TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  01.02.2012 09:55:11

Markit: Index nákupních manažerů pro ČR v lednu klesl na 48,8 bodu

PRAHA (MEDIAFAX) - Index nákupních manažerů v průmyslu (PMI) pro Českou republiku v lednu klesl z prosincových 49,2 na 48,8 bodu, ve středu o tom informovala společnost Markit, která index zpracovává pro banku HSBC. Trh počítal s růstem na 50,5 bodu.

Sezonně upravené aktuální údaje PMI vypovídají o celkovém zhoršení podmínek pro podnikání na začátku roku, když pokles nových zakázek a zaměstnanosti vyvážil slabý nárůst výroby. Poptávka v eurozóně byla podle respondentů opět slabá a vedla ke snížení nových exportních zakázek. Firmy proto omezily nákupy, což do jisté míry oslabilo tlak na dodavatele. Nárůst cen vstupů byl nejvyšší za šest měsíců.

V lednu index PMI mírně oslabil z prosincové hodnoty 49,2 na 48,8 bodu, ovšem aktuální hodnota vypovídá pouze o slabém zhoršení celkové výkonnosti výrobního sektoru. Na poklesu pod neutrální hranici padesáti bodů se zejména podepsaly složky nových zakázek, zaměstnanosti a zásob vstupů na skladě. V posledním měsíci roku 2011 se výroba v České republice pohybovala těsně nad neutrální hranicí 50 bodů a v lednu mírně stoupla.

Index výroby byl nejvyšší za tři měsíce, ale pořád se pohyboval hluboko pod svým dlouhodobým průměrem. Podle údajů z průzkumu zvýšily firmy výrobu díky dokončování stávajících zakázek. Rozpracovanost klesla podruhé za tři měsíce, a to stejným tempem, jaké bylo zaznamenáno loni v listopadu. Nové zakázky v lednu dále poklesly, již po tři měsíce za sebou. Řada firem hlásí oslabování poptávky ze západoevropských trhů a nové exportní zakázky rovněž klesají již tři měsíce za sebou. Přesto tempo poklesu jak v celkových nových zakázkách, tak v nových exportních zakázkách oproti prosinci oslabilo.

Klesající objem nových zakázek ovlivnil v lednu zaměstnaneckou firemní politiku. Zaměstnanost v českém výrobním sektoru klesla po třetí měsíc za sebou a tempo propouštění se zrychlilo na nejvyšší úroveň od prosince 2009. V aktuálním sledovaném období rovněž výrobci zboží snížili nákupy vstupů. Nákupní aktivita klesala třetí měsíc za sebou, což vedlo ke snížení zásob vstupů na skladě. Skladové zásoby vstupů i hotových výrobků se tak nepřetržitě ztenčují již šestý měsíc za sebou. Dodací lhůty dodavatelů se dále prodloužily, byť jen marginálně. Cenové tlaky v lednu vzrostly, nárůst cen vstupů byl nejvyšší za šest měsíců. Přispělo k němu zvýšení DPH, cen elektrické energie a kovů. Přesto zůstává nárůst cen vstupů slabý oproti dlouhodobému průměru průzkumu.

Hlavní Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688