Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bude se rušit páteční aukce italských státních dluhopisů?

Bude se rušit páteční aukce italských státních dluhopisů?

16.01.2012 13:04, aktualizováno: 16.1. 13:18
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Aktualizováno

Páteční odpoledne resp. večer přineslo Evropě hodně velké pálení žáhy. V polovině odpoledne se totiž – jaksi neoficiálně – dostala na veřejnost informace o tom, že ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P) plánuje snížit kreditní rating hned několika zemím eurozóny najednou. Tato informace by sice sama o sobě neměla nikoho příliš překvapit, přesto se tak stalo. Finanční trhy zareagovaly přesně v duchu hesla “když nevíš, co se děje nebo dít bude, radši něco prodej” a eurodolar spadl z 1.2873 až na 1.2626 (tj. o cca 2 %). Oslabily take hlavní akciové indexy, míra jejich propadu však byla v porovnání s eurem mnohem mírnější. Politici zareagovali také zcela předvídatelně a začali na straně jedné situaci bagatelizovat, na straně druhé pak hrozili ratingovým agenturám - opět přesně ve smyslu hesla “zastřelte pošťáka”. Vrcholný výkon dnes předvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který tvrdil pro radio Deutschlandfunk, že “panuje shoda na omezení vlivu ratingových agentur”. Svatá prostoto !!

Jsem názoru, že jen málokdo z těch křiklounů si dal tu práci a přečetl více, než jenom nadpisy v novinách nebo na internetu. Pokud se totiž podíváme do odůvodnění pátečního kroku, nenajdeme v něm nic, co by nebyla pravda. Pro ilustraci jsem si vybral Itálii - protože o ní ještě bude řeč - ale v zásadě jsou uvedené body platné téměř paušálně: 

Snížení ratingu bylo možno s vysokou měrou pravděpodobnosti předpokládat. Jak dlouhodobý, tak krátkodobý rating Itálie byl na CreditWatch s možnou negativní implikací již od 5. prosince 2011, jistě ne bezdůvodně. 

Snížení ratingu reflektuje rostoucí zranitelnost Itálie ve vztahu k externímu refinančnímu riziku, způsobenému zejména vysokým poměrem státního dluhu a dluhu finančních institucí drženého zahraničními subjekty. 

Externí refinanční sazby výrazně vzrostly a pravděpodobně na této úrovni zůstanou ještě relativně dlouho. S&P je názoru, že problematická situace při refinancování dluhu z externích zdrojů může vést k podvázání ekonomického růstu a zhoršení situace veřejných financí. Podle dat Bank for International Settlements došlo k výraznému poklesu zájmu zahraničních věřitelů o italské dluhopisy – to by mohlo vyústit v problémy platební bilance, protože “rolování” dluhu za nízké sazby bude velmi složité, ne-li nemožné. 

Během let 2012-2013 bude italská vláda buďto platit historicky nejvyšší výnosy na “dlouhých” bondech, nebo půjde cestou emise krátkých dluhopisů a využije tak rostoucí výnosové křivky. Druhá varianta by však výrazně poškodila jednu z nesporných výhod Itálie – relativně dlouhou průměrnou splatnost státního dluhu, přesahující 7 let. To (prozatím) do značné míry odstiňuje vládu od okamžitého negativního dopadu rostoucích výnosů na státní rozpočet. 

Výsledky summitu EU z 9. prosince 2011 jsou pouze polovičaté a nenabízí dostatečně razantní opatření pro řešení finančních problémů eurozóny.

Závěry výše uvedeného summitu navíc reflektují jen částečné pochopení celé šíře problému. Zdaleka nejde jen o rozhazovačnost periferních zemí, problémy jsou spojené také s konkurenceschopností a externími nerovnováhami jednotlivých zemí. 

Řešení, založené jen na úsporných programech a snižování výdajové stránky rozpočtů, může ztroskotat, protože výrazně omezí daňový výběr. Spotřebitelé totiž v obavách o své příjmy a udržení pracovních míst výrazně omezí svou spotřebu.

A tak dále...

Celé odůvodnění má dvě stránky a jak jsem zmiňoval výše, všechny rizika tam zmíněná jsou reálná a pravděpodobnost jejich výskytu rozhodně není nulová.

Možná se však nyní ptáte, jak se informace o chystaném snížení ratingů dostala na veřejnost již cca 6-8 hodin před tím, než jej agentura doopravdy potvrdila. Podle metodiky S&P dochází k informování příslušné vlády již 24 hodin před tím, než agentura oficiálně potvrdí změnu kreditního hodnocení státního dluhu dané země. To by však specificky v případě Itálie mohlo znamenat problém, protože Itálie ještě v pátek prodala tranši 2-letých dluhopisů s výnosem 4,83 % a velmi se chlubila, jaké to je vylepšení oproti 5,62 % placeným v prosinci 2011. Již v tu chvíli však italská vláda spolehlivě věděla, že jí o pár hodin později S&P sníží rating a ona by za tento výnos dluhopisy prodala jen stěží (aktuálně se výnosy 2-letých italských státních dluhopisů pohybují na 5,1 - 5,2 %).
 
Na akciích se podobným praktikám říká “insider trading”. Co kdyby se nějaký “podvedený” investor do italských dluhopisů začal dožadovat zrušení aukce, protože byla “cinknutá”?

P.S. Jako první s touto úvahou přišel Peter Tchir z firmy TF Advisors, od té doby je však ticho po pěšině…

Hezký den!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data