Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stratégové: Čína letos rozetne trh komodit. Růst nechá jen některé (+ video)

Stratégové: Čína letos rozetne trh komodit. Růst nechá jen některé (+ video)

20.01.2012 17:14, aktualizováno: 20.1. 17:25
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Tempo růstu čínské ekonomiky zpomaluje. Země je největším globálním spotřebitelem či dovozcem oceli, železné rudy, mědi, hliníku či uhlí. Je proto nasnadě, že ekonomové a obchodníci diskutují, co čínské ochlazování udělá s globálním trhem komodit. Podle stratéga Daiwa Securities se ten, snad ne po vzoru Evropy, rozdělí na dvourychlostní. Ceny porostou u těch komodit, které Čína převážně či takřka dováží. Poptávka (a s ní i ceny) naopak ochladne u těch, které Čína sama produkuje, předpovídá.

„Čína svým řízením tempa ekonomiky stresuje globální nabídku. Ekonomika bude pokračovat v dovozech mědi a železné rudy, co povede poptávkou po těchto dvou komoditách výše. Naopak kovy (převážně průmyslové), které Čína produkuje, jako jsou ocel nebo hliník, budou procházet prostředím chladnoucí poptávky. Země se potýká s rostoucími výrobními náklady, nadkapacitou a uvalením nových daní, musí omezovat průmyslovou spotřebu energií,“ předpovídá Alex Latzer, šéf divize Metals & Mining v Daiwa Capital Markets.

Ocel – jen vlažný růst až stagnace

Latzer předpovídá, že čínská spotřeba vzroste letos meziročně sotva o procento kvůli ochlazení v čínském stavebnictví (tlumení realitního trhu), automobilovém průmyslu (viz dřívější prohlášení Číny, že chce investice již v jiných sektorech než tomto) a sektorech navazujících. Také u hliníku má dle stratéga Čína až nadbytek kapacit a zásob k uspokojení zpomalující poptávky. Také plošný průzkum Bloomberg mezi ekonomy, analytiky i odborníky v sektoru označil čínské zpomalování jako hlavní faktor k vlažnému vývoji odvětví v letošním roce. „Na ceny základních materiálů bude letos vyvíjen tlak, podpořit či pomoci k jejich stabilitě může vyšší disciplína, pokud je o sladění nabídky a poptávky (viz poznámka o čínském stresování nabídky),“ je závěrem průzkumu.

01

Medvědí scénář růstu globální poptávky po oceli dosahuje dle Bloomberg „čínských“ 1,2 procenta, býčí pak 5,4 procenta. „V prostředí, kde ceny základních materiálů budou padat rychleji, než ceny oceli, se bude dařit nejlépe vertikálně stavěným producentům s mixem produkce s vysokou přidanou hodnotou,“ uvádí komoditní tým Bloomberg. Mezi méně šťastné producenty patří například německý ocelář ThyssenKrupp. Jeho CEO Hiesinger dnes předpověděl mimořádně negativní výsledky hospodaření u divizí v USA a Brazílii. Potvrdil, že u zákazníků pokračuje uvolňování zásob, zlepšení na trhu očekává až ve druhé polovině roku 2012 nejdříve. „Ocelárenský trh nečeká v krátkém výhledu oživení, pro nás to znamená nízké dodávky s klesajícími cenami a sestupující EBIT,“ uvedl šéf německé firmy.

02

Globální poptávka po oceli má podle stejného týmu Bloomberg růst o 1,2 % v medvědím a 4,3 % v býčím scénáři (dle výhledu pro HDP). Světové sdružení oceli (WSA) předpovědělo letošní růst o 5,4 % s tím, že rozvíjející se trhy předčí západní. „Oceláři musejí letos více svou produkci svázat s poptávkou. Od roku 2009 ceny nacházejí podporu při poklesu využití kapacit pod 75 %. Zhoršení poptávky proto může ceny ‚zamknout‘ do tohoto stavu,“ uvádí tým Bloomberg.

Železná ruda – rozhodne Čína

O cenách na trhu železné rudy bude rozhodovat Čína se svým 45% podílem na produkci oceli a 65% podílem na dovozu komodit pro její výrobu po vodě. Roli pak má sehrát to, zda Brazílie a Austrálie dokáží vykrýt výpadek v produkční kapacitě a tím i dodávkách z Indie. Tom Price, stratég pro globální trh komodit UBS, připomíná pozvolné uvolňování čínské měnové politiky, které by postupně mělo poptávku po dovozu rudy podporovat. Sází proto na akcie australských těžařů Atlas Iron či Freeport McMoRan Copper & Gold. Latzer za Daiwu předpovídá dno v cenách kovů a čínské poptávce během prvním čtvrtletí roku 2012, postupné vyrovnávání trhu během roku 2012 a posun k přebytku na přelomu let 2013/2014.

03

Měď – Nejlepší start do nového roku od 1987

U mědi Latzer očekává, že poptávka zůstane robustní na silné poptávce ze spotřebitelského segmentu, IT, energetiky či modernizací ve stavebnictví. V prosinci Čína dovezla vůbec rekordních 508.942 tun komodity, ta do roku 2012 vstoupila nejodvážnějším růstem od roku 1987 (+11 % na 8430 USD/t). Důvodem je vedle fyzické poptávky obrat u hedge fondů, kde se počet short pozic za měsíc ztenčil na čtvrtinu (2.465 vs 9.489 kontaktů). „Zatímco globální růst včetně Číny zpomaluje, poptávka stále převyšuje kapacitu dodávek z dolů. Gap odhadujeme letos na 363 tisíc tun, což je více než měsíční spotřeba Evropy,“ odhadli analytici Barclays. Po loňském 1% poklesu poptávky Evropy Barclays letos očekává 2% ústup. Uzavírání sázek na pokles cen komodity signalizuje i americký a britský trh s futures. Ke středě počet kontaktů spekulujících na pokles ceny poklesl o 8531 lotů 444055 lotů, kde lot zastupuje 25 tun komodity. Stejným směrem se ale v Londýně vydávají hliník, zinek, nikl či olovo.

Stratég Daiwa Alex Latzer o komoditách v roce 2012:


Uhlí – zdvojnásobení dovozů do roku 2015?

Dovozy uhlí do Číny dosáhly historického rekordu v listopadu 2011 a jen lehce zaostaly v prosinci (21,38 mil. t = +23 % meziročně a -3,4 % k listopadu). Za celý rok 2011 se dovozy uhlí do Číny meziročně zvýšily o 11 procent na 182,4 milionu tun, uvedla asociace China Coal Transport and Distribution Association. S rostoucími požadavky v energetice počítá Neil Dhar, víceprezident tradingového domu Noble Group. Z objemu kolem 90 milionů tun roku 2011 očekává do roku 2015 nárůst dovozů Číny na 200 milionů tun, u Indie pak ze zhruba 65-70 mil. tun roku 2011 na řádově 100 milionů tun roku 2015. Zatímco Čína se orientuje na dovozy z Austrálie, v lokálním konkurenčním souboji o termální uhlí z Indonésie vede Indie, která objemově, dle odhadů, loni předstihla Japonsko.

(Zdroj: Daiwa, UBS, WSA, CNBC, Bloomberg, Barclays)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách