Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Silné mrazy výrazně zvýšily poptávku po uhlí, ČEZ hlásí dostatečné zásoby

Silné mrazy výrazně zvýšily poptávku po uhlí, ČEZ hlásí dostatečné zásoby

08.02.2012 17:21
Autor: ČTK

Silné mrazy výrazně zvýšily poptávku po uhlí. Doly s vypětím sil zájem pokrývají. Severočeské doly (SD) jedou na plnou kapacitu, vytíženi jsou také pracovníci těžařské skupiny Czech Coal. Práci přitom horníkům ztěžují arktické teploty. Dostatečné zásoby paliva zatím mají severočeské elektrárny.

Poptávka po uhlí je v zimních měsících obvykle závislá na teplotě. "Nicméně i v lednu, kdy byly teploty nadprůměrné, jsme produkovali zhruba stejné množství uhlí jako v roce 2011, který byl naopak teplotně podprůměrný. Důvodem vysoké lednové poptávky bylo předzásobování tepláren před očekávaným poklesem teplot na přelomu ledna a února," řekl ČTK mluvčí Severočeských dolů Chomutov Vladimír Budinský.

Vlivem současných arktických mrazů vrcholí podle Budinského zájem obyvatel o tříděné uhlí. "Nyní vyrábíme na plnou kapacitu právě tento sortiment v maximálních objemech zhruba 35.000 tun denně," doplnil. Kvůli vysoké poptávce však musí kamiony čekat na naložení.

V posledních letech se podle Budinského mění spotřebitelské chování lidí, kteří topí uhlím. "Dříve nakupovali lidé na základě dlouholeté zkušenosti stabilní množství uhlí obvykle v létě v období mimosezonních slev. Nyní kupují až podle potřeby menší množství a samozřejmě v době poklesu teplot pak dochází k vysokému nárůstu poptávky, kterou se ve špičkách daří uspokojovat jen s mimořádným vypětím," uvedl mluvčí dolů.

Spotřebitelé se však nemusí obávat, že kvůli rostoucí poptávce porostou ceny. "Na každý rok vydáváme ceník, který platí po celé vyhlášené období," zdůraznil Budinský. Zákazníkům doly doporučují využít slev mimo zimní sezonu.

Zima je pro horníky v povrchových dolech každoročně velkou zkouškou. V mrazech je namáhán dopravní systém, skrývkový materiál se při dešti a sněžení lepí na dopravní pásmo, komplikace přináší i mráz.

V provozech, kde jsou zaměstnanci přímo vystaveni nízkým teplotám, realizuje skupina Czech Coal ochranná opatření. "Jedná se zejména o úpravu bezpečnostních přestávek či pitného režimu," řekla ČTK mluvčí společnosti Gabriela Sáričková Benešová. "Díky těmto a dalším opatřením se nám daří dostát závazkům a naplňovat potřeby elektroenergetiky, teplárenství i malospotřebitelů," dodala.

Zásoby uhlí v ČR se odhadují na 35 až 40 let. Stejná je pravděpodobně i životnost dolu Bílina, který produkuje většinu tříděného uhlí pro maloodběratele. Bílinský důl obsluhují Severočeské doly.

Dostatečné zásoby uhlí hlásí severočeské elektrárny Skupiny ČEZ. Uhlím jsou průběžně zásobovány z okolních šachet. "Ani elektrárenský provoz není kvůli mrazivému počasí nijak omezen," sdělil ČTK mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp. "Dá se naopak říct, že mrazy elektrárnám spíše svědčí. Díky lepšímu chlazení se zvyšuje jejich efektivita a výkon. Současná zima také umožňuje odstavit některé chladicí věže elektráren z plného provozu a ušetřenou elektřinu poslat do veřejné elektrické sítě," popsal Schnepp.

Mrazy mají ale vliv na vykládání materiálu. "V případě vápence pro odsíření trvá jeho průběžné vykládání déle. Právě kvůli mrazům musí strávit vagony přibližně dvanáct hodin v rozmrazovacím tunelu, než vápenec vysypeme," uvedl vedoucí odboru řízení provozu elektrárny Prunéřov I. Miroslav Ostrihoň.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data