Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco dokončilo konstrukci mrakodrapu Zlota 44, cena za metr prý až 10 tis. EUR

Orco dokončilo konstrukci mrakodrapu Zlota 44, cena za metr prý až 10 tis. EUR

03.02.2012 8:24, aktualizováno: 3.2. 8:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Developerská firma Orco dokončila konstrukci svého klíčového projektu v Polsku, kterým je čtyřiapadesátipatrový obytný mrakodrap v centru Varšavy navržený známým architektem Danielem Libeskindem. Polská média připomínají, že stavbu výškového domu s názvem Žagiel (Plachta), ale více známého jako Zlota 44, provázela řada problémů.

„Stejně jako je ikonou Dubaje Burj Khalifa, stane se ikonou Varšavy Zlota 44,“ prohlásil včera podle polského listu Życie Warszawy generální ředitel Orka Jean Francois Ott. Stavba již podle něho dosáhla plánovaných rozměrů a nyní developera prý čeká již jen „zkrášlování“.

V budově, která měří 192 metrů, bude 251 exkluzivních apartmánů. Jean Francois Ott podle portálu gazeta.pl přiznal, že firma našla zatím jen 88 zájemců a podobná čísla prý uváděl i před rokem, než byla stavba po vynucené přestávce obnovena. "Nervoval bych se, kdyby prodej šel rychle, znamenalo by to, že jsme ceny nasadili moc nízko," řekl Ott. Orco podle něho není pod tlakem, protože si v bance zařídilo peníze na dokončení investice.

Orco tvrdí, že konkrétní ceny bytů v bezprostředním sousedství varšavského hlavního nádraží a stalinistického Paláce vědy a kultury prozrazuje jedině potenciálním zájemcům. Už dříve se ale v polských médiích objevily informace, že klienti za jeden metr čtvereční v mrakodrapu zaplatí 7000 až 10.000 eur (175.400 až 250.600 korun). Ke konci roku 2007 byl projekt oceněn hodnotou 71,8 milionu eur. První obyvatelé by se měli do mrakodrapu s výhledem na značnou část centra polské metropole nastěhovat začátkem příštího roku.

Orco původně stavební povolení pro projekt Zlota 44 získalo na jaře 2008. Jeho platnost byla ale pozastavena kvůli stížnostem majitelů bytů v sousedním panelovém domě. Stavbu podle polských médií přerušily i finanční problémy Orka, dále pak až do loňského ledna nemohla pokračovat kvůli různým úředním a soudním průtahům.

Mezitím mrakodrapu Zlota 44 vyrůstá konkurenční budova podobných rozměrů. Poměrně blízko něho má být příští rok dokončen obytný dům vysoký 160 metrů a v roce 2014 podle současných plánů developera se ve městě bude do výšky 220 metrů tyčit nejvyšší část obrovského kancelářského komplexu.

List Życie Warszawy před časem připomněl, že Varšava je jediným hlavním městem v Evropě, kde celá skupina mrakodrapů vzniká v samém centru. Mluví se tak o "polském Manhattanu".

Šéf Jean-Francois Ott včera v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že letos čeká celoroční tržby skupiny Orco kolem 300 milionů eur. Věří, že dohoda s německými věřiteli otevírá cestu k refinancování portfolia GSG a že uspokojivého prodeje Sky Office dosáhne během několika měsíců. V Polsku zvažuje Orco výstavbu dalšího nového mrakodrapu. Přiznává ale také, že na trhu pociťuje zhoršující se podmínky pro bankovní financování.

Akcie Orco Property Group dnes po včerejším růstu přes dvě procenta dnes otevřely poslední obchodní seanci týdne propadem skoro o 4 procenta na 100 korun za akcii.

(Zdroj: ČTK, gazeta.pl, Życie Warszawy)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
9:59Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci už dnes
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data