Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Davies: Rozvinuté ekonomiky v pasti likvidity, dluhopisy atraktivní nejsou. Akcie si mohou vést dobře

Davies: Rozvinuté ekonomiky v pasti likvidity, dluhopisy atraktivní nejsou. Akcie si mohou vést dobře

27.01.2012 7:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Až donedávna byl keynesův koncept pasti likvidity předmětem velkého zájmu ze strany ekonomů, investoři mu ale velkou pozornost nevěnovali, protože s výjimkou Japonska mohl být bezpečně ignorován. Krize roku 2008 ale přinesla změnu, protože mnohé z rozvinutých ekonomik podle všeho padají do pasti likvidity a mohou v ní zůstat několik let. Co to znamená pro návratnost investic?

Termín „past likvidity“ si ekonomové vykládají rozdílně. Pro Keynese to byla situace, v níž výnosy dluhopisů klesly na úroveň, kde převažuje riziko budoucích ztrát nad potenciálními výnosy, hotovost se stává preferovaným aktivem a sazby již nelze dále snižovat. Pro Paula Krugmana, který koncept pasti likvidity oživil v 90. letech, jde o situaci, kdy krátkodobé sazby klesly k nule a inflační očekávání leží tak nízko, že reálné sazby jsou příliš vysoké na plné využití zdrojů v ekonomice.

V pasti likvidity by tedy měly být krátkodobé sazby u nuly, výnosy dluhopisů u keynesiánské spodní hranice dané očekávanou návratností a rizikem, a reálné ekonomika by měla operovat pod plným využitím kapacit, protože reálné sazby jsou příliš vysoko na to, aby podpořily poptávku. V případě Japonska se keynesiánský limit pro výnosy dluhopisů ukázal být na 1,3 %.

Pokud stejná situace nastane i u dalších rozvinutých ekonomik, potenciální zisky na dluhopisových trzích už v tuto chvíli nejsou moc atraktivní. I kdyby výnosy dluhopisů klesly ze současných úrovní na oněch 1,3 %, celková návratnost dluhopisů by v případě USA, Německa a Velké Británie dosahovala 7 – 8 %. Pokud by tyto ekonomiky pasti likvidity unikly a výnosy by vzrostly, potenciální ztráty by byly velmi vysoké. Nejpravděpodobnější je, že návratnost dluhopisů bude nadále nízká a celkově tak z pohledu výnos/riziko příliš atraktivní nejsou.

U akcií bychom přirozeně předpokládali, že v deflačním prostředí pasti likvidity bude jejich návratnost velmi nízká. To může být pravda v nominálním vyjádření, v reálném vyjádření ale mohou být akcie zajímavé. Valuace akcií v USA a Evropě je dnes relativně k dluhopisům mnohem zajímavější, než tomu bylo v případě japonských ztracených dekád. Ziskový výnos akcií v USA dnes leží na 4,7 %, což představuje rizikovou prémii ve výši 3 %. V Japonsku v roce 1997 byla tato prémie nulová. V Německu a Velké Británii prémie převyšuje 4 % a na periferii eurozóny se nachází mezi 5 – 6 %.

Dluhopisy jsou tedy kvůli pasti likvidity relativně k akciím extrémně drahé. Nominální návratnost akcií může brzdit nízká inflace, v reálném vyjádření by si ale akcie měly vést lépe než obligace, a to i v případě, že se past likvidity prohloubí.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
  • Až príliš JEDNODUCHÉ- páni od Keynesa 2012
    27.01.2012 8:26

    AK bol a opodstatnene i profesionálne t.j. POLITICKO-ekonomicky Keynesov koncept...v čase jeho publicity a oplatnenia jedným, ale nie jedinnou, vtedy možnou alternatívou na oddialenie a zahmlenie príčin jeho "uplatnenia" - tak táto pseudoformulácia" a jej politický zmysel /NIE odborne-profesionálny/ v januári pomaly "celoplošne končí?!....A zákonite 2012 - musí byť /ak je použiteľný po jeho refome?!/ na jeho eurotvorivé rozpracovanie, ako aj na ÚPRAVU jehoobsahu, zamerania atď...ako JEDNEJ z možností použitia na roky 2012-2022, ALE....s ujasnenou koncepciou v alternatve i dôsledkoch rizík, lebo ako neopolitický eurorecept 2012-2022 s politickou garanciou na viac ako 20 rokov - najmenej! Ako neoodborná na na úrovni PROFESIONALITY 2012 s garanciou na "niekoľkonáobne " dlhšie obdobie ako do roku -napr. 2048....Za predokladu, že "reformátori" poznajú /a mali by?!/ dejiny Európy a USA v stručnom výklade s pohľadu usaeuroBANKOVNÍCTVA 1812-1912 2012 v konštruktívne orientovanom zmysle slova 2012 ---------Janiga 27.1.2012 -8,26
    turcan
Aktuální komentáře
06.05.2024
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data