Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
10 zlatých pravidel pro používání pokynu „stop-loss“

10 zlatých pravidel pro používání pokynu „stop-loss“

02.02.2012 11:01
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Na počátku tohoto týdne jsme se dívali na strategie, které by měli investoři užívat v okamžiku plánování nákupu jakéhokoliv veřejně obchodovatelného finančního aktiva – tzv. „exit-strategie“ (viz. ZDE). Možná se ptáte, proč byste měli v okamžiku úvahy o nákupu finančního instrumentu plánovat, kdy a jak se ho zbavíte? Zejména proto, že člověk je ve věci investování a investic tvor extrémně nedokonalý a velmi často montuje emoce i do míst, kde nemají co dělat. Stává se pak, že se do „svých“ akcií či ETF zamiluje a přehlíží i zjevně varovné signály, že ne všechno je takové, jaké by být mělo. I když – ono to vlastně stejně funguje i v jiných oblastech lidského života a omezovat tuto „softwarovou vadu“ jenom na investování není vlastně správné.

Patria blog

 
Dobrou zprávou budiž, že alespoň někteří jedinci si jsou této nedokonalosti vědomi a snaží se aktivně hledat cesty, jak ji potlačit. Ti ostatní bohužel často volí cestu nejmenšího odporu a obviní svého makléře z blbosti, nedostatku vhledu či přímo nekalých úmyslů. Všem bez výjimky je však k dispozici jeden velmi silný, přesto jen relativně málo používaný nástroj – pokyn typu „stop-loss“. V rámci zjednodušení budu předpokládat, že víte, o co se jedná. Pokud ne, tak jenom krátce – pokyn typu „stop-loss“ dělá přesně to, co v překladu také znamená. Zafixuje ztrátu na předem stanovené hladině (resp. velmi blízko takové hladiny) a ušetří vám intelektuální muka, zda v případě nepříznivého vývoje na trhu prodat hned, nebo až po večerních Událostech. Zvolíte si hranici, za níž už je pro vás finanční ztráta neúnosná, nastavíte pokyn - a pokud trh klesne pod stanovenou cenovou hladinu, systém vaše akcie (nebo cokoliv jiného) automaticky prodá. Hotovo, tečka. Žádné úvahy zda, kdy, proč, za kolik – počítač tohle všechno vyřeší za vás. I když to zní na první pohled jako brnkačka, vyplatí se mít na paměti několik pravidel, která vám užití tohoto nástroje hodně zjednoduší:

1) Nepoužívejte stop-loss, jste-li velmi aktivním obchodníkem. Pokud monitory sledujete celý den a obchodování na burze je pro vás forma obživy, jste stejně stále v centru dění a užití „stop-loss“ pokynu pro vás nemá význam.
2) Pečlivě sledujte náklady. Stává se, že obchodník považuje pokyn typu „stop-loss“ za jakousi nadstavbu základní produktové nabídky a účtuje si za jeho využití jiné poplatky, než v případě standardních pokynů.
3) Nikdy automaticky nepředpokládejte, že se pokyn „stop-loss“/“stop-limit“ vyplnil celý. Jeho aktivace často probíhá za volatilní situace na trhu a nelze á priori spoléhat na to, že se pozice prodá celá. Vždy kontrolujte výpisy a portfolia, nechcete-li s jistým zpožděním zjistit, že vám na účtu zbyly ještě nějaké akcie a trh se hroutí.
4) Prvotní „stop-loss“ vždy stanovujte alespoň 5% pod nákupní cenou. Vyhnete se tak situaci, kdy vás trh „vyklepne“ z pozice jenom díky standardní denní volatilitě.
5) Nepoužívejte „stop-loss“ pro objemově velké pozice. Pokud obchodujete velké bloky akcií, použití pokynu „stop-loss“ by vás paradoxně mohlo poškodit v případě, kdy exekuce takového pokynu nebude zcela optimální.
6) Noví nebo málo zkušení investoři by se měli omezit na pokyny „stop-loss“. Tento pokyn prodá akcie po jeho aktivaci za první možnou nabízenou cenu. Pokyny typu „stop-limit“ mohou vést k pouze částečné (či dokonce nulové) realizaci a zamýšleného účinku nemusí být vůbec dosaženo.
7) Používejte pokyny „stop-loss“ v rámci strategie zisk vs. ztráta. Poměřovat dosažené zisky proti potenciálním ztrátám a neriskovat více, než jsem prozatím vydělal, je poměrně jednoduchá a překvapivě velmi účinná strategie. „Stop-loss“ pokyny vám ji mohou pomoci disciplinovaně převést do praxe.
8) Sledujte vývoj mimo obchodní fázi. I když to v českém prostředí není příliš relevantní (snad s výjimkou závěrečné aukce), vyplatí se sledovat také vývoj mimo obchodní fáze dne. Stává se, že akcie vzroste/propadne právě v takovém okamžiku a váš „stop-loss“ se může aktivovat.
9) Stanovte aktivační cenu „stop-loss“ pokynu na běžných krocích kotace. Mnohem častěji se obchoduje za ceny 100USD nebo 67USD, než za hodnoty jako 123,47USD. Snaha být příliš originální se často nevyplácí.
10) Používejte „stop-loss“ u titulů s vysokým denním objemem. Likvidita je jedním z hlavních parametrů, který určuje úspěšnost použití „stop-loss“ pokynů. Pokud je titul nelikvidní, významně roste riziko nechtěně aktivovaného pokynu.

