Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Morální hazard stále tíživější

Morální hazard stále tíživější

06.01.2012 18:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Morální hazard vzniká v situaci, kdy mají ekonomické subjekty motivaci pro nebezpečné chování, protože se cítí být v bezpečí před jeho negativními důsledky. Tento jev se nyní stal klíčovým problémem ekonomické politiky, kterého se obávají jak vlády, tak centrální banky. Situace se zhoršila po pádu Lehman Brothers. Ten americká vláda připustila pravděpodobně na základě obav, že záchrana této společnosti by vedla další investiční banky k podstupování větších rizik. Dramatické důsledky, které bankrot měl, jsou pak obecně známy.

Problém morálního hazardu se prolíná i krizí v Evropě. Ve snaze eliminovat pocit, že vládní dluhopisy představují bezrizikovou investici, se objevily požadavky německé vlády na to, aby soukromý sektor nesl část nákladů pomoci, která byla poskytnuta Řecku. Tyto požadavky ale zároveň napomohly k rozšíření nákazy na další země.

Obavy z toho, že by vlády zadlužených zemí ztratily motivaci k zodpovědnému chování, zase vedou Německo a ECB k odmítnutí monetizace velkého objemu vládních dluhopisů. Tento negativní postoj trvá přesto, že některé ze zemí trpí pouze krizí likvidity - současný stav pak může její trvání prodlužovat.

Patrný je tedy systematický konflikt mezi snahou o vyhnutí se morálnímu hazardu a snahou o eliminaci významných krátkodobých hrozeb. Zdá se, že problém tkví v tom, že politika zaměřená na vyhnutí se morálnímu hazardu musí být oznámena dlouho dopředu a nemůže být implementována ve chvíli, kdy se objevují jiné komplikace. To znamená následující: Banky a investoři měli být již před dlouhou dobou varováni, že americká vláda nebude investiční banky zachraňovat. Mělo jim také být oznámeno, že veřejný dluh zemí eurozóny je rizikový, regulátoři ale vysílali přesně opačné signály. ECB měla již před dlouhou dobou oznámit, že nebude monetizovat veřejný dluh, protože většina investorů se domnívala, že k tomu nakonec dojde.

Potíž tedy spočívá v tom, že „pravidla hry” nebyla známa dopředu. Kdyby americká vláda varovala, že nechá padnout i velkou finanční instituci, rizika protistran by byla již dopředu omezena. Dluhopisy zemí eurozóny byly prezentovány jako bezpečné aktivum, snaha o přenesení ztrát na investory pak jejich status nečekaně změnila. A ECB před krizí nikdy jasně neuvedla, že v případě zadlužených zemí nebude moci hrát roli věřitele poslední instance. Prevence nečekaných šoků vyžaduje dlouhodobou znalost pravidel.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  • Nová doba...
    09.01.2012 9:32

    Snažit se znovu obnovit důvěru v to, že platí pravidla už považuji za nereálný cíl. Současná společnost (americká a v závěsu za ní i evropská) stanovila nový cíl - peníze. A tomu se musí přizpůsobit všechno. I státy garantovaná pravidla a zákony. V Maďarsku nemá vláda problém odebrat lidem peníze na důchod. U nás nemají problém zpětně měnit pravidla stavebního spoření... A proč? Protože peníze jsou mnohem důležitější než morálka. ... Odmáznout dluh - to už taky není problém. Dluhy se od jisté doby (kdy se v Americe rozhodli, že mají tak velký dluh, že už ho nikdy nebudou splácet) nemusí platit. Je to potřeba jenom dotáhnout na úroveň běžného občana. Aby také nemusel platit své závazky u bank a u státu. Samozřejmě se to vysvětlí, že je to v zájmu těch slušných, co ještě dluhy platí. A těm se to vezme z účtu. ...
    pmx
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data