděpodobně nezlepší ani počátkem nového roku. Nově hrozí Norsku i smetanová krize.

"Doufáme, že se dodávky másla stabilizují v polovině ledna," prohlásil mluvčí jediného výrobce nyní vzácného másla Tine, na kterého se Norové dívají již téměř s nevolí.

Zcela tiše pak oznámil výrobce Norům, kteří na Vánoce tak rádi mlsají kaloricky vydatné pokrmy, také to, že kromě nastalé máslové krize se blíží i krize smetanová.

Problémy způsobil nečekaný nárůst poptávky po máslu v době, kdy byla velmi nízká produkce mléka. Ta je v Norsku řízena komplikovaným systémem kvót, jak připomíná DPA. Vzhledem k tomu, že se Norsko zároveň brání konkurenci vysokými dovozními cly, zemi začalo máslo skutečně docházet.

Krizi musela řešit vláda nouzovou žádostí o pomoc a snížením cel. První dodávky suroviny téměř nezbytné pro vánoční pečení přišly z Irska, Belgie, Francie a Německa. Paradoxně ve stejnou chvíli vláda poskytovala pomoc evropskými ekonomikám trpícím finanční krizí ve výši 55 miliard norských korun (182 miliard českých korun).

V krizové situaci spatřili šanci také němečtí výrobci másla a nechali se slyšet, že by byli schopni pokrýt velmi rychle kompletní norskou poptávku. Bylo by však nutné změnit složitá dovozní pravidla.

Norští výrobci na tento návrh reagovali s nevolí a v jednom z vydání hlavního spotřebitelského listu Aftenposten byl uveřejněn dvoustránkový návod na vlastní výrobu másla. Čtenářům tak sebral naději, že by mohla máslová krize v blízké době skončit, soudí DPA.

Jak totiž podle DPA napsal list Aftenposten ve středu, produkce másla bude snížena o polovinu. Výroba ale nejspíš bude snížena ve prospěch výroby smetany. Ta má totiž naopak vzrůst na čtyřnásobek.


Váš názor
  • čím to asi je?:-))
    22.12.2011 14:15

    složitá dovozní pravidla, složitá výrobní pravidla, složitá dotační pravidla... soudruzi nadělali z obyčejné lidské činnosti složitý mechanizmus a dnes se diví...:-))))
    Jesse
  • Česká republika řeší norskou máslovou krizi
    22.12.2011 13:32

    vysláním kompletního sboru zákonodárců a politiků, kteří neprodleně vyrážejí na pomoc hladovějícím Norům vybaveni lžícemi. Máslo mají všichni, jak známo, na hlavě.... Každý Nor si nabere dle potřeby. Naši politici se vrátí zpět do republiky již zcela čistí. Poslední kontrola proběhne na letišti v odbavovací hale. Případné zbytky másla budou neprodleně slízány při bedlivé předletové kontrole. Další důvod proč tomuhle spolku modré RVHP neposlat ani korunu!
    Pedro
  •  
    22.12.2011 11:03

    Myslim ze v Norsku touzi po tom nemit zadnou starost s vyplacenim [a nasledne zneuzivanim vyplaty] socialnich davek, nevim jak se jim to dari. Vsude jinde ve svete jsou socalni vydaje duvodem deficitu a protekcionismus je tam vicemene marnou snahou regulovat socialni smir; pojem cileni nominalniho HDP sice nezni jako porucime vetru desti, ale na petiletky, kdyz o nem ctu, si vzdycky vzpomenu. Socialisticke manyry a boj proti nim je a bude vecny stret.
    Mudrc
  •  
    22.12.2011 10:10

    Nepripomina nam to neco? (Mladsim napovim: banany, mandarinky, pozdeji i toaletni papir nebo damske hygienicke potreby pred r. 1989) Chcete lepsi dukaz, ze Evropa (zde nezamenovat s EU) proste touzi po socialistickych regulacich, at to stoji co to stoji? Trh nabidl reseni - dovoz ze zahranici a bylo by po problemu. Statni regulace to odmitla a radeji necha SVE lidi na holickach. Koneckoncu, vzdyt vanocni cukrovi preci neni k zivotu potreba, no ne?
    mph1
    •  
      22.12.2011 11:54

      Jo tak to je!!! Ještě chybí vysvětlerní, na co ty dámské hygienické potřeby jsou?
      Homo
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board