Stejně jako vždy a stejně jako v minulém článku si však ponechám jednu výhradu – neexistuje jediná správná strategie, stejně jako neexistuje ideální investor. Je úplně zbytečné argumentovat, že výše uvedené je nesmysl jenom proto, že Vy to děláte jinak. Všichni jsme omylní, všichni děláme chyby a jenom trpělivá a disciplinovaná práce přinese výsledky. Někde tomu tak možná je, ale na burze resp. na finančním trhu zkratky neexistují…

Hezký den.

Čtěte další sloupky Petra Žabži:

Velké pokrytectví v malém Davosu... 
A jak svého poradce platíte Vy? 
Finančně-poradenský rébus, část II.


Váš názor
  • STOP LOSS
    10.02.2012 18:21

    Problematika SL je daleko širší, než jen nedávat jej. Osobně jej nepoužívám z mnoha důvodů, faktem je, že jsem díky tomu o hodně peněz přišel, ale na straně druhé jsem několikanásobně vydělal. Při intradenním obchodování jej nepoužívám záměrně, je to otázka vlastní obchodní strategie. Když jsem obchodoval se zadáním SL a TP nevyplnily se mi limity na TP/ údajně rozšířený spreed/, ale SL mi vybrali všechny/1-2 pips kolem/. Změnil jsem obchodníka, strategii a nezadával SL no a funguje to. Pokud obchoduji za market, vím co dělám a hlavně kdy to dělám. Výpadky neřeším, protože nebývají, ztráta spojení- mám záložní. Závěrem mých zkušeností jen tolik, že každý je strůjcem svého počínání, to co vyhovuje mi, nemusí být dobré pro druhého. Díky nepoužívání SL mám 98% úspěšnost mých obchodů! Žádné R/R a další věci nepočítám, směrodatný je jen celkový zisk a jako všude i kněmu patří nějaké ty ztráty.
    Yossarian
  • Naprostý nesouhlas
    04.02.2012 19:00

    Analýzy pana Žabžy si rád přečtu. S jeho doporučením na SL nesouhlasím. Vlastní SL považuji za zajímavé pro brokera, protože mu zvyšují obchody. Více dává smysl pokyn trailing limit/stop, ale zde jsem četl, že nefunguje ni toto http://tomikov.blogspot.com/2011/10/vyzkum-trailing-stop-nefunguje.html
    tomáš
  • Charakter
    02.02.2012 12:04

    Inteligentní lidé se mohou lišit charakterem. Někteří dokážou jít až na svou hranici, ale nikdy ji nepřekročí. Jiní jdou také na samotnou hranici a občas ji překročí. Je to něco co se velmi obtížně hodnotí...
    Pound
  • Kde jsem mohl být ...
    02.02.2012 11:50

    Kde jsem dnes mohl být, kdybych uplatňoval stop lossy už od roku 1997!
    • Re: Kde jsem mohl být ...
      02.02.2012 12:29

      ja vim kde. V prd..i :-))
      Jesse
  •  
    02.02.2012 11:25

    Opravdu pěkné. Hlavně 10) pro místní fanatické zastánce SL (ale možná, že takoví tu už nejsou... ;-)
    Kalka.
  • SL
    02.02.2012 11:22

    "Nepoužívejte stop-loss, jste-li velmi aktivním obchodníkem." Pane Žabžo, to nemůžete myslet vážně?! Chtěl bych vidět Vás osobně, jak byste skalpoval FX s pákou 20:1 a milionovým účtem bez SL...vypadne Vám platforma a Váš byznys můžete hodně rychle zabalit. Největší blbost, co jsem od Vás četl, tohle by nenapsal ani úplný amatér.
    paf
    • nesmysl jmenem SL
      02.02.2012 12:27

