Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Trhy & finance
Blýská se na časy poctivým obchodům a lepším cenám elektřiny a plynu?

Blýská se na časy poctivým obchodům a lepším cenám elektřiny a plynu?

05.01.2012
Evropská unie nedávno přijala velmi přísná pravidla pro obchodování s energií. Netransparentní dojednávání cen by mělo skončit. Nyní budou muset být všichni velkoobchodníci registrováni na úrovni Unie a evropskému regulátorovi budou povinni poskytovat kompletní údaje o sjednaných kontraktech.

Nařízení o integritě a transparentnosti trhu s energií (REMIT - Regulation on energy market integrity and transparency) je výsledkem několikaleté snahy zabránit manipulacím na trzích s energiemi, jimiž jsou podle Evropské komise ovlivňovány a uměle navyšovány velkoobchodní ceny, čímž jsou nejvíce poškozováni koncoví spotřebitelé. Přestože se tedy přijatá opatření vztahují pouze na velkoobchody, měla by se projevit především v příznivějších cenách pro podniky a domácnosti, vzešlých z transparentní a nezkreslené situace na trhu.

Ačkoliv konkrétní formy manipulací u velkoobchodů s energiemi jsou obecně známé (podle Evropské komise jde o prezentace falešných objednávek, záměrně nepravdivé informace o dostupnosti výrobních i přepravních kapacit či zneužívání důvěrných informací), dosud se nedařilo efektivně tyto manipulace potírat. Monitoring energetických trhů byl totiž prováděn na úrovni členských států, které však vzhledem k přeshraniční povaze většiny obchodů a silné propojenosti trhů neměly přístup ke všem nezbytným údajům, a tím ani možnost tyto praktiky postihnout. Nařízení REMIT nejen důrazně zakazuje jakoukoliv manipulaci s trhem i obchodování zasvěcených osob, ale zejména mění systém pro odhalování zneužití trhu a stanoví za ně sankce.

Nový evropský regulátor

Nyní bude monitorování trhů s energiemi včetně kontroly dodržování pravidel prováděno na úrovni EU. Evropský regulátor (Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů - ACER) bude sledovat veškeré obchody a dodávat orgánům členských států informace potřebné k šetření případů porušování nařízení. Bude rovněž koordinovat přeshraniční vyšetřování a poskytovat pomoc při vymáhání uložených pokut. Účastníci trhu budou povinni agentuře poskytovat záznamy o transakcích včetně příkazů k obchodování obsahujících ceny, množství, termíny plnění a další údaje.

Dále jim nařízení ukládá sdělovat informace týkající se kapacity a využití výrobních, skladovacích i přepravních zařízení. K dosažení transparentnosti trhu a zamezení získávání neoprávněných výhod by mělo významně přispět také povinné zveřejňování důvěrných informací, které jsou účastníkům trhu známy. Pravidla REMIT postihnou nejen obchody na komoditních trzích, ale i na trzích s deriváty. Na úrovni Evropské unie bude zprovozněn rejstřík všech obchodníků; kdo v něm nebude registrován, nebude moci uzavřít žádný obchod.

Nařízení REMIT vstoupilo v platnost 28. prosince minulého roku. Některá ustanovení však budou vyžadovat bližší upřesnění v prováděcích předpisech; to se týká zejména oznamování transakcí a informací o kapacitách zařízení. Tato povinnost proto nabude účinnosti 6 měsíců po vydání prováděcího předpisu. Vzhledem k přímé účinnosti nařízení nebude třeba jeho transpozice do českého právního řádu. Nicméně předpokládá se, že k řádnému fungování REMIT v České republice bude nezbytné přijmout určitá legislativní opatření, například stanovit pokuty za porušení jeho ustanovení. Ty by měly mimo jiné reflektovat škody, které takové porušení způsobí spotřebitelům.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje