Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: 3,33 do tisíce. Erste +14 %

Týden na pražské burze: 3,33 do tisíce. Erste +14 %

27.01.2012 18:22
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Opožděný lednový efekt na domácí akciové burze pokračuje. Pokud se jejímu hlavnímu indexu PX podaří posílit o dalších 3,33 procenta, prolomí hranici jednoho tisíce bodů směrem vzhůru. V týdnu právě uplynulém přidal 3,74 procenta výše na metu 967,80 bodu. V čele SPADového pole se s odstupem skví akcie Erste, zlepšující si reputaci. V tomto týdnu, na vlně růstu finančního sektoru v celé Evropě, posílily o bezmála 14 procent nad 430 korun za akcii a ze svého letošního dna 9. ledna na 313 korunách titul posílil již o 38 %. Dařilo se s růstem o 9 % k 96 korunám i akciím developera Orco, kde valná hromada rozhoduje o směně dluhu německé Orco Germany na akcie skupiny. V souladu s vývojem ve finančním sektoru se růstem o 5,6 % připojila Komerční banky před snížení ratingu od S&P kvůli předchozímu snížení hodnocení Francie a následně mateřské Société Générale. Získání licence v Polsku pomohlo o více jak 5 % výše také Fortuně. Na opačné straně SPADového spektra jsou akcie NWR s poklesem o více jak 4 %. NWR oznámila sice nižší dojednané ceny koksovatelného uhlí i koksu pro 1Q, ale s vývojem trh počítal a výsledek je spíše pozitivem. K tomu je třeba připočíst překonání loňských cílů produkce. Ustoupily také akcie ČEZ.

Vítězové a poražení na pražské burze tohoto týdne:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Erste 13,74 431,20 NWR -4,15 140,90
Orco 8,97 96,00 ČEZ -1,06 767,00
KITD 7,37 207,00 PM ČR -0,88 11686,50
KB 5,57 3695,00 Pegas 0,00 450,00
Fortuna 5,26 100,00
AAA Auto 3,86 18,30
CETV 2,95 135,90
VIG 1,69 840,00
Telefónica CR 0,53 377,00
Unipetrol 0,41 171,50

Úvod nového týdne byl v režii kupců, kteří se soustředili na zástupce bankovního sektoru v čele s rakouskou Erste Bank. Titul v pondělí svým více jak 12%! růstem podpořil index PX , který si připsal 2,3 % a končil na 957 bodech. Ranní optimismus na bankách přinesla mimo jiné zpráva, že Francie a Německo dnes při jednání ministrů financí v Bruselu navrhnou zmírnit globální pravidla kapitálové přiměřenosti bank, aby předešly situaci, kdy se nedostatek úvěrů stane dalším balvanem na zádech klesající ekonomiky. Návrh dokumentu, který dnes ocitoval deník FT volá po zvláštní dohodě pro banky, které zároveň vlastní pojišťovny. Ministři prý také chtějí navrhnout tříletý odklad pro povinné zveřejňování indexů úvěrové zátěže. Na pozadí sporů o zvláštní pravidla pro banky ovládající pojišťovny jsou dle listu potřeby Francie a Belgie ohledně případného navyšování kapitálu v Société Générale a Crédit Agricole o miliardy eur. Následné komentáře politiků však prvotní silná slova zmírňovala. Vzpruhou pro akcie Erste Bank byla také zpráva analytiků Goldman Sachs. Ti doporučují akcie Erste Bank k nákupu s cílovou cenou blízkou 560 kvůli "abnormální valuaci", podle níž má banka celkovou kapitalizaci podobnou KB, navzdory rozdílnému rozsahu podnikání v regionu CEE. Erste také oznámila, že splácí emisi tříletých dluhopisů vydaných v roce 2009, zajištěných garancemi rakouské vlády, v celkovém objemu 1,5 miliardy eur. Jde o třetí ze čtyř vládou garantovaných emisí. Podle banky zbývá uhradit ještě čtvrtou takovou emisi v rozsahu 1,5 mld. EUR, tak je splatná v únoru roku 2014.

