Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhovor (nejen) o důchodech v době krize s členem NERV Jiřím Rusnokem na Patria.cz – zítra od 15:00

Rozhovor (nejen) o důchodech v době krize s členem NERV Jiřím Rusnokem na Patria.cz – zítra od 15:00

09.02.2012 12:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Termín spuštění penzijní reformy, který vláda stanovila na 1. ledna 2013, se kvapem blíží. Jsou však na start reformy připraveny i všechny nezbytné instituce? Individuální spoření v důchodových fondech, do nichž by lidé v rámci druhého pilíře důchodové reformy převáděli část svých příspěvků státu, zatím čeká na dořešení některých důležitých detailů. Toto upozornění vyslovil před nedávnem prezident Asociace penzijních fondů ČR a člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Rusnok.

Co se má změnit a kdy?

Podstatou v září loňského roku schválené penzijní reformy je to, že si lidé od roku 2013 budou moci část peněz, které nyní odvádějí na státní důchodový účet, z nichž se platí důchody v rámci současného průběžného důchodového sytému, spořit na individuální účty u transformovaných penzijních společností.

Ze státního pilíře do druhého pilíře si budou moci lidé takto vyvést 3 procenta ze sociálního pojištění, které nyní činí zhruba 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou však je, že si další 2 procenta ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění budou muset přidat ze svého.

Stávající penzijní fondy se během ledna a února budou muset rozhodnout, jestli od 1. ledna 2013 začnou fungovat jako penzijní společnosti, do kterých si budou lidé moci směrovat část svých sociálních odvodů. "My jsme ti, kdo penzijní reformu uvedou do praxe," prohlásil na konci minulého týdne Jiří Rusnok stojící v čele Penzijního fondu ING.

Jsou zde rizika...

Důchody však rozhodně nemusí být v budoucnu nedotknutelné. Členové Národní ekonomické rady vlády (NERV), včetně Jiřího Rusnoka, nedávno upozorňovali také na to, že pokud se bude ekonomická krize v Evropě prohlubovat a současné problémy budou trvat ne měsíce, ale roky, přijde čas i na krácení důchodů. Zároveň však NERV varoval před ukvapenými drastickými kroky ze strany vlády v první fázi ekonomické recese. Místo toho připravil sadu 41 opatření, která mají České republice pomoci překonat ekonomické problémy v Evropě, pokud by hrozil propad HDP o dvě a více procent.

Další obavy vyvolává nový penzijní systém při pohledu dále na východ. Maďarská vláda na konci roku 2010 poprvé vyděsila investory, když oznámila de facto znárodnění systému povinného soukromého penzijního spoření ve fondech. Maďarům tehdy dala "na výběr" - buďto převedou své prostředky na individuálních účtech u fondů zpět ke státu, nebo přijdou zhruba o 70 procent svých odvodů na penzi u soukromých fondů. Polská vláda oznámila nejradikálnější reorganizaci polského důchodového systému za posledních 11 let na začátku minulého roku. Polský kabinet tehdy prostě oznámil, že ve snaze vyrovnat deficit v sociálním pojištění od dubna sníží příspěvky do soukromých fondů z odváděných 7,3 % příjmů Poláků na 2,3 % a zbylých 5 % pošle do státního sociálního pojištění.

Povede se vládě spustit důchodovou reformu ve stanoveném termínu? Jaké přinese nový systém výhody? Lze zabránit nesystémovým zásahům této či dalších vlád do nově nastaveného fungování penzijního systému? Na tyto a další otázky se budete moci zeptat osoby z nejpovolanějších. Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijních fondů ČR, člen NERV a předseda představenstva ING PF, bude na vaše dotazy odpovídat zítra od 15. do 16. hodiny v online rozhovoru na Patria.cz. Prostor pro vaše dotazy však bude opět otevřen již od ranních hodin.

Rusnok 1.jpg

Jiří Rusnok ukončil studium na Národohospodářské fakultě Vysoké škole ekonomické v Praze. Svou profesní kariéru začal v odboru dlouhodobých výhledů na Státní plánovací komisi. Později působil na Federálním ministerstvu pro strategické plánování a Federálním ministerstvu práce a sociálních věcí. Následně pracoval v Českomoravské konfederaci odborových svazů, kde pracoval šest let jako poradce a vedoucí sociálně-ekonomického oddělení.

Od srpna 1998 zastával funkci náměstka ministra práce a sociálních věcí, od dubna 2001 do července 2002 byl ministrem financí ČR a do března 2003 ministrem průmyslu a obchodu ČR. V současnosti vykonává funkci presidenta Asociace penzijních fondů České republiky a současně je předsedou představenstva a generálním ředitelem ING PF, a.s.. V letech 2006 – 2009 byl předsedou Výboru pro finanční trh, poradního orgánu bankovní rady ČNB. Od roku 2009 je prezidentem Rady pro veřejný dohled nad auditem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board