Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Írán: Embargo EU nás nezastaví, ropu prodáme jinde. Evropské rafinerie si za náhradu budou muset připlatit

Írán: Embargo EU nás nezastaví, ropu prodáme jinde. Evropské rafinerie si za náhradu budou muset připlatit

25.01.2012 15:05
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zákaz dovozu íránské ropy do zemí EU schválený v pondělí ministry zahraničí EU se mine účinkem, prohlásili íránští představitelé s tím, že země si pro své černé zlato najde snadno alternativní odbytiště.

Názory expertů na výsledný efekt embarga se liší. O tom, jestli zákaz dokáže Írán přimět vrátit se k jednacímu stolu a začít se vážně bavit o svém jaderném programu, ale pochybují vesměs všichni. Podle některých by Teherán mohl zareagovat tím, že dodávky přeruší už teď, a ne až v červenci, kdy embargo vstoupí v planost. Jiní v něm spatřují dar z nebes, který teokratickému režimu pomůže diverzifikovat ekonomiku.

Prvotní reakce z Íránu, zejména v parlamentu, na pondělní oznámení byla velmi ostrá; opět došlo na hrozby, že námořnictvo zablokuje Hormuzský průliv. Z vyšších politických pater nicméně zazněla trochu jiná rétorika. „Světová ekonomika nefunguje tak, že jediné rozhodnutí může ovlivnit existenci nějaké země,“ prohlásil šéf íránské tajné služby Heidar Moslehí.

„Írán si pro svoji ropu snadno najde nové zákazníky,“ uvedl Mohsen Kamsárí z ministerstva ropného průmyslu. Národní těžařská společnost už podle něj učinila nezbytná opatření k nalezení náhrady pro letošní exportní kontrakty. Pokud se jí to ale nakonec nepodaří, mohl by mít Teherán zaděláno na problémy.

Z vývozu ropy pochází 80 % devizových příjmů země. S denní těžbou kolem 4 milionů barelů je Írán druhým největším producentem v rámci kartelu OPEC. Na export mu zbývá zhruba polovina vytěženého objemu, což se kryje se záložní (a momentálně nevyužívanou) kapacitou vrtných zařízení v Saúdské Arábii. Mezinárodní energetická agentura ji odhaduje na 2,15 milionů barelů za den. Představitelé saúdskoarabského ropného sektoru oznámili, že případný íránský výpadek jsou schopni kompenzovat.

Seznam odběratelů íránské ropy vypadá následovně. Nejdůležitějším zákazníkem je Čína, která se na exportu podílí z 22 % a do místního ropného sektoru investovala kolem 40 mld. USD. Peking zatím vysílá rozporuplné signály. Na jedné straně se zdá, že významně omezil objednávky v Íránu a snaží se posílit vazby s dalšími zeměmi v Perském zálivu. Není ale zdaleka jasné, zda má jít o diplomatické varování Íránu, nebo o manévr, který by umožnil Číně zajistit si co nejlepší smluvní podmínky ve chvíli, kdy bude íránský ropný sektor pod tlakem. Japonsko je se 14 % druhým nejvýznamnějším odběratelem íránské ropy, ale o jeho zapojení do sankčního režimu panují velké pochybnosti. Stejně tak se zatím Spojeným státům nepodařilo přesvědčit Jižní Koreu (10 % íránského exportu). Indie (13 %) dala minulý týden najevo, že by se protiíránskými sankcemi řídila, ale že by je musela vyhlásit Rada bezpečnosti OSN, což zatím reálně nevypadá.

Na EU připadá 18 % íránského vývozu, přičemž nejvážněji je embargem ohroženo Řecko, které má nyní dost vlastních starostí a odpovídající náhradu za levnou íránskou ropu by mohlo hledat hůře. Nejvíce se nabízí ruský Urals, který stejně jako Iran Heavy obsahuje vyšší procento síry. Jenže této ropy není na trhu dost a možnost rychle zvýšit těžbu ruští producenti podle Michaila Krutichina z RusEnergy nemají. Trh s tím počítá, což se projevilo třeba na klesajícím cenovém rozdílu mezi Uralsem a severomořským Brentem, který se v posledních měsících snížil prakticky na nulu. Rafinerie v Řecku, Itálii a Španělsku tak budou muset náhradu hledat v Ázerbájdžánu, Latinské Americe nebo jiných zemích Blízkého východu. Barel lehké ropy Arab Light se přitom loni prodával v průměru 1,4 USD dráž než Iran Heavy.

Česko z Íránu dováží jen malé množství ropy, takže by nemělo být výpadkem v dodávkách ovlivněno. Podle ředitele odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslava Vomastka není v tuto chvíli na místě mít přehnané obavy z nedostatku ropy pro evropský ropný zpracovatelský průmysl. "Ze zkušenosti víme, že krátkodobé výkyvy nemívají na naši ekonomiku okamžitý vliv, protože je tlumí existující zásoby nebo objem již nasmlouvané nebo nakoupené ropy."

(Zdroje: AP, ČTK, Kommersant)


Váš názor
  •  
    25.01.2012 15:17

    Mistr světa ve financích nám zvedne DPH a co vybere pošle Řekům, aby si mohli koupit ropu někde jinde a o něco dražší. A ve výsledku budou v Číně jezdit o něco levněji.
    viga
    •  
      26.01.2012 14:00

      Ještě před zvýšením DPH pošle onen mistr KLOUZEK nějakou tu miliardu do Bruselu - prý by byla ostuda neposlat ,když máme ( když bylo třeba 2 mld. pro doktory ) tak jsme neměli. Najednou se jich objevilo 40 tak půjčíme i když je nám jasný ,že se nevrátí. Co na tom SSSR jsme také půjčovali a životní úroveň nám zvyšoval úrok z půjček . Myslím že pan KLOZEK brzy dostane oskara za finanční řízení. Jeho rodná strana KDUČSLTO09 na něj může být hrdá. Ti dvá se hledali- jeden pořád spinká a druhej chlastá.
      karel
Aktuální komentáře
02.05.2024
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.