NWR oznámila, že pro první čtvrtletí letošního roku dohodla s odběrateli cenu za tunu koksovatelného uhlí 142 EUR (mezikvartální pokles o 13 procent), tuna koksu zlevní o 11 % na 311 EUR, ale cena energetického uhlí pro rok 2012 stoupne o 11 procent na 74 EUR. Společnost také oznámila překonání loňských cílů pro produkci a prodeje a vytyčila si nové cíle pro rok 2012. Pro letošní rok NWR očekává produkci ve výši mezi 10,8 a 11 mil. tun uhlí a 700 tis. tun koksu a dosažení externích prodejů ve výši mezi 10,25 a 10,5 mil. tun uhlí, přičemž prodeje mají dle prognózy být složeny přibližně z 48 % koksovatelného uhlí (včetně PCI koksovatelného uhlí) a z 52 % energetického uhlí. NWR dále v roce 2012 očekává prodeje přibližně 600 tis. tun koksu.

CETV bylo pozitivně ovlivněno pondělními komentáři šéfa skupiny. Reklamní trh v Česku by měl letos růst už proto, že lze předpokládat nárůst objemu reklamy směřující do komerčních stanic vzhledem k ukončení prodeje reklamního času na veřejnoprávní televizi, uvedl pro Hospodářské noviny generální ředitel Sarbu. Ten také řekl, že společnost má dostatečnou likviditu a bez problémů tak vyrovná první splátku dluhu ve výši 130 mil. USD, která je splatná v příštím roce. Titul připsal 7,4 %.
V úterý se dostavil menší výběr zisků. Standard & Poor's v noci na úterý snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti čtyř francouzských bank po nedávném snížení hlavního ratingu Francie. Rating Société Générale klesl o jeden stupeň na známku "A" z dosavadní "A+". V důsledku byl také rating Komerční banky snížen na "A" z dosavadního "A+". "Snížení ratingu Komerční banky agenturou Standard&Poor's je důsledkem dřívějšího snížení ratingu Francie a agentura jej neodůvodňuje žádnými vnitřními faktory ohledně KB nebo Société Générale. KB není závislá na likviditě přijaté z finančních trhů a snížení ratingu nebude mít na postavení banky vliv,“ uvedla mluvčí KB Klucová pro Patria.cz.

Rakouský dohled nad bankami FMA pak uvedl, že bude po EBA požadovat, aby zahrnula do kapitálu bank ve svých kritériích nehlasující participační kapitál, který Erste a Raiffeisen emitovaly v roce 2009 jako součást dohod s vládnou pro poskytnutí státní finanční pomoci. Erste v roce 2009 emitovala privátním investorům participační kapitál v rozsahu 540 milionů eur. Emise byla jednou z podmínek pro poskytnutí vládní pomoci 1,2 miliardy eur. V prosinci přitom EBA kapitálový nedostatek Erste spočetla na celkem 743 milionů eur, role participačního kapitálu by v případě jeho uznání tedy byla poměrně zásadní. Fortuna v Polsku zahájí nabídku internetového sázení.

Ve středu pokračovala pražská burzy v poklesu, ale ztráty nebyly velké, navíc na slabém objemu. V poklesu pokračovaly akcie Erste a ČEZu, které zakončily více než procentním poklesem. S&P ukončila více než měsíc a půl trvající revizi ratingů trojice významných rakouských bank. Erste Bank z ní, stejně jako Raiffeisen Zentralbank Oesterreich a KA Finanz, vyšla bez úhony. Rating Erste i České spořitelny po dnešku zůstává na „A“ a z výhledu „rating watch negative“ hrozícího okamžitým downgrade je nyní dlouhodobější „negativní“ výstraha.

