Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo nechce dávat více peněz do záchranných fondů. Merkelová volá po větší síle centrální vlády a možná i volném obchodu s USA

Německo nechce dávat více peněz do záchranných fondů. Merkelová volá po větší síle centrální vlády a možná i volném obchodu s USA

26.01.2012 9:56, aktualizováno: 26.1. 11:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítla požadavek na výrazné posílení evropského záchranného fondu a zklamala tak část ekonomů volající po posílení palebné síly těchto mechanismů. Klíč k postavení společné evropské měny zpět na pevný základ tkví také v reformách trhu práce, posílení konkurenceschopnosti a větší evropské integraci, která napraví toky v rámci eurozóny, řekl Merkelová na úvod výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu, které se věnuje hlavně hospodářské recesi a dluhové krizi v eurozóně. Naznačila také, že mezi Evropskou unií a Spojenými státy by měl fungovat volný obchod.

Ještě včera deník Financial Times psal, že Merkelová je připravena nechat současný záchranný fond EFSF fungovat souběžně s nově zaváděným permanentním fondem ESM, což by celkový objem těchto mechanismů navýšilo na 750 miliard eur. Deník s odvoláním na vládní zdroje tvrdil, že Německo bude výměnou žádat ještě přísnější rozpočtová pravidla pro všechny členské země do budoucna. Merkelová včera nicméně vyšší palebnou sílu fondů odmítla a dodala, že není radno vkládat do těchto instrumentů přílišné naděje.

Německo teď sice nevidí důvod, aby se zvyšoval objem připravovaného fondu ESM, ale evropští lídři se dohodli, že v březnu se touto otázkou budou znovu zabývat. Po citelném posílení akceschopnosti evropského záchranného fondu volají některé země a také například Mezinárodní měnový fond (MMF). Jeho ředitelka Christine Lagardeová naznačila, že by vedle sebe mohl fungovat jak nynější Evropský fond finanční stability (EFSF), tak připravovaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM).

Merkelová včera v zahajovacím projevu v Davosu mimo jiné vyzvala Evropskou unii, aby se chovala víc jako centrální vláda pro celý region. "Chci říci, že my jsme připraveni dělat víc. Už žádné výmluvy. To je důležité, protože jinak budeme dál ztrácet důvěryhodnost," řekla. Merkelová soudí, že evropské země musejí předat více pravomocí Evropské unii a další integrace následně obnoví ztracenou důvěru.

"Učinili jsme kroky, které nás přibližují k fiskální unii. Můžeme to ale dělat rychleji a rozhodněji," poznamenala Merkelová. Navzdory pesimismu, který tíží některé účastníky fóra v Davosu, se Merkelová snažila nastolit optimistický tón. "Evropa bude (pro zahraniční investory) atraktivnější, až překonáme tuto krizi eurozóny. A já jsem si jista, že to zvládneme," řekla.

Merkelová vyjádřila odhodlání problémy eurozóny řešit a postavit se za společnou evropskou měnu. "Euro garantujeme, ale nechceme slibovat něco, co nemůžeme splnit," řekla. Evropa podle kancléřky postrádá politické struktury, které by umožnily, že euro bude správně fungovat. Problémy se podle Merkelové hromadily řadu let, a proto nelze čekat, že se je podaří odstranit jedním rozhodnutím. Jak dlouho problémy přetrvají a jakým způsobem se mají řešit, ale nesdělila.

Myšlenku, aby mezi Evropskou unií a Spojenými státy vznikla zóna volného obchodu dnes podpořil také britský premiér David Cameron. Z transatlantické dohody by podle něho mohl mít přínos celý globální obchod. Návrh odstranit bariéry v obchodní výměně mezi EU a USA přichází v době, kdy světoví lídři už otevřeně přiznávají, že letitá jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci katarského kola jsou mrtvá. Jednání začala v roce 2001 a podle původních plánů měla být už dávno skončena. To se kvůli různým důvodům nepodařilo.

"Rád bych, abychom smlouvy o volném obchodě s Indií, Kanadou a Singapurem uzavřeli do konce letošního roku," poznamenal Cameron s tím, že pokud by se tyto dohody podařilo uzavřít, hrubý domácí produkt EU by se mohl díky tomu zvýšit zhruba o 90 miliard eur. "Podívejme se ale také na dohodu mezi EU a USA, kde by smlouva mohla mít větší dopady, než by měly všechny ty ostatní smlouvy dohromady," řekl. 

Globální lídři ale v Davosu opakovali svou tradiční mantru, že katarské kolo je tím nejlepším způsobem, jak světový obchod podpořit. "Loni světoví lídři právě na tomto fóru volali po široké podpoře, aby se katarské kolo dokončilo ještě v roce 2011," připomněl Cameron. "Říkali jsme tehdy, že je to rok, kdy se buď rozhodne, nebo ten plán celý padá. A tak to také je. Musíme být upřímní, prostě to nešlo," dodal.

Fórum v Davosu potrvá do neděle a zúčastní se ho kolem 2600 politiků, ekonomů a ředitelů firem z celého světa. Většina z nich přiznává, že Německo je pod vedením kancléřky Merkelové odhodláno prosadit změny, které eurozónu posílí a zabrání jejímu rozpadu. Kolaps eurozóny by měl zřejmě dalekosáhlé dopady na globální ekonomiku.

(Zdroj: AP, Bloomberg, ČTK, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data