Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.01.2012 09:21:52

Komentáře k listopadové průmyslové produkci - dynamika růstu se překvapivě zvedla

Objem průmyslové výroby v listopadu meziročně vzrostl o 5,4 %.

 

 

Dynamika průmyslové výroby se v listopadu překvapivě zvýšila. Objem produkce meziročně vzrostl o 5,4 % a ve srovnání s předchozím měsícem po sezónním očištění o 2,7 %. Hlavním tahounem průmyslové produkce zůstává i nadále výroba motorových vozidel (meziroční růst o 17,7 %). Největší meziroční propad naopak zaznamenala odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (meziroční pokles 21,8 %) a výroba potravinářských výrobků (meziroční pokles o 6,4 %).

 

Hodnota nových průmyslových zakázek v listopadu meziročně vzrostla o 4 %. I nadále platí, že nové objednávky přichází především ze zahraničí (meziroční nárůst 10,6 %), zatímco z domácí ekonomiky se poptávka již delší dobu udržuje na nízkých hodnotách (v listopadu meziroční pokles o 6,8 %).

 

Jaké jsou vyhlídky na následující měsíce? Tempo průmyslové výroby bude s vysokou pravděpodobností dále zpomalovat, což se naplno projeví v první polovině tohoto roku. Domácí poptávka zůstane i nadále velmi slabá a nezbude nic jiného než zaměřit pozornost na zahraniční trhy. Klíčovým obchodním partnerem pro ČR zůstává Německo. Na hospodářství Spolkové země sice dopadá temný stín zpomalujících ekonomik Itálie a Španělska, na druhou stranu v poslední době přichází lepší data ze zámoří a z Asie. A právě poptávka z USA a z Číny může Německu kompenzovat propad vývozu do evropských zemí. Svítá tak naděje pro domácí výrobce, že propad průmyslové produkce nemusí být nakonec tak dramatický.

 

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA


Předposlední měsíc loňského roku přinesl příjemné překvapení. Průmyslová výroba se zvýšila o 2,7 procenta ve srovnání s předchozím měsícem, resp. o 5,4 procenta v meziročním porovnání. Rozdíly v počtu pracovních dní přitom tentokrát nehrály žádnou roli. Výsledky z předchozích dvou měsíců, zpomalující tempo růstu vývozu a některá šetření mezi průmyslovými podniky přitom naznačovaly podstatně pomalejší tempo růstu produkce


Motorem českého průmyslu zůstávají automobilky. Jejich produkce se v listopadu meziročně zvýšila o 17,7 procenta. Zdárně jim sekundují výrobci platů a gumárny, jejichž produkce vzrostla o 10,7 procenta. Ve statistickém reportu je zmíněn jeden mimořádný faktor: dokončení většího počtu zakázek ve strojírenství a výrobě těžké dopravní techniky, které se sešlo v listopadu. Tento faktor v dalších měsících průmyslu patrně již nepomůže.


Pokles naopak hlásí výroba počítačů a elektroniky (-21,8 procenta), těžba uhlí (-14,6 procenta), chemický průmysl (-4,6 procenta) a několik dalších odvětví.


Kromě produkce se solidně zvýšily také tržby průmyslových firem. V listopadu přidaly 6,6 procenta, přičemž prim hrála poptávka ze zahraničí. Tržby z exportu stouply o 15,0 procent, zatímco domácí tržby klesly o 0,7 procenta.


Podobný obraz nabízí statistika nových zakázek. Celkový objem zakázek meziročně stoupl o 4,0 procenta, přičemž zakázky ze zahraničí stouply o 10,6 procenta, ale domácí zakázky klesly o 6,8 procenta.


Postupné zpomalování růstu produkce v průběhu loňského roku se projevilo v klesajícím přírůstky zaměstnanosti. V listopadu se počet zaměstnanců průmyslových firem meziročně zvýšil o 1,7 procenta. Tempo růstu mezd zvolnilo na 2,2 procenta, což znamená, že reálně se průměrná mzda snížila.


David Marek, Patria Finance


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)

Přečtěte si také:

28.02.2023V lednu průmyslové ceny rostly překvapivě rychlým tempem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.02.2023Průmyslová produkce zakončila loňský rok pouze mírným růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.01.2023Výrazné oživení listopadové průmyslové produkce (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688