ČEZ uzavřel bilaterální úvěrovou smlouvu s Goldman Sachs Bank USA v objemu 40 mil. EUR a splatností 3 roky. Zdroje budou použity na všeobecné potřeby skupiny ČEZ. Akcie AAA Auto ponechaly bez reakce zprávu, že generální ředitel Anthony Denny mimo trh (OTC) nakoupil 320.209 kusů akcií společnosti za celkem 5,7 milionů korun a posílil tak svůj podíl ve firme k 78 procentům.

Čtvrteční seance přinesla obrat a na pražskou burzu podobně jako ve zbytku evropského regionu zajímavé zisky spojené s nočním prohlášením šéfů americké centrální banky o budoucím nastavení měnové politiky a především setrvání úrokových sazeb na historických minimech minimálně do konce roku 2014. Finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák uvedl, že projekt za stovky miliard korun na dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín možná bude vyžadovat zapojení investora. Hlavním zdrojem financování však má být cash flow a cílem je dosáhnout stavu, kdy nebude ohrožen rating ani výplata dividendy akcionářům. Představenstvo Unipetrolu v rámci vybraných provozních výsledků za 4Q uvedlo, že provozní zisk za kvartál bude záporný a dokonce horší než v předchozím kvartálu. Společnost oznámila, že zaúčtuje na provozní úrovni jednorázovou položku v hodnotě přes 500 milionů korun v souvislosti s poklesem hodnoty fixních aktiv své dceřiné společnosti Paramo. Negativní dopad na EBIT bude mít podle společnosti také vývoj směnných kurzů za 4. kvartál, pozitivní efekt se pak očekává od operací s emisními povolenkami.

V pátek domácí trh nedokázal zvrátit negativní dopolední vývoj a dolů ji tlačil především bankovní sektor. Finanční ředitel ČEZu Martin Novák uvedl, že ČEZ může prodat minoritní podíl v ČEZ Obnovitelné zdroje a souvisejících aktivech penzijním fondům či jiným institucionálním investorům, aby získal zdroje na rozvoj větrných parků v sousedních zemích. Zároveň vyloučil možnost primárního úpisu akcií. NWR bylo pod tlakem sníženého doporučení od Komerční banky napříč spektrem ze stupně „koupit“ na „prodat“. Cílová cena byla snížena na 136 z 213 , Komerční banka snížené doporučení odůvodnila výsledkem prodejů. ÚOHS na svém webu uvedl, že se znovu zabývá výší pokuty, kterou uložil v roce 2004 Českému Telecomu za zneužití dominantního postavení. Pokuta ve výši 81,7 mil. je znovu ve hře, a dokonce se znovu může zvýšit. Telefónica O2 podle dostupných informací sankci zaplatila, stát ji ale po jednom z průběžných soudních rozhodnutí musel vrátit. Akcie společnosti Orco po dopoledním více než 10% růstu část zisků odepsaly a zakončily na ceně 96 za akcii. Na dnešek byla svolána valná hromada, na které se mělo pokročit v plánu směny dluhu Orco Germany na akcie skupiny.

Patria nabízí informaci k IPO potenciálním investorům do akcií AVG Technologies. Do blízkosti jedné miliardy amerických dolarů by se mohla dostat tržní hodnota původem české společnosti AVG Technologies, která oznámila primární úpis akcií na klíčové burze NYSE ve Spojených státech. AVG chce investorům nabídnout celkem osm milionů akcií. Polovina akcií přitom má být nově vydaných a polovinu, tedy 4 miliony, budou prodávat stávající akcionáři. Iniciační cenové rozpětí je stanoveno na 16 až 18 dolarů za akcii. Plné využití opce na dalších 1,2 milionu akcií a teoretické umístění emise na horním okraji rozpětí by AVG vyneslo z primární emise akcií přes 165 milionů dolarů (9,2 mil. x 18 USD).

O nově vydávané akcie společnost AVG Technologies je možné žádat i přes obchodníka s cennými papíry Patria Direct a to výhradně na telefonní lince (+420) 221 424 424 do dne 1. února 2012 do 14:00 hodin. Veškeré podrobnosti na odkaze zde.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)