Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německá elektřina přetěžuje českou síť, ČEPS postaví hráz po boku Rakouska a Polska

Německá elektřina přetěžuje českou síť, ČEPS postaví hráz po boku Rakouska a Polska

10.01.2012 15:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Tuzemská elektrická soustava v loňském roce kvůli obnovitelným zdrojům v Německu čelila většímu zatížení než obvykle. Česko by proto na hranicích mohlo instalovat transformátory, které budou náhlé toky energie omezovat. Instalace takových zařízení by ale stála kolem dvou miliard korun, které by spotřebitelé museli zaplatit v cenách elektřiny. Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel provozovatele soustavy ČEPS Vladimír Tošovský a potvrdil tak dřívější neoficiální informace.



ČEPS byl loni nucen v některých situacích zvládnout přenos až 3500 megawattů elektrického výkonu, přitom obvyklá hodnota se pohybuje kolem 1000 MW. Největšímu náporu čelila přenosová síť od 25. listopadu do 16. prosince. Ke kritickým stavům kromě nárazového výkonu větrných parků na severu Německa přispěl loni také výrazný nárůst instalovaného výkonu německých fotovoltaických elektráren.

V letošním roce by měl instalovaný výkon německých větrných a solárních elektráren dosáhnout zhruba 55.000 MW. V roce 2010 to bylo zhruba 42.000 MW.

Problémy s přenosem energie také způsobilo odstavení osmi jaderných elektráren na severu a jihu Německa. Přenosovou soustavu zatížilo rovněž intenzivní přeshraniční obchodování s elektřinou. Dalším faktorem byl nedostatek vody ve vodních elektrárnách na Balkáně, čímž se zvýšil dovoz elektřiny přes ČR do této oblasti.

Podle Tošovského je instalace transformátorů na hranicích s Německem pro omezení přenosu elektřiny až krajním řešením. ČEPS s německými kolegy se snaží smluvně dohodnout na dodržování podmínek bezpečného provozu soustav. Zároveň v příštích letech plánuje ČEPS do modernizace soustavy investovat miliardy korun. "Chceme ten problém vyřešit kombinací několika opatření," dodal Tošovský.

Případná instalace transformátorů by se podle Tošovského neprojevila v cenách elektřiny dramaticky. Poplatek za přenos tvoří kolem čtyř procent konečné ceny. "Dohlížel by na to Energetický regulační úřad," dodal.

Podobná zařízení na regulaci přeshraničních toků elektřiny již provozuje Rakousko a jejich zavedení také zvažuje Polsko. Podle Tošovského ale situaci nevyřeší instalace transformátorů ve všech okolních zemích. Toky elektřiny by pak byly omezovány příliš.
ČEPS se ve spolupráci s provozovateli sousedních přenosových soustav snaží dopředu identifikovat kritické situace, kdy soustava bývá nadměrně zatížena. "Do budoucna ale přesto hrozí opakování takových situací, a proto je nutné urychlené posilování přenosových soustav v regionu," řekl Tošovský. Náhlá zatížení soustavy v poslední době trvají déle, a proto je větší riziko blackoutu. Letos ČEPS to modernizace soustavy investuje kolem 3,5 miliardy korun.

(Zdroj: ČEPS, čtk, E15)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y