      SL je vynikajici nastroj - pro brokery a pijavice pro spekulanty. Mel bys vic myslet, nez napises takovy result. Pokud ovsem nejsi makler a neplynou ti poplatky z kazde open pozice klienta... Osobne jsem uz 2,5 roku na FX intradenne a neni pro spekulanta nic frustrujiciho, nez kdyz ho SL vykopne z trendu - zaplati poplatek a diva se naprazdno, jak mu utikaji zisky. SL te spolehlive vysaje z kazdeho uctu. Otevres hafo pozic a nikdy z nich nevytahnes takovy zisk, jako kdyby sis trendy pohlidal sam. Asi mas problem v tom, ze neumis najit spravnou obchodni strategii sam a odvolavas se pouze na rady teoretiku. Mohu te ujistit, ze takovych strategii s vyloucenim SL existuje docela hodne. A ke vsemu mym nejoblibenejsim parem je gbp/jpy. Divne, ze?:-)) Jde o zvolenou strategii a ne o SL !! Z Tahiti zdravim a uz musim jit do betle, zitra je taky den :-)))
      Jesse
    • Re: SL
      02.02.2012 11:46

      nejhorší na tom všem je, že Žabža nejenže to bere vážně, on si navíc myslí, že je profík :-)
      Oliwer
      • Oliwer
        02.02.2012 11:54

        Já si o panu Žabžovi naopak myslím, že profík je. Svou práci dělá velmi dobře, míním alespoň dle toho, jaké články píše na Patrii, a jakým stylem jsou zaměřené. Jako makléř profík je, ale určitě ne jako trader...
        paf
    • Re: SL
      02.02.2012 11:32

      Zkuste to občas dočíst až do konce a vystřelte svá moudra až poté, co se Vám malinko zchladí hlava - "Stejně jako vždy a stejně jako v minulém článku si však ponechám jednu výhradu – neexistuje jediná správná strategie, stejně jako neexistuje ideální investor. Je úplně zbytečné argumentovat, že výše uvedené je nesmysl jenom proto, že Vy to děláte jinak."
      LongFrog
      • Re: SL
        02.02.2012 11:42

        Blbost, kdo skutečně obchoduje, tak ví, že intradenně bez SL je totální sebevražda. Čím více frekventovaně se obchoduje, tím více by se měly inteligentní pokyny používat. Pro dlouhodobý obchodníky to nemá smysl a investorům SL může jen uškodit. Můžete si myslet co chcete, ale je vidět že tu nikdo z Vás asi intradenně neobchodoval, a doporučuji vám abyste se o to ani nepokoušeli, protože byste nejspíš během pár dní vymazali svůj účet.
        paf
        • paf
          02.02.2012 12:05

          Přestaň už kecat hovadiny ty trejdře. Ty máš tak velkou pozici, že je ti schopná vymazat účet když nebudeš mít natvrdo danou stopku?? Daleko lepší je používat stopky v hlavě, když už u toho sedíš, ale to musíš mít velikost pozice uzpůsobenou možnostem Tvého účtu.
          T-rex
          • dino
            02.02.2012 12:28

            Nazdárek! Ještě ti kvete pšenka?
            Kalka.
            • Re: dino
              02.02.2012 12:40

              Zdarec. Když je člověk opatrnej, tak to jde. Plyn mě docela vykoupal, ale mě jen tak něco nezlomí. Dneska jsem short na daxu, DJ a zlatu, kdybys potřebovala tip :-)
              T-rex
              • d.
                02.02.2012 12:46

                :-)) Tak GL! (ale myslela jsem fakt tu pšenku... ;-)
                Kalka.
    • Re: SL
      02.02.2012 11:32

      Tohle jsme tu už několikrát probírali. SL může nadělat paseku, ale SL pouze v hlavě může vybuchnout s přerušením proudu, výpadkem kabelu, náhlou potřebou i potřebou odvézt dítě do nemocnice atd.atd. Prostě člověk míní, pánbůh mění... ;-)
      Kalka.
  • Tak takhle jo
    02.02.2012 11:17

    dávam za jedna :-)
    db
    • Re: Tak takhle jo
      02.02.2012 11:51

      Souhlas s Paf... bez stoplosu to je skutecne sebevražda...
      PaGun
      •  
        02.02.2012 12:31

        S pouzivanim SL je to naopak pomala smrt :-)
        Jesse
    • Re: Tak takhle jo
      02.02.2012 11:47

      Já nevim, ale moc s tímto článkem nesouhlasim... hned první bod mi přijde nesmyslný... ale je to věčné téma stoplossu. Já osobně bych nikdy nedoporučil nepoužívat stoploss, ale jak říkám je to věc pohledu...
      Pavel Günther
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách