Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Do ČR proudí méně ruského plynu, jiné země potvrzují až -30 %

Do ČR proudí méně ruského plynu, jiné země potvrzují až -30 %

03.02.2012 13:16, aktualizováno: 3.2. 16:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dodávky ruského plynu do ČR přes Ukrajinu zůstávají nadále mírně nižší proti běžnému období. Dovozce RWE to kompenzuje plynem ze severního plynovodu Nord Stream, uvedl mluvčí společnosti Martin Chalupský. Koneční spotřebitelé pokles v dodávkách nepociťují. "Nadále registrujeme mírný pokles objemů oproti normálu. Dodávky jsou potvrzovány s našimi dodavateli na denní bázi," uvedl Chalupský.

Přes pokles dovozu plynu z východu jsou dodávky do ČR i ke konečným spotřebitelům podle Chalupského bez komplikací. Plyn do ČR putuje z 50 procent východní cestou a z 50 procent severní trasou přes Nord Stream, kterým proudí ruský plyn po dně Baltu a přes Německo.

"Téměř naplno také těžíme z našich podzemních zásobníků, v nichž máme vzhledem k mírným teplotám v předchozích zimních měsících nadstandardní zásoby zemního plynu. Jsme přesvědčeni, že se současnými zásobami bez problémů vydržíme do konce topné sezony," dodal Chalupský.

Díky modernizaci a rozšíření podzemních zásobníků mohou plynaři nyní podle Chalupského čerpat z podzemních kapacit o zhruba tři miliony metrů krychlových plynu denně více než během minulé zimy.

Současné snížení dodávek zemního plynu z Ruska je důsledkem mimořádné mrazivého počasí v Rusku a také v celé východní Evropě. Slovensko ve čtvrtek hlásilo pokles dodávek plynu z Ruska o 30 procent. Méně plynu od ruského Gazpromu odebírá také například Polsko a Itálie.

Také podle ukrajinského ministra energetiky Jurije Bojka snížil Gazprom dodávky plynu do Evropy proudící přes Ukrajinu. Několik evropských zemí už tento týden oznámilo pokles přísunu ruského plynu. "Hlavním problémem je, že Rusko zažívá výrazně chladnější počasí (než dříve) a dodávky na Ukrajinu klesly," citoval Interfax ministra Bojka.

"Technická dohoda je stanovena na 490 milionů metrů krychlových denně, skutečný objem je dnes ale jen 415 milionů metrů krychlových," dodal Bojko. Právě Ukrajina je hlavní tranzitní zemí při přepravě dodávek ruského plynu do Evropy.

"Mohu potvrdit, že došlo k poklesu dodávek plynu v různých členských státech, a to v Polsku, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Řecku a v Itálii," uvedla mluvčí EU pro oblast energetiky Marlene Holznerová.

"Včera byl v Rakousku zaznamenán pokles o 30 procent, v Itálii 24 procent a v Polsku o osm procent. Ale musím také říci, že zatím nenastal stav nouze," přiblížila Holznerová.

Všechny členské země si podle ní byly schopny zajistit plyn z jiných zdrojů, ať už ze skladovacích zařízení nebo nahrazením dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG).

Polský plynárenský monopol PGNiG odpoledne oznámil, že jeho dodávky od ruského Gazpromu se už vrátily na normální úroveň. Nevyloučil ale možnost dalšího mírného poklesu v příštích dnech.

Informovaný zdroj z blízkosti Gazpromu dnes ČTK sdělil, že dlouhodobou plynovou krizi v Evropě nečeká. "Všichni partneři Gazpromu dávají najevo, že jsou na tuto situaci připraveni, proto jsou Gazprom i jeho partneři v Evropě přesvědčeni, že je k dispozici dostatek plynu," uvedl zdroj.

Podle Gazpromu je využívání zásobníků plynu obvyklé a plánované řešení pro vyrovnání sezónních a případných dalších krátkodobých výkyvů poptávky. "Gazprom zečtyřnásobil čerpání ze svých zásobníků v Evropě oproti situaci před týdnem," dodal zdroj.

(Zdroj: čtk, mediafax, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data