Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluhopisy – nejlepší volba na loňských náladových trzích. Pokud jste vybírali...

Dluhopisy – nejlepší volba na loňských náladových trzích. Pokud jste vybírali...

02.01.2012 17:54

Kdo v uplynulém roce vsadil na bezpečí obligací, neprohloupil. Další výjimečně volatilní rok jim totiž přál, a dluhopisy dokonce nabídly nejvyšší výnos ze všech tříd finančních aktiv. Poprvé od roku 1997 jím překonaly akcie, komodity i „safe haven“ americký dolar. I při investici do vládního dluhu však bylo třeba vybírat.

Sázka na vládní dluhopisy vynesla v roce 2011 celkem 5,89 procenta, vyplývá z indexu sestavovaného analytiky Bank of America/Merrill Lynch, kteří počítají i s reinvesticí výnosů. Pro porovnání – dolarový index hodnotící vývoj americké měny vůči šesti měnám vzrostl za stejné období o 1,6 procenta, komodity měřeno indexem Standard & Poor’s GSCI Total Return „prodělaly“ 1,18 procenta a globální akciový benchmark MSCI All Country World Index spadl o 6,9 procenta (včetně dividend).

Uplynulý rok charakterizovala značná náladovost, přičemž zdrojem nejistoty byla často politická situace, obavy investorů pak ve velkém měřítku vedly k útěku do relativně bezpečných investic, jak jsou státní dluhopisy stále vnímány. Takřka 6% výnos, který Bank of America/Merrill Lynch prezentuje ve svém indexu, pokrývajícím více než 19 tisíc různých dluhopisů s celkovou tržní hodnotou blížící se 42 bilionům amerických dolarů, je nejvyšší od roku 2002, kdy obligace vynesly 8,92 procenta. Nutno samozřejmě podotknout, že i v rámci této třídy aktiv jsou jasní vítězové a jasní poražení.

V největší prospěch dokázaly masivní útěk do bezpečných aktiv proměnit americké Treasuries, které podobně jako německé Bundy, představující nejjistější dluhopis evropského kontinentu, posílily o 9,6 procenta, nejvíce od krizového roku 2008. Cena desetiletého amerického dluhopisu vyskočila o 29 procent (nejvýše za 16 let) navzdory tomu, že Spojené státy se od Standard & Poor’s dočkaly odebrání elitního ratingu. K největšímu růstu, jímž překonaly ty americké i německé, se však odhodlaly dluhopisy vlády Velké Británie. Ty podle dat Bloomberg a Evropské federace společností finančních analytiků, hodnotící 26 trhů státních dluhopisů, vzrostly o 17 procent. Další srovnání – dluhopisy japonské vlády vzrostly o více než dvě procenta. Rally zažil také americký korporátní dluh, a to v tempu 7,3 %.
 

Zatímco evropští lídři rozhodli o odpisu nemalé části dluhu řecké vlády a Evropská centrální banka měla ve velkém nakupovat dluh Itálie a Španělska, řecké a italské bondy zažily svůj nejhorší rok (za existenci jednotné evropské měny přinejmenším). „Loňský rok byl určitým budíkem, pouze Německo z něj vyšlo pozitivně a dokázalo situaci obrátit ve svůj prospěch,“ bilancuje šéf dluhopisového výzkumu HSBC Holding Steven Major. Řecký dluhopis potrestal investory 63procentní ztrátou (nejvyšší od roku 2000) a dluhopis Itálie ztratil 5,7 % (nejhorší výkon od roku 1992). Ten desetiletý navíc zakončil rok s výnosem poblíž 7% hranice, která předznamenala nutnost finanční záchrany Řecka, Irska a Portugalska ze zahraničních zdrojů.

Dle Bloomberg se vlády evropských zemí chystají v tomto roce přesvědčit banky a další soukromé investory k nákupu svého dluhu za celkem 1,1 bilionu eur, jímž potřebují refinancovat dluh stávající. Uplynulé dva roky evropských summitů nedokázaly utišit obavy z dluhové krize v eurozóně a jejího šíření a nesly se především v duchu vyjednávání o pomoci postiženým zemím, přičemž otazník visící nad Itálií a Španělskem, navzdory novým, „úsporou cestou“ směřujícím vládním formacím v obou zemích, ještě nemizí.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
9:23FLASH: Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %
9:12Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků
8:53Trhy otevřou opatrně. Erste po prvním čtvrtletí potvrzuje roční výhled, dozvíme se první odhad HDP  
8:39Rozbřesk: HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky
8:27ČEZ, a.s.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
8:05Erste s úrokovým výnosem i ziskem nad očekáváním, drží celoroční výhled
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board